عمر بیماران پارکینسون

اگر یکی از نزدیکان شما به بیماری پارکینسون مبتلا شده است، قطعاً یکی از دغدغه‌های شما این است که طول عمر او چقدر خواهد بود. مسلماً فرد بیمار نیز به همین مسئله فکر می‌کند. شرایط فرد مبتلا به بیماری پارکینسون نسبت به افراد دیگر، کاملا متفاوت است چون سیستم عصبی او درگیر شده و همین مسئله بر روی طول عمر مفید او تأثیر می‌گذارد. برای اینکه بدانید طول عمر بیماران پارکینسون چقدر است و چه عواملی بر روی عمر آن‌ها تأثیر می‌گذارد، این مطلب به شما کمک خواهد کرد. پس با ما همراه باشید.

منظور از بیماری پارکینسون چیست؟

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چه عاملی باعث می‌شود اندام‌های حرکتی شما کاملاً هماهنگ با یکدیگر باشند؟ تحقیقات علم پزشکی نشان داده است که مسئولیت هماهنگ کردن اندام‌های حرکتی، بر عهده ماده‌ای به نام دوپامین است. این ماده که در مغز ترشح می‌شود، نقش حیاتی را برای ما ایفا می‌کند. متأسفانه در بیماران مبتلا به پارکینسون، دوپامین به اندازه کافی ترشح نشده و فرد دچار اختلالات عصبی می‌شود.

شدت بیماری در بین افراد با یکدیگر متفاوت است. برخی از افراد درگیر پارکینسون بسیار خفیف می‌شوند به گونه‌ای که حتی متخصص نمی‌تواند تشخیص دهد آیا او مبتلا به پارکینسون است یا یک اختلال عصبی جزئی رخ داده است. اما در برخی دیگر، این بیماری پیشروی می‌کند. علائم بیماری پارکینسون عبارتند از:

  • لرزش اندام‌های بدن، اصلی‌ترین علامت بیماری پارکینسون است. به خصوص در دست‌ها، افراد لرزش زیادی را احساس می‌کنند.
  • به دلیل اینکه به مرور زمان عضلات بدن سخت می‌شود، حرکت کردن برای افراد مبتلا به این بیماری بسیار سخت خواهد شد.
  • در مرحله‌ای که بیماری اوج می‌گیرد، عدم تعادل در راه رفتن، زمین خوردن و در نتیجه شکستن استخوان‌های بدن نیز سراغ فرد می‌آید.
  • در نهایت فرد برای صحبت کردن، دچار مشکل شده و نمی‌تواند کلمات را به درستی تلفظ کند.

طول عمر مفید مبتلایان به بیماری پارکینسون چقدر است؟

متأسفانه باید این واقعیت را بپذیریم که در دنیای امروز، استرس، اضطراب و افسردگی در بین افراد بسیار زیاد شده است. مشکلات اقتصادی و شرایط سخت زندگی، به این استرس و اضطراب دامن می‌زنند. افرادی که مبتلا به پارکینسون می‌شوند، هرگونه استرس و اضطراب برای آن‌ها سم خواهد بود چون سیستم عصبی بدن به شدت درگیر شده و این مسئله وضعیت بدنی آن‌ها را بدتر خواهد کرد. تحقیقات پزشکی نشان داده است مبتلایان به پارکینسون که در محیط‌های آرام و به دور از تنش زندگی می‌کنند؛ شرایط کاری و زندگی مناسبی دارند و دغدغه‌ای برای تامین مخارج زندگی و اوضاع اقتصادی خود ندارند، طول عمر مفید بیشتری خواهند داشت. اما به غیر از این موارد، فاکتورهای دیگری نیز بر روی طول عمر مفید بیماران پارکینسون تاثیر می‌گذارد که در قسمت بعد درمورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

عوامل مؤثر بر طول عمر بیماران پارکینسون

درست است که میزان استرس و اضطراب مهمترین عاملی است که بر روی سرعت پیشروی بیماری پارکینسون و در نتیجه نزدیک شدن به مرگ، تاثیر چشمگیری می‌گذارد اما عوامل دیگری نیز طول عمر مفید مبتلایان به بیماری پارکینسون را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. این عوامل عبارتند از:

جنسیت فرد بیمار

تحقیقات پزشکی نشان داده است که طول عمر مفید زنان مبتلا به پارکینسون، نسبت به آقایان کوتاه‌تر است. یعنی در بین افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، میزان مرگ و میر بین خانم‌ها شایع‌تر است.

همپای سلامت

شدت علائم بیماری

در ابتدای مطلب توضیح دادیم که پارکینسون می‌تواند خفیف باشد به‌گونه‌ای که حتی شما نمی‌توانید متوجه شوید درگیر این بیماری  شده‌اید. اگر به محض رویت علائم پارکینسون، درمان خود را آغاز کنید و از پیشروی این بیماری جلوگیری نمایید، در این صورت می‌توانید طول عمر مفید خود را افزایش دهید. هر چه علائم شدت پیدا می‌کند، این مسئله نشان می‌دهد که بیماری در حال پیشروی است و طول عمر مفید بیمار در حال کاهش یافتن است.  برای مثال اگر فرد به مرحله‌ای برسد که نتواند تعادل خود را حفظ کند، هر بار که می‌خواهد راه برود، احتمال زمین خوردن او بسیار زیاد خواهد بود. بنابراین در هر ضربه، می‌تواند خطر سکته مغزی، فلج یا شکستگی جدی برای او اتفاق بیفتد.

سن فرد بیمار

تحقیقات پزشکی نشان داده است که اگر افراد مبتلا به پارکینسون زیر 70 ساله باشند، به دلیل اینکه درگیر افسردگی ناشی از ابتلا به این بیماری می‌شوند، امید به زندگی خود را از دست داده و همین مسئله طول عمر مفید آن‌ها را پایین می‌آورد.

قومیت فرد بیمار

حتماً برای شما جالب خواهد بود اگر بگوییم یکی از مهمترین عوامل موثر بر روی طول عمر مفید بیماران پارکینسون، قومیت است. تحقیقات نشان می‌دهد افراد غیر سفید پوست همانند سیاه پوستان و آسیایی‌ها که مبتلا به پارکینسون می‌شوند، بیشتر در معرض مرگ زودرس قرار دارند.

مرحله بیماری

همانگونه که گفتیم، هر چه بیماری پیشروی بیشتری داشته باشد، به دلیل اینکه شرایط بیمار بغرنج می‌شود؛ علائم شدت پیدا می‌کند و شرایط زندگی برای سخت‌تر خواهد شد، همین مسئله طول عمر مفید فرد بیمار را کاهش می‌دهد. در واقع با شدت گرفتن علائم، ناتوانی فرد بیشتر شده و در نتیجه احتمال مرگ و میر نیز افزایش می‌یابد.

آیا روشی برای درمان بیماری پارکینسون وجود دارد؟

 اگر به تازگی متوجه شده‌اید که یکی از عزیزان شما درگیر بیماری پارکینسون است، قطعاً به دنبال روشی برای درمان می‌گردید. همانگونه که گفتیم، افت سطح دوپامین در مغز منجر به ابتلا به این بیماری می‌شود. خوشبختانه روش‌های درمانی متعددی وجود دارد که کمک می‌کند سرعت پیشروی بیماری پارکینسون، به شدت کاهش پیدا کرده و فرد دچار عوارض جدی نشود:

مصرف دارو

اولین و مهمترین روش برای درمان پارکینسون، مصرف داروهایی است که کمک می‌کند سطح دوپامین در مغز افزایش یابد. با افزایش سطح دوپامین، لرزش دست، سفت شدن عضلات، عدم تعادل در راه رفتن و اختلال در تکلم، به راحتی برطرف خواهد شد.

انجام فیزیوتراپی

افرادی که به دلیل ابتلا به پارکینسون دچار عدم تعادل در راه رفتن شده‌اند یا عضلات آن‌ها سفت شده است، متخصص فیزیوتراپی و تمرینات حرکتی را در کنار مصرف دارو توصیه می‌کند. فیزیوتراپی کمک می‌کند فرد تعادل خود را به راحتی حفظ کند.

مصرف داروهای تقویتی

حتماً لازم است مکمل‌ها و داروهای تقویتی را با دوز مناسب مصرف نمایید. یکی از این داروها، آمانتادین است که به کنترل لرزش دست و برطرف شدن سفتی عضلات کمک می‌کند. این دارو برای کسانی مناسب است که در مراحل اولیه بیماری‌ها قرار دارند.

تحریک مغناطیسی مغز

در این روش متخصص از طریق سیم، میدان مغناطیسی قوی را در اطراف سر ایجاد می‌کند تا از این طریق بتواند نورون‌ها را تحریک کرده و به بهبود عملکرد سیستم عصبی کمک کند. مسلماً این روش که به‌عنوان یک روش مکمل در کنار دارو درمانی شناخته شده است، می‌تواند لرزش و سفتی عضلات را به راحتی درمان نماید.

در پایان

متأسفانه باید این واقعیت را بپذیریم که آمار مبتلایان به بیماری پارکینسون، هر روز در حال افزایش است. بنابراین ما باید بیشتر به داشتن رژیم غذایی سالم، تأمین آرامش روحی و روانی و دوری از محیط‌های پرتنش، اهمیت قائل شویم. با توجه به اینکه این بیماری بیشتر در سالمندان اتفاق می‌افتد، اگر قرار است یک پرستار سالمند استخدام کنید و فرد سالمند درگیر این بیماری شده است، باید مطمئن باشید که پرستار می‌تواند از عهده امور درمانی و رسیدگی به فرد سالمند، برآید. در این صورت با خیال راحت می‌توانید فرد سالمند را به او بسپارید. پیشنهاد ما این است که با مجموعه همپای سلامت در تماس باشید. گروهی از پرستاران، دوره‌های تخصصی برای نگهداری از سالمندان مبتلا به پارکینسون را سپری کرده و در نتیجه محیط امن را برای سالمند فراهم می‌کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *