یکی از عارضههایی که ممکن است سالمندان درگیر آن شوند، صرع است. متاسفانه صرع در سالمندان شرایط زندگی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. از طرف دیگر در اغلب موارد مشکلات جسمی را برای آنها به همراه میآورد که توانایی حرکت کردن را برای آنها بسیار سخت خواهد کرد. به همین دلیل ما لازم دانستیم در این مطلب در مورد دلایل ابتلا به صرع در سالمندان و روشهای درمان این عارضه صحبت کنیم. پس اگر والدین سالمند دارید یا میخواهید بهعنوان پرستار سالمند در منزل شروع به کار کنید، تا پایان مطلب ما را همراهی نمایید.
دلایل ابتلا به صرع در سالمندان
اگر پدر یا مادری سالمند دارید یا قرار است از سالمندی مراقبت کنید، باید اطلاعات کامل درمورد بیماریهایی که ممکن است سالمندان با آن مواجه شوند داشته باشید. برای مثال آیا میدانید دلیل ابتلا به صرع در سالمندان چیست:
ابتلا به بیماریهای عصبی
لازم است بدانید سالمندانی که در معرض آلزایمر یا زوال عقل قرار دارند، به دلیل اینکه سیستم عصبی آنها دچار تغییرات شدید میشود، بیشتر در معرض ابتلا به صرع هستند.
ابتلا به تومورهای مغزی
متخصصان ثابت کردهاند اگر افرادی در دوران جوانی و میانسالی درگیر تومورهای مغزی شده باشند، این تومور به دلیل اختلالاتی که در فعالیت الکتریکی مغز ایجاد میکند، زمینه را برای تشنج و صرع در دوران سالمندی فراهم خواهد کرد.
سکته مغزی
متاسفانه سکته مغزی به دلیل اینکه باعث آسیبهای مغزی خواهد شد، میتواند منجر به بروز صرع در سالمندان نیز شود.
مصرف برخی از داروها
اگر سالمندان مجبور هستند داروهایی را برای حفظ قوای جسمی یا درمان بیماریها مصرف کنند، تداخلات دارویی ممکن است منجر به ابتلا به صرع شود. به همین دلیل باید حتماً تمامی داروها تحت نظر متخصص مصرف شوند.
ابتلا به عفونتهای مغزی
آیا میدانید کسانی که دچار مننژیت یا انسفالیت شدهاند، در دوران میانسالی به احتمال زیاد درگیر صرع نیز خواهند شد؟
بتلا به اختلالات متابولیکی
نارسایی کلیوی یا کبدی به دلیل تاثیراتی که بر روی مغز میگذارند، میتوانند سالمندان را درگیر ابتلا به صرع کنند.
توارث
لازم است بدانید که متأسفانه صرع یک بیماری ژنتیکی شناخته شده است. بنابراین سالمندانی که پدر و مادر آنها درگیر صرع در دوران کهنسالی بودهاند، بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به این بیماری قرار میگیرند.
علائم ابتلا به صرع در سالمندان
حتماً این سوال برای شما به وجود آمده است که چگونه میتوان مطمئن شد فرد سالمند درگیر بیماری صرع شده است؟ اگر شما علائم زیر را بهصورت مکرر در سالمند مشاهده کردید، این نشان میدهد که صرع در سالمند اتفاق افتاده است:
- ابتلا به گیجی موقت
- کاهش یا نداشتن هوشیاری
- افزایش استرس، اضطراب و ترس
- حرکات غیر قابل کنترل در دست و پاها
- حملات خیره شدن
روش های تشخیص صرع در سالمندان
به محض اینکه علائم صرع در سالمند مشاهده شد، باید او را به متخصص ارجاع دهید. متخصص از شما میخواهد که یکسری آزمایشاتی را انجام دهید. برای مثال این آزمایشات عبارتند از:
- تست EEG برای ردیابی امواج غیر طبیعی مغز
- امآرآی و سی تی اسکن برای تشخیص تومورها یا اختلالات ساختاری در بافت مغز
- انجام سی تی اسکن با انتشار تک فوتون به منظور تعیین محل دقیق صرع و تشنج در مغز
- انجام امآرآی عملکردی با هدف بررسی عملکرد طبیعی و غیر طبیعی مغز در برخی از قسمتها
- عکسبرداری مغناطیسی فالوگرام با هدف بررسی بینظمی عملکرد مغز با استفاده از سیگنالهای مغناطیسی
تمامی این تستها کمک میکنند که متخصص با اطمینان بیشتری درمورد ابتلا به صرع در سالمندان نظر دهد. البته براساس شدت علائم و سن سالمند، متخصص تعیین میکند که باید کدام یک از تستها را انجام دهید.
انواع صرع در سالمندان
بهطور کلی ۵ نوع صرع در سالمندان شناخته شده است که میزان آسیب به مغز و علائمی که هر کدام از انواع صرع نشان میدهند با یکدیگر متفاوت است:
صرع جزئی در سالمندان
اگر تنها یک قسمت از مغز سالمند دچار آسیب شده باشد، فرد سالمند ممکن است درگیر صرع جزئی شود. در چنین شرایطی اختلالات بینایی، شنوایی و بویایی برای سالمند اتفاق میافتد.
صرع ساده در سالمندان
مدت زمان این نوع صرع معمولاً یک دقیقه است. هر بار که سالمند درگیر صرع ساده میشود، قسمتی از مغز دچار اختلال خواهد شد. بنابراین بر اساس اینکه کدام قسمت از مغز درگیر بیماری صرع شده است، نشانههایی که بروز میکند متفاوت خواهد بود. در عمدهترین حالت ممکن، سالمند دچار رنگ پریدگی، تعریق و حالت تهوع میشود.
صرع پیچیده در سالمندان
متاسفانه این نوع صرع قسمت گیجگاهی مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین بر روی حافظه و احساسات سالمندان تاثیر میگذارد. در چنین شرایطی فرد ممکن است واکنشهایی همانند گریه کردن، خندیدن، دست زدن ناگهانی یا حتی دویدن را از خود نشان دهد. این نوع صرع معمولاً بین ۱ تا ۲ دقیقه طول میکشد.
صرع عمومی در سالمندان
اگر مشاهده میکنید که سالمند در زمان تشنج، دچار بیهوشی میشود، یعنی صرع عمومی اتفاق افتاده است. در چنین شرایطی هر دو طرف مغز دچار اختلال میشوند. لازم است بدانید که قبل از بیهوشی، ممکن است سالمند علائمی همانند چشمک زدن و باز ماندن دهان را نیز از خود نشان دهد.
صرع سمپاتیک در سالمندان
اختلال در سیستم عصبی میتواند منجر به ابتلا به صرع سمپاتیک در سالمندان شود. این صرع مشکلاتی همانند نارسایی در کلیه را به همراه خواهد داشت.
روش های درمان صرع در سالمندان
متخصص براساس اینکه سالمند به کدام یک از انواع صرع مبتلا شده و بیماری تا چه اندازه پیشروی کرده است، یک روش درمانی مناسب را اجرا خواهد کرد. بهطور کلی درمان صرع در سالمندان به دو روش انجام میشود:
دارو درمانی
در این روش متخصص داروهایی را براساس سن سالمند، وزن و حتی براساس سابقه ژنتیک او تجویز خواهد کرد. به هیچ عنوان نباید دوز مصرف دارو را سرخود تغییر دهید. باید روند درمان کاملا تحت نظر متخصص پیش برود.
جراحی
اگر متخصص به این نتیجه برسد که دارو درمانی اصلاً مفید واقع نشده است، ممکن است به سراغ جراحی برود. منتهی باید سن و شرایط جسمی سالمند را در نظر بگیرد.
در پایان
اگر یکی از والدین شما مبتلا به بیماری صرع شده و میخواهید پرستار سالمند در منزل استخدام کنید، باید مطمئن باشید که پرستار تخصص لازم برای مراقبت از سالمند مبتلا به صرع را دارد. پیشنهاد ما این است با مجموعه همپای سلامت در تماس باشید. در این صورت به پرستاران حرفهای با سابقه کاری طولانی دسترسی خواهید داشت و با خیال راحت میتوانید مراقبت از سالمندان خود را به این افراد بسپارید.
بدون دیدگاه