سکته مغزی در سرتاسر جهان، به عنوان دومین علت بسیار شایع مرگ و میر در زنان و مردان شناخته شده و یکی از مهم ترین علل های ناتوانی شدید در بزرگسالان می باشد. در حال حاضر نیز به ویژه در داخل ایران، پیشرفت های بسیار عمده ای در توسعه درمان سکته مغزی انجام شده است، اما برخی از بیماران مبتلا، بهبودی سریع نخواهند داشت و برای توان بخشی و مراقبت های طولانی مدت، به افراد با تجربه و ماهر در این حرفه نیاز خواهند داشت. پرستاران در نگهداری و مراقبت از بیماران سکته مغزی، نقش بسیار مهم و حیاتی را ایفا می کنند و می توانند با مراقبت های پزشکی و تخصصی خود، از گسترش این بیماری و حتی مرگ و میر در افراد جلوگیری کنند.
این پرستاران دارای درک و دانش کافی از علت ایجاد بیماری در افراد هستند و با ارائه خدمات کاملاً حرفه ای خود، می توانند عوارض بیماری سکته مغزی در انسان ها را بسیار کاهش داده و حتی سبب جلوگیری از مرگ مغزی و همچنین سکته های مکرر شوند.
در این مقاله قصد داریم تا با سکته مغزی آشنا شده و وظایف و خدمات پرستاران در نگهداری و مراقبت از این بیماران را بررسی نماییم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی تحت عنوان حادثه عروق مغزی مغزی، انفارکتوس مغزی و یا حمله مغزی نیز شناخته می شود. این بیماری به هرگونه ناهنجاری عملکردی در ساختار مغز گفته می شود که در اثر یک وضعیت پاتولوژیک برای کل سیستم عروقی مغز ایجاد می شود. این اختلال ناگهانی می تواند در یک و یا چند رگ خونی در مغز ایجاد شده و سبب خون ریزی در دیواره رگ های مغزی و یا انسداد جزئی عروق شود. در افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، هر چه زودتر گردش خون پس از سکته به حالت عادی بازگردد، شانس بهبودی کامل این افراد بیشتر بوده و می توانند با مراقبت ها و نگهداری های اصولی، از پیشرفت این بیماری در مغز خود جلوگیری کنند.
خونریزی، آمبولی و ترومبوز، اولین علل های سکته مغزی در افراد هستند و بیماری سکته مغزی نیز عامل اصلی ناتوانی و یکی از اولین علت های مرگ و میر در افراد در سراسر جهان است. علائم و شدت سکته مغزی در افراد با توجه به شرایط جسمانی فرد، سن، عارضه های پس از سکته مغزی و غیره بسیار متفاوت است و عواملی چون فشارخون بالا، مصرف دخانیات، دیابت، کلسترول بالا و غیره دلایل شایع ابتلا افراد به سکته مغزی هستند.
علائم سکته مغزی در افراد
همان طور که گفته شد سکته مغزی در افراد می تواند در اثر مصرف بیش از حد دخانیات، میگرن های مداوم، کلسترول بالا، دیابت و سایر بیماری ها ایجاد شود و پس از ابتلای فرد به سکته مغزی، با مشاهده برخی علائم می توانید متوجه انفارکتوس در فرد شده و به سرعت باید با اورژانس تماس حاصل نمایید. از جمله علایم سکته مغزی در افراد نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ناتوانی و احساس ضعف در حرکت بازو ها
- ناتوانی در صحبت کردن و به زبان آوردن کلمات و اصوات غیر قابل فهم
- افتادگی در قسمت هایی از صورت همچون چشم و دهان
- ایجاد سردرد های شدید به صورت ناگهانی و سرگیجه
- تشنج، حالت تهوع و استفراغ
- عدم برقراری ارتباط چشمی با دیگران
- مشکل در دید همچون تاربینی و دوبینی
- عدم تعادل در ایستادن و راه رفتن
- بی قراری ناگهانی
- عدم برقراری ارتباط با دیگران و پاسخ گویی به آن ها
پرستار بیمار سکته مغزی کیست؟
مراقبت و نگهداری از بیماران سکته مغزی و همچنین کمک به آن ها برای بازگرداندن توانایی هایشان، می تواند بسیار دشوار و سخت باشد. پرستار بیمار سکته مغزی در واقع به فرد و یا افرادی گفته می شود که در مراقبت و نگهداری از این بیماران، تمامی آموزش ها و دوره های لازم را پشت سر گذاشته و با کسب مهارت و دانش های بسیار حرفه ای و تخصصی، آماده نگهداری و مراقبت های پزشکی از بیماران مبتلا به سکته مغزی هستند و خدمات خود را به طور کاملاً تخصصی به این افراد جهت برگرداندن توانایی هایشان ارائه می دهند. پرستاران بیماران سکته مغزی، دارای مدارک معتبر و کاملاً تخصصی در حرفه خود هستند و با شناخت کافی از علل های ایجاد سکته مغزی در افراد، علائم و راهکار های بهبودی آن، از این بیماران در بیمارستان و یا منزل نگهداری می کنند. این پرستاران از صبر و حوصله بسیار بالایی جهت کاهش استرس در افراد بیمار برخوردار هستند و با هدف توان بخشی افراد مبتلا به سکته مغزی، علاوه بر کمک به آن ها برای انجام فعالیت های روزانه و اساسی زندگی، مشکلات سلامتی آن ها را نیز همچون دیابت، کلسترول و فشارخون بالا را مدیریت می کنند.
چه زمانی نیاز به پرستار سکته مغزی در منزل خواهید داشت؟
قبل از این که بیمار سکته مغزی خود را از بیمارستان مرخص کنید، باید با پزشک متخصص عزیزتان مشورت کرده و برنامه ریزی لازم را همراه با پزشک مربوطه در رابطه با توان بخشی فرد بیمار در طول دوره ترخیص انجام دهید. در صورت تجویز پزشک برای مراقبت و نگهداری کاملاً اصولی و تخصصی از فرد بیمار خود، لازم است که اقدام به استخدام پرستار در منزل کرده و از برنامه ریزی انجام شده توسط پزشک برای بازیابی توانایی های فرد بیمار خود توسط پرستار پیروی نمایید. پرستار بیمار سکته مغزی در منزل، در یادگیری مجدد مهارت ها و همچنین ایجاد تغییراتی در سلامت جسمانی و روحی عزیزانتان نقش بسیار مهمی را ایفا کرده و حضور آن در مراقبت و نگهداری از عزیزتان جهت جلوگیری از سکته های پی در پی و همچنین مرگ مغزی و توان بخشی بسیار حائز اهمیت است.
مزایای استخدام پرستار بیمار سکته مغزی
همان طور که مطلع هستید، سکته مغزی اغلب به عنوان یک تجربه غیر منتظره و بسیار وحشتناک در افراد است. پرستارانی که جهت مراقبت و نگهداری از بیماران سکته مغزی در منزل استخدام می شوند، به طور کامل پیگیر سلامت جسمانی و روانی بیماران هستند و با کنترل بر تغذیه مناسب و خوردن دارو ها در سر وقت، علایم سکته مغزی و همچنین سایر بیماری های حاد را در آن ها کاهش داده و در فیزیوتراپی و حرکت اندام های آن ها نیز کمک بسیار شایانی می کنند.
از دیگر مزایای استخدام پرستار بیمار سکته مغزی در منزل نیز می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
- ایجاد امید به زندگی در افراد بیمار
- افزایش کیفیت زندگی افراد بیمار
- انجام گفتار درمانی به طور کاملاً تخصصی و حرفه ای
- انجام فیزیوتراپی و کمک به حرکت اندام ها
- کمک به انجام امور شخصی بیمار
- انجام مراقبت های پزشکی و اورژانسی
خدمات پرستار بیمار سکته مغزی در منزل
پرستارانی که جهت مراقبت و نگهداری از بیماران سکته مغزی در منزل استخدام می شوند، باید به طور کامل از لحاظ جسمانی و روانی مراقب این افراد باشند. افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، با توجه به شدت عارضه، دارای علایم و نشانه های متفاوتی در جسم خود هستند و برخی از آن ها دچار ناتوانی شدیدی در اندام های حرکتی خود می باشند. بنابراین این پرستاران باید در نحوه خواباندن و همچنین جابجا کردن آن ها جهت جلوگیری از بستر زخم کمک کرده و با انجام فیزیوتراپی، به توان بخشی اندام های آن ها کمک کنند. همچنین برخی دیگر از بیماران سکته مغزی، دچار مشکل در گوارش و بلع غذا هستند و پرستاران باید در هنگام کمک به خوردن غذا و دارو به آن ها توجه بسیار زیادی نموده و با توجه به تجویز پزشک عمل نمایند. همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، بیماران سکته مغزی دچار اختلال در گفتار، برقراری ارتباط با دیگران و در آخر مشکلات افسردگی و انزوا هستند که این پرستاران باید با بهره مندی از مهارت و دانش خود، توسط گفتار درمانی و درمان شناختی، مهارت های افراد را به آن ها بازگردانده و روابط آن ها را با دیگران تقویت نمایند.
دیگر خدمات پرستاران شامل شرح زیر می باشد:
- انجام امور شخصی بیماران همچون تعویض لباس، شستشو و استحمام، شانه کردن مو، کوتاه کردن ناخن و غیره
- کمک به راه رفتن و حرکت فرد بیمار
- تهیه و طبخ مواد غذایی سالم
- کمک به خوردن دارو
- ایجاد روحیه در فرد بیمار
- کمک به برقراری روابط اجتماعی
- انجام فعالیت های پزشکی و اورژانسی
- بررسی و چک علائم حیاتی بیمار
- کاهش اضطراب و استرس در فرد بیمار
اینجا بخوانید: مزایای مراقبت از بیمار در منزل
هزینه استخدام پرستار بیمار سکته مغزی در منزل
پرستاران بیماران سکته مغزی در منزل، دارای هزینه های متفاوتی با توجه به فاکتور های گوناگونی در استخدام هستند که از جمله مهم ترین این عوامل می توان به مهارت و تخصص فرد پرستار، شرایط جسمانی فرد بیمار، نوع مراقبت و نگهداری از فرد بیمار، مدت زمان ارائه خدمات، اعتبار مؤسسه خدماتی و مراقبتی، انجام فیزیوتراپی، گفتار درمانی و غیره اشاره نمود.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی، در زمینه ارائه خدمات پرستاری در منزل به شما عزیزان مشغول به فعالیت بوده و دارای تمامی مجوز های رسمی از سازمان های معتبر کشور می باشد. این مجموعه با همکاری تیم پرستاری بسیار متخصص و حرفه ای خود، انواع خدمات مراقبت از بیمار در منزل، مراقبت از کودک در منزل و مراقبت از سالمند در منزل را به شما ارائه داده و شما عزیزان می توانید جهت اطلاع از چگونگی استخدام پرستار بیمار سکته مغزی در منزل و دریافت راهنمایی ها و مشاوره های لازم در این زمینه، با کارشناسان این مؤسسه تماس حاصل نموده و با ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه