اگر در خانه خود فرد سالمندی دارید یا قرار است بهعنوان پرستار سالمند در منزل مشغول به کار شوید، باید با مشکلات رایج در این سن آشنایی داشته باشید. برای مثال ورم پا در سالمندان یکی از مواردی است که اغلب افراد در این سن با آن مواجه میشوند. شما باید بدانید که دلیل ورم پا در افراد سالمند چیست و آیا امکان درمان وجود دارد؟ آیا با یک سری روشها میتوان از ابتلا به ورم پا در سالمندان پیشگیری نمود؟ برای اینکه اطلاعات کاملی در این مورد بهدست بیاورید، حتماً این مطلب از وبسایت موسسه همپای سلامت را با دقت مطالعه نمایید.
دلایل ابتلا به ورم پا در سالمندان چیست؟
در ابتدا باید بدانید که چرا برخی از سالمندان دچار ورم پا میشوند. گاهی اوقات ورم پا به دلیل یک عارضه خطرناک اتفاق افتاده است و هر چه زودتر باید به متخصص مراجعه نمایید. مهمترین دلایل ورم پا در سالمندان عبارتند از:
ورم پا در سالمندان به دلیل کم تحرکی
با توجه به اینکه سالمندان نمیتوانند همانند جوانان راه بروند؛ ورزش کنند و تحرک کافی داشته باشند، همین عدم تحرک و افزایش وزن، علت رایج تورم پا در سالمندان به حساب میآید.
ورم پا در سالمندان به دلیل نارسایی قلبی
وقتی که جریان خون در قلب کاهش پیدا کند، به دلیل تجمع مایعات در پاها، منجر به ورم پا میشود. بنابراین اگر سالمندان دچار مشکلات قلبی هستند، ورم پا در آنها کاملا طبیعی خواهد بود. به خصوص اینکه ورم پا در آنها با گزگز و بیحس شدن اتفاق میافتد.
ورم پا در سالمندان به دلیل بیماریهای کلیوی
کلیه باعث تنظیم مایعات بدن، دفع سموم و همچنین مواد اضافه از بدن میشود. بنابراین هرگونه اختلال و نارسایی که در عملکرد کلیهها اتفاق بیفتد، عوارضی را به همراه خواهد داشت. برای مثال ورم پا در سالمندان میتواند به این دلیل باشد که کلیه دچار نارسایی شده و مایعات در بدن حبس شدهاند. با توجه به اینکه حرکت مایعات تحت تاثیر نیروی جاذبه است، همین مسئله منجر به تجمع مایعات اضافه در پاها و ورم پا خواهد شد.
ورم پا در سالمندان به دلیل ضربه
ممکن است ضربهای به اندامهای تحتانی سالمندان وارد شده و مشکل لخته شدن خون اتفاق افتاده باشد. این ضربه منجر به آسیب فیزیکی یا کشیدگی عضلات و در نتیجه آسیب به مفاصل میشود. در چنین شرایطی نیز ورم پا اتفاق میافتد.
ورم پا در سالمندان به دلیل دیابت
بیماری دیابت به دلیل اختلالی که در گردش خون ایجاد میکند، منجر به ورم پا در سالمندان خواهد شد. در واقع سطح گلوکز در خون افزایش مییابد و به دلیل اینکه تنظیم اسمزی دچار اختلال میشود، ورم پا رخ میدهد.
ورم پا در سالمندان به دلیل مشکلات تیروئیدی
اگر شما فردی هستید که استعداد کم کاری تیروئید دارید، در دوران سالمندی دچار ورم پا نیز خواهید شد چون در چنین شرایطی غده تیروئید نمیتواند هورمونهای ضروری را تولید کند و کاهش هورمونهای ضروری، باعث احتساب مایعات در بدن خواهد شد.
