یکی از بیماریهای ویروسی که ممکن است هر سالمندی درگیر آن شود، بیماری زونا نام دارد. شدت عوارض زونا در سالمندان نسبت به سنین پایینتر، بیشتر است چون با افزایش سن قوای ایمنی بدن کاهش پیدا میکند. بنابراین اگر شما در خانواده خود فرد سالمندی دارید یا قرار است به عنوان پرستار سالمند در منزل مشغول به کار شوید، حتماً این مطلب را مطالعه کنید. لازم است با بیماری زونا در سالمندان آشنایی داشته باشید تا در صورت دیدن علائم، سریعاً بتوانید اقدامات لازم را انجام دهید.
با بیماری زونا در سالمندان آشنا شوید
در ابتدای مطلب بیان کردیم که زونا یک بیماری ویروسی شناخته شده است. بنابراین اگر کسی درگیر بیماری زونا باشد و با فرد سالمند تماس پوستی برقرار کند، به احتمال زیاد، فرد سالمند نیز درگیر این بیماری خواهد شد. تنها راه ابتلا به بیماری زونا این است که ترشحات موجود در تاولهایی که روی پوست ایجاد میشود، در تماس با بدن فرد سالم قرار گیرد. بنابراین اگر فرد سالمند به زونای بدن کس دیگری دست بزند، یا لباسی را استفاده کند که ترشحات فرد مبتلا به زونا بر روی آن وجود دارد، قطعاً درگیر زنا خواهد شد.
خوشبختانه این بیماری به هیچ عنوان از طریق راه تنفس منتقل نمیشود. به این معنا که اگر فرد مبتلا به زونا در کنار سالمند بنشیند؛ با او صحبت کند یا حتی سرفه کند، این بیماری انتقال پیدا نخواهد کرد.
علائم بیماری زونا
- فرد سالمند در قسمتهای مختلف بدن خود درد احساس میکند.
- احساس سوزش، مورمور شدن و خارش پوستی به سراغ او میآید.
- تب و خستگی به صورت افزایشی پیش میرود.
- تاولهایی بر روی پوست مشاهده میگردد که مایع از آن تاولها خارج میشود.
- احساس خارش در محل تاولها بیشتر خواهد بود.
- بدن فرد مبتلا به زونا، به لمس و نور بسیار حساس میشود.
- وقتی بیماری کمی پیشروی کند، ناحیه مبتلا به زونا بیحس میشود و یا احساس گزگز به فرد مبتلا دست میدهد.
چه گروه از سالمندان در معرض ابتلا به زونا قرار دارند؟
در بین سالمندان افرادی که در گروههای زیر قرار دارند، به عنوان افراد پرخطر شناخته شدهاند. بنابراین احتمال ابتلا به زونا در سالمندان زیر بسیار بیشتر است:
- سالمندانی که خواب نامنظم و بیکیفیتی دارند. چون کیفیت خواب بر روی قوای بدن تاثیر میگذارد، وقتی سالمندان از خواب منظم بیبهره باشند، به تدریج سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف میشود. در نتیجه بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای ویروسی همانند زونا قرار میگیرند.
- سالمندانی که استرس و اضطراب دارند، باید بیشتر مراقب باشند. استرس، سیستم ایمنی بدن را بسیار ضعیف میکند.
- اگر فرد سالخورده، مبتلا به بیماریهای تضعیفکننده سیستم ایمنی بدن شده است، باید احتیاط کند. ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، شرایط را برای حمله ویروسها فراهم میکند.
- مصرف برخی از داروها از طریق تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز احتمال ابتلا به زونا در سالمندان را بالا میبرد. پس اگر قرار است دارویی مصرف کنید، حتماً درمورد تاثیر آن بر روی سیستم بدن ایمنی بدن، از پزشک خود سؤال بپرسید.
