سکته مغزی، به عنوان یکی از اصلی ترین دلایل مرگ و میر در جهان شناخته شده است و در اثر ایجاد اختلال در خون رسانی به بخشی از مغز ایجاد می شود. عدم رسیدن اکسیژن و مواد مغذی از خون به مغز، می تواند سبب آسیب دیدگی سلول های مغزی شده و منجر به سکته مغزی در افراد در سنین مختلف شود. به طور معمول کسانی که دارای لخته خون و یا خون ریزی هستند، دچار سکته مغزی می شوند و از مهم ترین علائم آن نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- لکنت زبان
- فلج شدن
- مشکل در اندام های حرکتی
- مشکلات بینایی
- از دست دادن تعادل
- عدم پاسخ گویی
- تشنج
- سرگیجه و سردرد ناگهانی
- استفراغ و حالت تهوع
- تشنج
عوامل و فاکتور های بسیار متعددی نیز در طول عمر بعد سکته مغزی تأثیر گذار هستند که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم نمود.
آیا سکته مغزی باعث مرگ می شود؟
مغز انسان برای عملکرد صحیح نیاز به اکسیژن خواهد داشت. شریان های خونی غنی از اکسیژن هستند و آن را به تمامی قسمت های مغز می رسانند. وجود هرگونه اتفاق در جریان خون و مسدود شدن آن، می تواند منجر به مردن سلول های مغزی در عرض چند دقیقه شود. بنابراین زمانی که سلول های مغزی، اکسیژن مورد نیاز خود را جهت انجام فعالیت دریافت نکنند، سکته مغزی اتفاق می افتد. در پاسخ به این سوال که آیا سکته مغزی باعث مرگ می شود یا خیر نیز می توان گفت که بله. سکته مغزی، دومین عامل اصلی مرگ و میر در جهان است و با متوقف شدن خون رسانی به مغز، می تواند اتفاق افتد. اما با این حال، راه های بسیار متعددی برای پیشگیری از سکته مغزی در دسترس هستند که یکی از مهم ترین آن ها تغییر در سبک زندگی و انجام فعالیت های روزانه و ورزشی برای کاهش چربی و کلسترول و همچنین جلوگیری از مسدود شدن و یا لخته خون می باشد.
همچنین لازم به ذکر است که افراد پس از سکته مغزی با دریافت درمان های مناسب و روحیه بالای امید به زندگی، می توانند طول عمر بالایی داشته و با روند بهبودی مناسب، کیفیت زندگی خود را افزایش دهند.
بعد از سکته مغزی چه اتفاقی می افتد؟
از آن جایی که امکان مرگ پس از سکته مغزی ممکن است در هر زمانی برای افراد بیفتد، می توان گفت فردی که سکته مغزی حاد و شدید را تجربه کرده است، باید در سریع ترین زمان ممکن تحت مراقبت های اورژانسی و بیمارستانی قرار گیرد. به عنوان مثال اگر بعد از ۳ روز پس از سکته اولیه، بهبودی در عملکرد عصبی فرد ایجاد نشود، می تواند نشانه زنگ خطر بوده و فرد سکته مغزی باید سریعاً در بیمارستان بستری شود. میزان طول عمر و امید به زندگی پس از سکته مغزی در افراد نیز به فاکتور ها و عوامل متعددی همچون سلامت کلی فرد، نوع سکته مغزی، سرعت دریافت مراقبت های پزشکی و غیره بستگی داشته و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
اگر فردی در نزدیکی شما دچار سکته مغزی شده است، مهم است که توصیه های تیم پزشکی را دنبال کرده و به سرعت اقدامات لازم را برای درمان فرد انجام دهید. به عنوان مثال اگر سکته مغزی از فشارخون بالا ایجاد شود، باید فرد سریعاً تحت درمان قرار گرفته تا خطر سکته دوم کاهش یابد. همچنین اگر سکته مغزی ناشی از لخته شدن خون است، ممکن است برای جلوگیری از لخته بیشتر، از دارو های ضد انعقادی استفاده نمایید.
عوامل مؤثر بر طول عمر بعد سکته مغزی
مهم ترین عوامل تأثیر گذار بر طول عمر بعد سکته مغزی شامل شرح زیر است:
- نوع سکته مغزی و شدت آسیب آن به سلول های مغز که هر چه بیشتر باشد، بنابراین طول عمر پس از سکته مغزی نیز کاهش خواهد یافت
- سن افراد و وجود برخی بیماری های زمینه ای همچون فشار خون، چربی، دیابت و غیره که در صورت بالا بودن، روند بهبودی را نیز افزایش می دهند
- سرعت ارائه مراقبت های پزشکی پس از سکته مغزی
- عادات و سبک زندگی سالم با استفاده از رژیم غذایی مناسب و فعالیت های روزانه که سبب افزایش شانس زندگی پس از سکته مغزی می شوند
- روحیه دهی به بیمار سکته مغزی و استفاده از بروزترین تکنولوژی های پزشکی جهت تسریع در درمان افراد
استفراغ پس از سکته مغزی نشانه چیست؟
استفراغ افراد پس از سکته مغزی، یکی از علایم شایع این نوع سکته بوده و با ایجاد وضعیت نگران کننده می تواند سبب تخلیه مواد مغذی و حیاتی بدن شود. دلایل متعددی نیز در استفراغ پس از سکته مغزی تأثیر گذار هستند که در صورت مشاهده آن، باید سریعاً اقدامات پزشکی لازم را برای جلوگیری از بروز علائم جدی تر انجام دهید.
از مهم ترین دلایل استفراغ بعد از سکته مغزی نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ایجاد آسیب به مغز و اختلال در سیستم دهلیزی که سبب استفراغ، عدم تعادل، اختلال در راه رفتن و سرگیجه میشود.
- ایجاد اختلال در مواد شیمیایی و هورمون های مغز پس از سکته مغزی.
- عوارض جانبی دارو های مصرفی برای درمان سکته مغزی.
- سندرم استفراغ چرخه ای و اختلال در اتصال روده و مغز.
- اختلال در عملکرد چشم و تغییرات در بینایی پس از سکته مغزی.
- شروع یک سکته مغزی دیگر در پی استفراغ های مداوم به عنوان یک علامت هشدار دهنده.
شایع ترین علت مرگ پس از سکته مغزی چیست؟
عوامل بسیار متعددی در رابطه با افزایش خطر مرگ ناشی از سکته مغزی مزمن در افراد تأثیر گذار هستند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مشکل در بلع یا دیسفاژی که می تواند سبب سوء تغذیه یا ذاتالریه ناشی از استنشاق یا تنفس تکه های غذایی شود
- دریافت تغذیه مصنوعی از طریق لوله به معده و ایجاد سوء تغذیه و کاهش وزن قابل توجه
- ایجاد عفونت های مکرر پس از سکته مغزی همانند عفونت های دستگاه ادراری
- ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره و ایجاد زخم بستر
- عدم هوشیاری فرد پس از سکته مغزی و ارائهی مراقبت های پزشکی در حالت کما
- ایست قلبی در اثر اختلال در گردش خون و یا فشارخون بالا پس از سکته مغزی
- مشکلات تنفسی و آسیب به ریه
- پاره شدن رگ های مغز و قطع کامل خون رسانی به مغز
مراقبت از سالمندان سکته مغزی در منزل
سالمندانی که دچار سکته مغزی هستند، نسبت به دیگر سالمندان و افراد مسن، نیاز به مراقبت و توجه بیشتری خواهند داشت. به همین دلیل مراقبت از سالمندان سکته مغزی در منزل، نیازمند مهارت، تجربه و تخصص بالایی است. مؤسسه همپای سلامت زندگی، یکی از معتبرترین مؤسسات ارائه خدمات پرستاری در منزل است و با بیش از ۷ سال تجربه در این حرفه، خدمات خود را در بالاترین سطح کیفی به مراجعین ارائه می دهد. تیم پرستاری این مؤسسه، نیرو هایی بسیار قابلاعتماد، متخصص، مسئولیت پذیر و دلسوز هستند و خدمات مراقبت و نگهداری از سالمند در منزل را به طور کاملاً حرفه ای به صورت روزانه و یا تمام وقت ارائه می دهند.
در پایان
شما عزیزان می توانید جهت اطلاع از چگونگی استخدام پرستار سالمند در منزل، با مؤسسه همپای سلامت زندگی توسط شماره های درج شده در سایت اصلی این مؤسسه تماس حاصل نموده و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه