بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی و یکی از شایع ترین علل های زوال عقل در میان سالمندان است و علایم و نشانه های آن در اواسط دهه ۶۰ زندگی آغاز شده و نوع نادر و زودرس آن نیز در بین دهه ۳۰ سالگی تا اواسط ۶۰ سالگی رخ می دهد. در حال حاضر نیز یکی از مهم ترین و بزرگ ترین مشکلات اعضای خانواده با سالمندان خود، بروز علائم آلزایمر در آن ها است که می تواند بسیار ناراحت کننده و دل خراش علاوه برای فرد سالمند و به ویژه اعضای خانواده باشد.
بیماری آلزایمر با تشکیل پلاک ها و توده های پروتئین آمیلوئید بتا در مغز، می تواند سبب بروز علایم و نشانه های بیماری آلزایمر شده و سبب از دست رفتن حافظه و مشکلاتی چون سردرگمی، توهم، هذیان و غیره در سالمندان شود.
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر، یکی از شایع ترین نوع زوال عقل در افراد سالمند است در دسته بیماری های پیش رونده قرار می گیرد. این بیماری با نشانه های از دست دادن حافظه خفیف شروع شده و با پیشروی خود در بخش هایی ازمغز، منجر به از دست دادن توانایی انجام برخی عمل ها همچون مکالمه و واکنش به اطراف و محیط می شود. در حال حاضر نیز دانشمندان به طور کامل متوجه نشدهاند که چه چیزی می تواند سبب ایجاد بیماری آلزایمر در افراد سالمند شود. بنابراین به وجود آمدن این بیماری در افراد، یک علت واحد نداشته و بلکه چندین عامل می توانند سبب به وجود آمدن آن شوند.
از جمله علل های ایجاد آلزایمر در افراد نیز می توان به افزایش سن، سوابق خانوادگی، نوع سبک زندگی، رژیم غذایی، مشروبات الکلی و دخانیات، نوع فعالیت بدنی و غیره اشاره نمود. همچنین با توجه به مطالعات انجام شده، بیماری آلزایمر بیشتر افراد مسن را تحت تأثیر قرار داده و نوع نادر آن نیز می تواند افراد در سن ۳۰ تا ۴۰ سال را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
در تعریف کلی بیماری آلزایمر نیز می توان گفت که این نوع بیماری بخشی طبیعی از سنین پیری نبوده و بلکه نتیجه تغییرات پیچیده ای در مغز است که می تواند قبلذاز شروع علائم، در مغز ظاهر شده و منجر به از بین رفتن سلول های مغزی و تشکیل پلاک هایی بر روی مغز شود.
علائم آلزایمر در سالمندان
بسیاری از اعضای خانواده در تشخیص این که سالمندان آن ها دچار بیماری آلزایمر شدهاند یا خیر دچار شک و تردید هستند و با این گمان که تمامی افراد با پا گذاشتن به سنین میان سالی و پیری دچار فراموشی می شوند، فکر می کنند که سالمندان آن ها نیز دچار بیماری آلزایمر شده اند. همان طور که گفته شد این نوع بیماری، بخش طبیعی در روند پیری افراد نبوده و تنها برخی از سالمندان ممکن است به بیماری آلزایمر مبتلا شوند. جهت آشنایی با نشانه ها و علایم آلزایمر در سالمندان نیز می توانید به این قسمت از مقاله توجه نمایید.
از جمله علایم و نشانه های بیماری آلزایمر در افراد سالمند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- اختلال در حافظه، رفتار و تفکر
- احساس گیجی و بی قراری
- اختلال در قضاوت و برقراری ارتباط
- تغییر در شخصیت و رفتار به مرور زمان
- ناتوانی در انجام کار های روزمره
- اختلال در فرایند های فکری که شامل آگاهی های بصری می باشند
- بی تفاوتی عاطفی
- از دست دادن حافظه و گم کردن شیء، مکان، نام و غیره
- تکرار سؤالات
- تغییرات خلق و خو و مشکل در انجام وظایف
- مشکل در بیان کردن افکار و هماهنگی کلمات
- افسردگی و عدم علاقه به انجام کار ها
- انرژی و انگیزه بسیار پایین در انجام فعالیت ها
عوامل مؤثر بر ابتلا به آلزایمر
متاسفانه بعضی از افراد درگیر آلزایمر زودرس میشوند. اما این اتفاق به چه دلیلی رخ میدهد؟ بهطور کلی عوامل زیر میتوانند بر روی ابتلا به آلزایمر و سرعت درگیری به فراموشی تاثیر بگذارند:
ژنتیک و توارث
اگر یکی از اقوام درجه یک شما درگیر آلزایمر شده است، احتمال اینکه شما نیز در دوران پیری درگیر این بیماری شوید وجود دارد.
سن و جنسیت افراد
تحقیقات نشان داده است که این بیماری بیشتر افراد بالای ۸۵ سال را درگیر میکند. همچنین در این میان زنهایی که دچار بیماری آلزایمی میشوند، بیشتر از مردان عمر میکنند.
آسیبهای مغزی
متاسفانه کسانی که در دوران جوانی دچار سانحههایی شده و ضربههای شدید به سر آنها وارد شده است، بیشتر درگیر آلزایمر خواهند شد.
نداشتن خواب منظم و کافی
آیا میدانید اگر در طول شبانهروز خواب کافی و منظم نداشته باشید، در سالمندی درگیر آلزایمر میشوید؟
داشتن سبک زندگی مناسب
ورزش نکردن، خوردن غذاهای ناسالم، مصرف دخانیات، مشروبات الکلی، نداشتن تحرک و چاقی، عواملی هستند که باعث میشوند در سالمندی درگیر آلزایمر شوید.
انزوا و گوشهگیری
کسانی که در طول روز بیشتر زمان خود را در خانه و در تنهایی سپری میکنند و از مشارکتهای اجتماعی به دور هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر قرار میگیرند.
درمان آلزایمر در سالمندان
شاید شما که این مطلب را مطالعه میکنید، پدر یا مادر سالمند مبتلا به آلزایمر دارید و به دنبال این هستید که بتوانید راهی برای درمان آلزایمر در سالمندان پیدا کنید. اما متاسفانه تحقیقات پزشکی نشان داده است که درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد چون در این بیماری، سلولهای خاکستری مغز مورد آسیب قرار میگیرند و این سلولها در طول عمر به هیچ عنوان بازسازی نمیشوند. تنها کاری که شما میتوانید انجام دهید این است که روند پیشروی آلزایمر را کند کنید.
متخصص از شما میخواهد یکسری آزمایشات را برای بررسی وضعیت مغز و همچنین سرعت پیشروی آلزایمر انجام دهید. برای مثال ام آر آی و سی تی اسکن برای بررسی اندازه مغز، بسیار اهمیت دارد. سپس براساس سن سالمند و مدت زمانی که درگیر آلزایمر شده است، داروهایی را تجویز میکند تا از طریق این داروها بتواند به عملکرد ذهنی سالمند کمک کند و سرعت زوال عقل کاهش یابد. شما تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که این داروها را تهیه کرده و در اختیار سالمند قرار دهید تا سرعت آلزایمر شود. از طرف دیگر باید رژیم غذایی مناسب را برای او در نظر بگیرید تا به بهبود وضعیت مغز او کمک کنید.
مراقبت و پرستاری از سالمندان مبتلا به آلزایمر
افراد با پا گذاشتن به سنین میان سالی و پیری، نسبت به زمان گذشته نیاز به مراقبت و نگهداری مداوم داشته و به دلیل وجود کهولت و ضعف و ناتوانی در اندام های حرکتی خود، باید به طور مرتب از آن ها پرستاری شود. حال اگر این افراد دچار بیماری آلزایمر شوند، نیاز به مراقبت و نگهداری از آن ها دوچندان شده و این افراد به صورت شبانه روزی نیاز به پرستار سالمند در منزل و مراقبت خواهند داشت. زیرا با پیشروی این بیماری در افراد سالمند، آن ها دچار اختلال حافظه و فراموشی می شوند و علاوه بر مشکل در انجام امور روزمره خود، ممکن است رفتار ها و کار های غیر معمولی را انجام دهند.
در زمینه نگهداری و مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر نیز شرکت ها و مجموعه های بسیار زیادی مشغول به فعالیت هستند و خدمات خود را به صورت پرستار سالمند ارائه می دهند. اعضای خانواده می توانند با استخدام پرستار سالمند جهت نگهداری از سالمندان مبتلا به آلزایمر خود، به طور موقت و یا شبانه روزی از آن ها مراقبت کرده و هیچ گونه استرس و نگرانی را در رابطه با سلامت سالمندان خود نداشته باشند.
نکات مهم در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر
همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، دلایل گوناگونی همچون سبک زندگی، موارد ژنتیکی، پا گذاشتن به سنین میان سالی و غیره می توانند سبب بروز علایم و نشانه های آلزایمر در افراد شوند. در مقابل نیز رعایت برخی نکات در سنین جوانی می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را در افراد بسیار کاهش دهد.
از جمله این نکات نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کنترل نمودن بیماری هایی چون دیابت، فشار خون، بیماری های قلبی و غیره و جلوگیری از تشدید آن ها
- تغییر سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی سالم
- کار کشیدن از مغز و تقویت آن توسط برنامه ها و ابزار های موجود در این زمینه
- انجام ورزش به طور منظم و مداوم
- حفظ سلامت بدن، مغز و جلوگیری از تنش های ذهنی، استرس، اضطراب، نگرانی های مداوم و غیره
لازم به ذکر است، افرادی که در سوابق ژنتیکی خود دارای بیماری آلزایمر هستند، رعایت این نکات برای آن ها جهت کاهش ابتلا به بیماری آلزایمر الزامی خواهد بود.
در پایان
موسسه همپای سلامت زندگی در زمینه ارائه خدمات پرستاری و مراقبت از بیمار مشغول به فعالیت بوده و دارای بیش از ۷ سال تجربه در این حرفه است. این مجموعه به صورت ۲۴ ساعته آماده پاسخ گویی به مشتریان و الزام پرستار کودک، پرستار سالمند، پرستار بیمار به منزل است و دارای تمامی مجوز های رسمی در این حرفه می باشد. شما عزیزان می توانید جهت دریافت راهنمایی ها و مشاوره های لازم برای استخدام پرستار سالمندان آلزایمری، با موسسه همپای سلامت زندگی تماس حاصل کرده و اطلاعات لازم را از کارشناسان این مجموعه دریافت نمایید.
بدون دیدگاه