مراقبت از سالمندان مبتلا به زونا
در صورتی که یکی از سالمندان خانواده شما به بیماری زونا مبتلا شده است، باید یکسری نکات را رعایت کنید تا هرچه زودتر این بیماری بهبود یابد و پیشروی نکند:
- زمانی که اولین علائم بیماری را مشاهده کردید، حتماً باید سالمند را به پزشک ارجاع دهید چون باید ابتدا وضعیت بیماری مورد بررسی قرار گیرد. گاهی اوقات تنها یک حساسیت پوستی اتفاق افتاده است و افراد این حساسیت را با زونا در سالمندان اشتباه میگیرند. پس باید ابتدا مشخص شود که آیا فرد سالمند حتماً به زونا مبتلا شده است یا خیر.
- اگر ابتلا به زونا حتمی بود، متخصص داروهایی را تجویز خواهد کرد. شما به عنوان کسی که مراقب سالمند هستید یا به عنوان پرستار سالمند، باید برنامه داروها را به گونهای تنظیم کند که در طول روز فرد سالمند بدون اینکه دچار اختلالات خواب شود، بتواند داروها را مصرف کند.
- به هیچ عنوان لباسهای چسبان و پلاستیکی را برای فرد سالمند استفاده نکنید چون این لباسها باعث ترکیدن تاولها میگردد. چنین اتفاقی خارش پوستی و سوزش را چندین برابر افزایش خواهد داد. این عوارض واقعا دردناک هستند.
- ممکن است در زمان استحمام، تاولها پاره شوند. به دلیل اینکه حوله آلوده به مایع درون تاولها میشود، بنابراین حتماً حوله را بعد از هر بار استحمام کردن، بشویید تا ضدعفونی شود.
- متخصص پمادها و مسکنهایی را تجویز میکند تا خارش و التهاب پوستی کاهش پیدا کند. حتماً این داروها را سر وقت برای سالمند مبتلا به زونا استفاده کنید.
- یکی دیگر از نکات مراقبتی برای درمان زونا در سالمندان این است که حتماً کمپرسور آب سرد استفاده نمایید. کمپرسور آب سرد، باعث کاهش خارش و درد در بدن آنها میشود.
- به عنوان مراقب سالمند یا پرستار سالمند، حتماً باید نکات بهداشتی را رعایت کنید تا خودتان درگیر این بیماری نشوید. بنابراین در زمان تعویض لباس یا استفاده از پمادها، حتماً دستکش به دست داشته باشید.
- در برنامه غذایی فرد سالمند، غذاها یا مکملهای حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین B12 را قرار دهید. این قبیل ویتامینها باعث بهبود زخمها، بهبود وضعیت پوست و کاهش عوارض بیماری زونا در سالمندان خواهند شد.
- سالمند مبتلا به زونا در طول روز باید آب کافی بنوشد.
- حتماً از میوهها و سبزیجات تازه به خصوص میوههای سرشار از ویتامین C برای فرد سالمند استفاده کنید تا سیستم ایمنی بدن تقویت شود.
- در رژیم غذایی فرد سالمند، سیر و پیاز به وفور استفاده کنید چون این سبزیجات حاوی آلیسین هستند. این ترکیب باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. بنابراین توانایی بدن سالمند برای مقابله با زونا، چند برابر افزایش پیدا خواهد کرد.
در پایان
اگر شما میخواهید پرستاری برای سالمندان خانواده خود استخدام کنید، باید مطمئن شوید که این پرستار تخصص لازم برای مراقبت از سالمند به خصوص در زمان بیماری دارد. برای مثال آیا پرستار میداند که چگونه با زونا در سالمندان برخورد کند تا هرچه زودتر این بیماری درمان شود؟ برای اینکه به پرستاران حرفهای دسترسی داشته باشید، همین اکنون تلفن را بردارید و با مشاوران مجموعه همپای سلامت در تماس باشید. رزومهکاری پرستاران در اختیار شما قرار میگیرد تا با خیال راحت بتوانید یک نیروی کاربلد را استخدام کنید.
بدون دیدگاه