به جز موارد فوق که جزء رایجترین دلایل ورم پا در سالمندان هستند، این عارضه ممکن است به دلایل زیر نیز اتفاق بیفتد:
- ابتلا به التهاب مفاصل
- نداشتن رژیم غذایی مناسب
- عفونتهای بافتی
- ابتلا به تومور در اندامهای تحتانی
- کاهش سطح پروتئین آلبومین در خون
- ابتلا به نقرس
- ابتلا به سیروز کبدی
- اختلالات در گردش خون بدن
لازم است این نکته را بیان کنیم که مصرف برخی از داروها نیز میتواند منجر به تورم پا در سالمندان شود. بنابراین اگر فرد سالمند به تازگی شروع به مصرف داروهای زیر کرده است، ممکن است شروع ورم پا به دلیل همین داروها باشد:
- داروهای تنظیم کننده فشار خون بدن
- داروهای اختلالات روانی همانند افسردگی
- داروهای استروئیدی
- داروهای مربوط به دیابت
- داروهای هورمونی
- داروهای ضد التهاب
- مصرف برخی از مسکنها همانند آسپرین یا ناپروکسن
- داروهای مربوط به آلزایمر یا بیماری پارکینسون
- مصرف داروهای انسداد کانالهای پروتئینی انتقال کلسیم در ماهیچههای بدن
چه زمانی برای درمان ورم پا در سالمندان به پزشک مراجعه کنیم؟
اما شاید زمانی که شاهد ورم پا در سالمندان هستید این نگرانی برای شما به وجود میآید که آیا این عارضه نشاندهنده بروز یک خطر جدی برای فرد سالمند است یا خیر؟ در صورتی که ورم پا با موارد زیر همراه بود، حتماً به متخصص مراجعه کنید:
- آیا ورم پا به تازگی و بعد از شروع مصرف برخی از داروها اتفاق افتاده است؟
- آیا ورم پا با تنگی نفس همراه میباشد؟
- آیا بر روی پای فرد سالمند زخمهایی را مشاهده میکنیم؟
- آیا فرد سالمند در پایی که دچار التهاب و ورم شده است، احساس خارش شدید دارد؟
- آیا هر دو پای سالمند ورم کرده یا اینکه تنها یکی از پاهای او درگیر شده است؟
- پای سالمند را فشار دهید. آیا اثر انگشت شما بر روی پا باقی میماند یا خیر؟
روش های درمان ورم پا در سالمندان
بهطور کلی روش درمان تورم پا در سالمندان به علت ابتلا به این عارضه برمیگردد. برای مثال اگر ورم پا ناشی از مصرف برخی از داروها باشد، متخصص آن دارو را قطع میکند و یک داروی دیگر جایگزین آن خواهد کرد. یا شاید ورم پا به دلیل اختلالات هورمون تیروئیدی اتفاق افتاده و با درمان تیروئید، مشکل ورم پا نیز برطرف شود.
اما در کنار روش درمانی که متخصص تجویز میکند، یکسری از اقدامات به بهبود وضعیت سالمند و کاهش ورم پا کمک خواهند کرد:
- سالمند باید رژیم غذایی مناسب داشته باشد. در واقع باید میزان نمک را در رژیم غذایی سالمند کم کنید و میزان مصرف مایعات را برای او افزایش دهید.
- فرد سالمند باید تمرینها و فعالیتهای ورزشی داشته باشد. حتی یک پیادهروی ساده یا حرکت دادن انگشتان کمک میکند گردش خون بهبود پیدا کرده و در نتیجه التهاب پا کاهش یابد.
- پا نباید بیش از اندازه آویزان باشد. بنابراین اگر سالمند بر روی مبل مینشین،د زیر پای او باید یک بالش قرار دهید تا پا کمی بالاتر قرار داشته باشد.
- زمانی که بر روی تخت دراز میکشد، بر زیر پاهای او یک بالش قرار دهید تا از احتساب مایعات در پا جلوگیری گردد.
- میتوانید از روشهای گیاهی نیز برای درمان ورم پا در سالمندان استفاده کنید ولی به این نکته توجه داشته باشید که باید اطمینان پیدا کنید این گیاهان برای سالمندان مشکلات آلرژیزا را ایجاد نمیکنند. برای مثال اگر میخواهید دمنوشهای گیاهی استفاده کنید، حتماً باید مطمئن شوید این دمنوشها برای سلامت قلب سالمند مضر نیستند.
در پایان
اگر به دنبال استخدام پرستار سالمند در منزل هستید، باید مطمئن شوید پرستار تجربه کافی برای نگهداری از سالمند را دارد. برای مثال پرستار باید بداند دلایل ورم پا در سالمندان چیست و با چه علائمی همراه است تا اگر این نشانهها را مشاهده کرد، در صورت بروز علائم جدی، سریعا به متخصص مراجعه نماید. برای اینکه یک پرستار حرفهای را استخدام کنید، پیشنهاد ما این است حتماً با مجموعه همپای سلامت در تماس باشید. این مجموعه براساس شرایط سالمند، یک پرستار حرفهای را به شما معرفی خواهد کرد و با عقد قرارداد این اطمینان را به شما میدهد در صورتی که مشکلی برای روند کاری پرستار به وجود آمد، شما سریعاً بتوانید از طریق شرکت مسئله را پیگیری کنید.
بدون دیدگاه