متاسفانه آلزایمر یا فراموشی یکی از بیماریهایی است که در سالهای اخیر افراد بیشتری را درگیر کرده است. تحقیقات نشان میدهد آمار سالمندانی که مبتلا به آلزایمر هستند، در حال افزایش است. بنابراین زنگ خطر به صدا درآمده است. از همین اکنون که جوان هستید باید نکات مراقبتی را رعایت کنید؛ سبک زندگی سالم داشته باشید و رژیم غذایی مناسب را در پیش بگیرید تا در معرض آلزایمر قرار نگیرید. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم در این مطلب لیست مواد غذایی ضد آلزایمر را در اختیار شما قرار دهیم. اگر به سلامت خود اهمیت میدهید، حتماً این مطلب از وبسایت موسسه همپای سلامت را با دقت مطالعه کنید.
چه ارتباطی بین تغذیه و ابتلا به آلزایمر وجود دارد؟
تنها عضوی از بدن که در صورت تخریب سلولی، نمیتواند بازسازی سلولها را انجام دهد، مغز است. بنابراین هر آسیبی که به بافت مغز وارد میشود، یک قدم شما را به آلزایمر یا حتی بیماریهای دیگر نزدیک خواهد کرد. متاسفانه آلزایمر یک بیماری مزمن و پیشرونده است. کسانی که درگیر آلزایمر میشوند، برای انجام امور زندگی، دچار مشکلات شدیدی خواهند شد. فراموشی امور روزمره، عدم توانایی در انجام امور شخصی و حتی فراموش کردن نزدیکان، از جمله رایجترین نشانههای آلزایمر هستند. اما جالب است بدانید تحقیقات علمی پزشکی نشان داده است در دوره حاضر آلزایمر فقط به سالمندان اختصاص پیدا نمیکند و سن افراد مبتلا به آلزایمر در حال کاهش است. عوامل مختلفی در این زمینه دخیل هستند که یکی از این عوامل، تغذیه و رژیم غذایی در طول زندگی است.
برخی از مواد غذایی به سلامت مغز و تقویت حافظه کمک میکنند. برای مثال خوردن مواد غذایی حاوی فسفر، سبزیجات، میوهجات تازه و بهطور کلی مواد غذایی که نقش حفاظتی برای مغز را ایفا میکنند، از آلزایمر جلوگیری خواهند کرد. اما در مقابل، یکسری مواد غذایی نقش تخریبکننده را بر روی مغز دارند و بنابراین افرادی که از این مواد غذایی استفاده میکنند، با سرعت بیشتری در معرض آلزایمر قرار میگیرند. پس در یک جمعبندی کلی، نوع غذایی که شما مصرف میکنید، تاثیر مستقیم بر روی عملکرد مغز و احتمال ابتلا به آلزایمر دارد.
لیست مواد غذایی مفید در جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
اکنون که متوجه شدید تغذیه شما چه اندازه میتواند عملکرد مغز و احتمال ابتلا به آلزایمر را رقم بزند، باید از همین اکنون به داشتن رژیم غذایی سالم توجه بیشتری داشته باشید. اگر فرد سالمندی در خانواده خود دارید، باید مواد غذایی ضد آلزایمر را در رژیم غذایی این افراد بیشتر کنید تا دیرتر درگیر آلزایمر شوند. به هر حال افراد سالمند به دلیل کهولت سن، بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. مفیدترین مواد غذایی ضد آلزایمر عبارتند از:
ماهیها و مواد غذایی حاوی امگا ۳ را مصرف کنید.
ماهی قزلآلا و ماهی سالمون، بهعنوان ماهیهای غنی از امگا 3 شناخته شدهاند. همچنین بادام، گردو و لوبیا نیز سرشار از امگا ۳ هستند. بنابراین شما باید این قبیل مواد غذایی را در رژیم غذایی هفتگی خود بیشتر کنید. امگا ۳ احتمال ابتلا به سکته مغزی، افسردگی و آلزایمر را بسیار پایین آورده و باعث بهبود و تقویت حافظه شما میشود.
مصرف میوهها و سبزیجات تازه را افزایش دهید.
میوهها و سبزیجات تازه، غنی از انواع معدنی ویتامینها، پروتئینها و همچنین آنتیاکسیدانها هستند. بنابراین بهعنوان مواد غذایی مفید برای تمامی اندامهای بدن شناخته میشوند. اگر میخواهید به تقویت حافظه خود کمک کنید و نگران این مسئله هستید که مبادا درگیر آلزایمر شوید، حتماً در طول هفته سبزیجات و میوهجات بیشتری را مصرف نمایید. ویتامینهای موجود در این ترکیبات، باعث بهبود عملکرد مغز میشوند. از طرف دیگر ترکیبات آنتیاکسیدان مانع از تاثیر رادیکالهای آزاد بر روی سلولهای مغز و تخریب آنها خواهند شد.
از خواص توتها غافل نشوید.
همانگونه که در قسمت قبل توضیح دادیم، ترکیبات آنتیاکسیدان باعث محافظت سلولهای مغزی در برابر رادیکالهای آزاد و در نتیجه جلوگیری از تخریب بافت مغز میشوند. بنابراین اگر شما انواع مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان را مصرف کنید، مغز خود را در برابر آلزایمر محافظت خواهید کرد. توت فرنگی، توت سفید، شاتوت، بلوبری و زغال اخته، از جمله توتهای غنی از آنتیاکسیدان هستند که به خصوص افراد سالمند باید در طول هفته، مقدار کافی از این ترکیبات را مصرف نمایند.
از روغن زیتون استفاده کنید.
پیشنهاد ما این است در رژیم غذایی خود به جای مصرف روغنهای جامد یا مایع، به سراغ روغن زیتون بروید. میتوانید از این روغن در پخت و پز و تهیه سالاد استفاده کنید. روغن زیتون تاثیر چشمگیری برای کاهش خطر ابتلا به آلزایمر دارد.
به اندازه کافی آجیل مصرف کنید.
دو ترکیب مفید که در اغلب آجیلها وجود دارد، کلسترول خوب و فسفر هستند. این دو ترکیب باعث بهبود عملکرد مغز، افزایش قدرت حافظه، جلوگیری از آلزایمر و بهبود عملکرد شناختی مغز خواهند شد. به همین دلیل است که متخصصان مغز و اعصاب توصیه میکنند حتماً افراد سالمند در طول هفته مقدار کافی آجیل به خصوص از نوع گردو را مصرف کنند تا سرعت زوال مغز کاهش یابد.
از معجزه روغن نارگیل غافل نشوید.
تحقیقات نشان داده است که روغن نارگیل تأثیر بسیار معجزهآسایی بر روی بهبود عملکرد مغز، درمان مشکلات مغزی و جلوگیری از آلزایمر دارد چون روغن نارگیل باعث میشود تاثیر آمیولید بر روی نورونهای قشری مغز کاهش یافته و در نتیجه عملکرد سلولها چار اختلال نشود. از طرف دیگر روغن نارگیل حاوی تریگلیسیرید است. این ترکیب نقش بازسازیکننده برای آستر اعصاب را دارد. بنابراین عملکرد شناختی مغز را بهبود خواهد داد.
از ادویهجات مفید استفاده کنید.
در تهیه وعدههای غذایی، دارچین و زردچوبه بیشتری در غذا استفاده نمایید. وقتی دارچین را در رژیم غذایی به کار میبرید، این ترکیب منجر به افزایش تجمع پروتئین در اطراف مغز و در نتیجه بهبود فعالیتهای مغزی خواهد شد. حتی بو کردن دارچین باعث میشود حافظه شما تقویت شود. لازم میدانیم این نکته را متذکر شویم که دارچین خاصیت آنتیاکسیدان دارد و از آسیب به سلولهای مغزی جلوگیری میکند. علاوه بر دارچین، زردچوبه نیز تاثیر پیشگیرانه بر روی آلزایمر دارد و باعث میشود فعالیتهای مغز بهبود پیدا کند.
مواد غذایی حاوی ویتامین b مصرف کنید.
ویتامینهای گروه b یکی از مهمترین ویتامینهایی هستند که باعث بهبود عملکرد عصبی بدن میشوند. برای تامین ویتامین b هم میتوانید مواد غذایی حاوی ویتامین b را مصرف کنیم و هم به سراغ داروهایی همانند نورودینون بروید. این ویتامین باعث جلوگیری از اختلالات عصبی و در نتیجه جلوگیری از افت حافظه خواهد شد.
مضرترین مواد غذایی برای آلزایمر
در کنار دانستن مواد غذایی ضد آلزایمر، شما باید بدانید چه ترکیبات غذایی باعث آسیب به مغز و در نتیجه احتمال ابتلا به آلزایمر خواهند شد. در این صورت با حذف این مواد غذایی، میتوانید به حفظ سلامت مغز خود و بهبود عملکرد این اندام حیاتی کمک کنید:
مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز
اگر چه گوشت قرمز برای تامین آهن خون مهم است ولی کسانی که در طول هفته زیاد گوشت قرمز استفاده میکنند، با سرعت بیشتری آلزایمر را تجربه خواهند کرد.
مصرف فستفودها، غذاهای فرآوری شده و مواد قندی
اگر عادت دارید در طول هفته زیاد غذاهای فرآوری شده یا فستفود مصرف میکنید، یا به شیرینیجات علاقه زیادی دارید، باید بدانید که این ترکیبات نوعی سم در بدن تولید میکنند که باعث ایجاد پلاک در بافت مغز و در نتیجه افت عملکرد شناختی مغز خواهند شد.
مصرف بیش از اندازه کره صنعتی و مارگارین
به جای رفتن به سراغ کرههای صنعتی و مارگارین، از کرههای طبیعی استفاده کنید. کرههای طبیعی بهعنوان یکی از ترکیبات مفید شناخته شدهاند که به دلیل داشتن چربیهای سالم، باعث بهبود فعالیت مغز میشوند.
در پایان
همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، تغذیه، نقش چشمگیری بر روی بهبود فعالیت مغز و جلوگیری از آلزایمر دارد. اگر فرد سالمندی در منزل خود دارید، حتماً به تغذیه او توجه بیشتری داشته باشید. در صورتی که قرار است پرستار سالمند در منزل استخدام کنید، باید پرستاری را انتخاب نمایید که تجربه لازم را در تهیه وعدههای غذایی برای حفظ سلامت سالمند داشته باشد. برای این منظور پیشنهاد ما این است با مجموعه همپای سلامت تماس بگیرید تا بتوانید به پرستاران متخصص و کاربلد دسترسی پیدا کنید. پرستاران در این مجموعه علاوه بر اینکه در تنظیم رژیم غذایی بسیار حرفهای هستند، با انجام اقداماتی همانند کمک به سالمند برای ورزش کردن، تفریح و حتی وقت گذراندن با سالمند، کمک میکنند که سرعت آلزایمر در این افراد بسیار کند شده و عملکرد مغز آنها بهبود پیدا کند.
بدون دیدگاه