پرستاری از سالمند آلزایمری

پرستاری و مراقبت از سالمندان آلزایمری به طور مداوم، امری بسیار مهم و ضروری در نگهداری از این افراد و رفع خواسته‌ ها و نیاز های روزانه آن‌ ها می‌ باشد. بیماری آلزایمر، یک بیماری تخریب‌ کننده عصبی بسیار پیشرونده و غیر قابل برگشت است و یکی از شایع‌ ترین اشکال زوال عقل در افراد مسن می‌ باشد. در واقع زوال عقل، نوعی اختلال مغزی تعریف‌ شده است که می‌ تواند بر تمامی توانایی‌ های فرد جهت انجام فعالیت‌ های روزمره تأثیرگذار باشد. به‌ طور معمول نیز پس‌ از سن ۶۰ سالگی این بیماری در برخی از افراد مسن ایجاد شده و علایم آن با بالا رفتن سن بسیار افزایش خواهد یافت. احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر در سالمندان نیز در صورت ابتلای یکی از اعضای خانواده به این بیماری بسیار بیشتر است و این افراد جهت زندگی و رفع نیاز های روزمره خود، نیاز به نگهداری و پرستاری مداوم خواهند داشت.

وظایف پرستار سالمند مبتلا به آلزایمر

پرستار سالمند مبتلا به آلزایمر، در واقع به فرد و یا افرادی گفته می‌ شود که جهت مراقبت و نگهداری از این افراد، تمامی آموزش‌ ها و مهارت‌ های لازم را کسب نموده و دارای تخصص و دانش کافی در این حرفه هستند. این افراد به‌ صورت موقت و یا شبانه‌ روزی از سالمندان آلزایمری مراقبت می‌ نمایند و علاوه‌ بر ایجاد شرایط مطلوب و ایمن برای آن‌ ها، در روحیه دهی و رفع نیاز های روزمره آن‌ ها نیز دارای تخصص کافی می‌ باشند. از جمله وظایف پرستار سالمند مبتلا به آلزایمر می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • غذا دادن به سالمندان
  • رفع نیاز های بهداشتی
  • استحمام کردن
  • ایجاد مهارت‌ های توانایی شناختی
  • تعویض لباس
  • ایجاد مهارت‌ های تعامل اجتماعی
  • مراقبت از سالمندان آلزایمری به‌ صورت ۲۴ ساعته و یا موقت
  • ایجاد تعامل و صحبت با سالمندان
  • تقویت حافظه با استفاده از ابزار و تجهیزات موجود در این حرفه
  • انجام ورزش و فعالیت‌ های روزانه
  • مدیریت رفتار و حمایت‌ های عاطفی
  • روحیه دهی به افراد سالمند و ایجاد حس امنیت و آرامش
  • بهبود خلق‌ و خو و حرکات بدن

پرستارسالمند در منزل

نکات ضروری در پرستاری از سالمندان مبتلا به آلزایمر

از جمله نکات بسیار مهم و ضروری در نگهداری و پرستاری از سالمند آلزایمری، می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

کمک به انجام فعالیت‌ های روزانه و ایجاد محیطی امن

یکی از نکات مهم در پرستاری از سالمند آلزایمری، کمک به انجام فعالیت‌ های روزانه آن‌ ها همچون خوردن غذا، خوردن دارو، حمام، رفع نیاز های شخصی، تعویض لباس، مرتب کردن منزل، خواندن کتاب، قدم زدن، صحبت کردن و غیره می‌ باشد. همچنین کسانی که از سالمندان آلزایمری مراقبت و پرستاری می‌ نمایند، جهت ایجاد حفظ روحیه و آرامش در آن‌ ها باید محیط کاملاً ایمنی را فراهم آورده و از انجام هر یک از رفتار ها، حرکات و صحبت‌ های خشونت‌ آمیز و توهین آور با آن‌ ها جلوگیری نمایند.

برنامه‌ ریزی و زمان بندی مناسب

وجود برنامه‌ ریزی و زمان‌ بندی مناسب جهت انجام فعالیت‌ های روزانه افراد سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر، یکی دیگر از نکات مهم در پرستاری از این افراد می‌ باشد. انتخاب بهترین زمان برای انجام فعالیت‌ های روزانه، می‌ تواند در بهبود بیماری آلزایمر در افراد سالمند بسیار مؤثر واقع شده و سبب ایجاد انگیزه و نشاط در این افراد شود. زیرا با انجام زمان‌ بندی، سالمندان آلزایمری می‌ توانند کار ها و فعالیت‌های درمانی خود را در زمان‌ های مشخصی انجام داده و وقت کافی برای استراحت، دیدار با اعضای خانواده و هم‌ نشینی با دوستان و آشنایان را داشته باشند.

محافظت از سالمندان در برابر موارد غیر ایمن

همان‌ طور که می‌ دانید سالمندانی که دچار بیماری آلزایمر می‌ شوند، دارای اختلالات ذهنی و فراموشی هستند و بنابراین هیچکدام از رفتار ها و حرکات آن‌ ها قابل پیش‌ بینی نخواهد بود. بنابراین وظیفه اصلی پرستاران، محافظت از سالمندان آلزایمری در برابر مواردی چون اجاق گاز، بخاری، مواد شیمیایی، اجسام تیز و برنده، دارو، آسانسور، پارکینگ، خیابان، حمام و سرویس بهداشتی، راه پله و غیره می‌ باشد.

تشویق سالمندان به انجام فعالیت‌ های روزانه

یکی دیگر از نکات مهم در پرستاری از سالمند آلزایمری، تشویق سالمندان برای انجام کار های روزمره همچون پیاده‌ روی، قدم زدن در پارک، هواخوری در حیاط، دیدار با اقوام و دوستان، باغبانی و غیره می‌ باشد. زیرا انجام این فعالیت‌ ها از پیشرفت بیماری آلزایمر در سالمندان تا حد چشمگیری جلوگیری نموده و در حفظ سلامت جسمانی و روحی دهی آن‌ ها نیز بسیار مؤثر می‌ باشد.

شناخت بیماری آلزایمر

تمامی پرستاران و افرادی که برای مراقبت و نگهداری از سالمندان آلزایمری استخدام می‌ شوند، باید دارای شناخت و تجربه کافی از بیماری آلزایمر بوده و دارای تمامی مهارت‌ ها و تخصص های لازم جهت جلوگیری از پیشرفت این بیماری در افراد سالمند باشند. شناخت کافی از نشانه‌ ها و علایم آلزایمر در افراد سالمند، این فرصت را برای اعضای خانواده و پرستار فراهم می‌ آورد که از گسترش علائم بیماری آلزایمر در آن‌ ها جلوگیری نموده و با استفاده از روش‌ ها و ابزار های موجود در این حرفه، سبب تقویت حافظه در افراد سالمند شوند.

علایم آلزایمر در سالمندان

از جمله علایم و نشانه‌ های بیماری آلزایمر در افراد سالمند، می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • وجود اختلال در حرکت و عملکرد
  • تغییر در خلق‌ و خو و شخصیت فردی
  • اختلال در حافظه و ایجاد فراموشی
  • عدم انگیزه و عدم روحیه کافی در انجام فعالیت‌ های روزمره
  • عدم شناخت نزدیک‌ ترین اعضای خانواده
  • اختلال در بیان و تفکر

در پایان

مؤسسه همپای سلامت زندگی در زمینه ارائه خدمات پرستاری و مراقبتی از کودکان و افراد سالمند، دارای تمامی مجوز های رسمی و بیش‌ از ۷ سال سابقه و تجربه در این حرفه می‌ باشد. عزیزانی که دارای سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر هستند، می‌ توانند جهت استخدام پرستار و نگهداری و مراقبت از سالمند عزیز خود، با مجموعه همپای سلامت زندگی تماس حاصل نموده و تمامی راهنمایی‌ ها و مشاوره‌ های لازم را جهت استخدام پرستار سالمند در منزل از کارشناسان این مجموعه دریافت نمایند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *