آیا شما به عنوان فرزندان سالمند یا به عنوان پرستار سالمند میدانید که رفتار با سالمند لجباز چگونه است؟ عمده سالمندان به دلیل شرایط سنی و جسمی که دارند، رفتارهای پرخاشگرانه و لجبازی را از خود بروز میدهند. از طرف دیگر شما نمیتوانید با آنها همانند یک کودک رفتار کنید و لازم است احترام آنها را نگه دارید. بنابراین باید حتماً بدانید که چگونه میتوان با سالمند لجباز به درستی برخورد کرد. پس حتماً این مطلب را مطالعه کنید.
دلایل لجبازی سالمندان
شما در اولین قدم باید بدانید که چرا سالمندان رفتارهای پرخاشگرانه و لجبازی را از خود بروز میدهند. تا زمانی که دلیل را ندانید، نمیتوانید رفتار و روش درستی را برای برخورد با آنها در پیش بگیرید. مهمترین دلایل لجبازی و پرخاشگری سالمندان عبارتند از:
- سالمندان در سنینی هستند که به مراقبت نیاز دارند. همین مسئله باعث میشود آنها احساس کنند که شخصیت مستقل خود را از دست داده و وابسته هستند. به همین دلیل لجباز میشوند چون دوست ندارند
این موضوع را باور کنند که با افزایش سن، وابستگی آنها به دیگران برای کنترل زندگی، بیشتر میشود. - آنها ترس از مرگ دارند و نمیخواهند اطرافیان خود را از دست بدهند.
- از طرف دیگر اگر سالمندان به دور از فرزندان و اعضای خانواده، در خانه سالمندان نگهداری شوند؛ یا اینکه فرزندان آنها دیر به دیر به آنها سر بزنند، همین مسئله نیز باعث لجبازی سالمندان خواهد شد. در واقع انزوا و تنهایی، یکی از مهمترین دلایل پرخاشگری و لجبازی سالمندان است.
- از دیگر عواملی که باعث رفتارهای پرخاشگرانه در سالمندان میشود، میتوان به زوال عقل، ابتلا به بیماری و عدم سازگاری با پرستار سالمند اشاره کرد.
بررسی رفتارهای سالمند لجباز
اگر رفتارهای زیر را در فرد سالمند مشاهده کردید، شک نداشته باشید که او در حال لجبازی با شما است و اگر رفتار درستی با او نداشته باشید، قطعاً کنترل شرایط برای شما سخت میشود:
- فرد سالمند به حمام کردن علاقهای ندارد.
- از عصا استفاده نمیکند.
- تمایل ندارد به سراغ سمعک برود.
- برای عوض کردن لباسها مقاومت میکند.
- طبق رژیم غذایی خود پیش نمیرود.
- داروها را به موقع مصرف نمیکند.
- به حرفهای شما به عنوان فرزند یا پرستار سالمند گوش نمیدهد و بیتوجهی نشان میدهد.
- دقیقاً رفتارهای خلاف آنچه شما انتظار دارید از خود نشان میدهد.
چگونگی رفتار با سالمند لجباز
مسلماً مراقبت کردن از سالمند لجباز نسبت به سالمندی که از نظر خلق و خو شرایط ایدهآلی دارد، واقعاً سخت خواهد بود. همانگونه که گفتیم سالمند لجباز، دقیقا رفتارهایی متضاد با آنچه شما انتظار دارید از خود نشان میدهد. این موضوع شما را کلافه میکند. به خصوص اینکه شما نمیتوانید حد و حدود را رد کرده و به او بیاحترامی کنید. بنابراین باید بدانید که چگونه با سالمند لجباز رفتار کنید تا آسیبی به او از نظر روحی وارد نشود و خود شما نیز دچار مشکل نشوید:
صبور باشید.
اولین و مهمترین راهکار برای رفتار با سالمند لجباز این است که برخورد صبورانه داشته باشید. اگر قرار است در نقش پرستار سالمند مشغول به کار شوید، در صورتی که صبر و حوصله کافی ندارید، بهتر است این حرفه را کنار بگذارید. بهطور کلی برخورد با سالمندان به اندازه کافی نیاز به صبر دارد. به خصوص اگر سالمند لجباز باشد، صبر شما باید چندین برابر شود.
قدرتمندانه برخورد نکنید.
یکی از مهمترین عواملی که باعث میشود لجبازی سالمند تشدید گردد این است که پرستار یا فرزندان آنها از موضع قدرت با آنها برخورد نمایند. برای مثال داد زدن، دعوا کردن و تهدید کردن، از جمله مواردی است که هم باعث میشود آرامش روانی سالمند بهم بریزد و هم لجبازی او را بدتر میکند.
با فرد سالمند صحبت کنید.
صحبت کردن یکی از بهترین راهکارهایی است که باعث میشود شما بتوانید دلیل لجبازی فرد سالمند را بدانید و یک رفتار درست با او در پیش بگیرید. ولی برای صحبت کردن، باید وقت مناسبی را انتخاب کنید. برای مثال زمانی که اوج رفتارهای پرخاشگرانه و لجبازی سالمند است، بدترین زمان برای صحبت خواهد بود. اجازه دهید شرایط کمی آرام شود؛ اضطراب و استرس سالمند کمتر گردد و سپس با او به صحبت بنشینید. در زمان صحبت کردن، آرامش خود را حفظ کنید؛ با لبخند و مهربانی با فرد سالمند برخورد نمایید و از او بخواهید که دلیل لجبازی را برای شما توضیح دهد.
از دیگران کمک بگیرید.
فرض کنیم شما در نقش پرستار سالمند به تازگی به منزل یکی از سالمندان رفتهاید و کار خود را آغاز نمودهاید. اگر رفتارهای پرخاشگرانه و لجبازی از سالمند میبینید و نمیتوانید دلیل این رفتارها را کشف کنید، از فرزندان او سوال بپرسید. شاید این رفتارها قبلاً توسط فرزندان رمزگشایی شده و بتوانند به شما کمک کنند.
از فرد سالمند نظر بپرسید.
در قسمتهای قبل برای شما توضیح دادیم که یکی از مهمترین دلایل لجبازی سالمندان این است که احساس میکنند شخصیت مستقل خود را از دست داده و کسی برای آنها ارزشی قائل نیست. برای اینکه بتوانید این رفتارها را مهار کنید، بهتر است از فرد سالمند نظر بپرسید. برای مثال برای پختن غذا، عوض کردن لباسها، رفتن به گشت و گذار یا حتی برای تغییر دکوراسیون داخلی منزل، از فرد سالمند بخواهید که نظر بدهد.
گوش شنوا باشید.
پیشنهاد میکنید به جای اینکه زیاد صحبت کنید، بیشتر شنونده باشید. سالمندان در سنینی هستند که بیشتر دوست دارند کسی به صحبتهای آنها گوش کند. این بهترین رفتار با سالمند لجباز است چون میتواند تمامی آنچه را که باعث پرخاشگری او شده است را در صحبت کردن برای شما شرح دهد.
بیشتر با فرد سالمند وقت بگذرانید.
نگهداری از فرد سالمند فقط به این معنا نیست که شما امور مربوط به بهداشت فردی را انجام دهید؛ برای سالمند غذا بپزید و کارهای خانه را پیش ببرید. بلکه باید به آرامش روانی سالمند نیز توجه کنید. سالمند را به گشت و گذار ببرید؛ با او صحبت کنید؛ با یکدیگر به تماشای فیلم بنشینید؛ خاطرات گذشته را مرور کنید. به طور کلی تمامی رفتارهایی که باعث ارتقا آرامش فرد سالمند میشود، لجبازی او را از بین میبرد.
ویژگی های مثبت سالمند را تشویق کنید.
به جای اینکه به فرد سالمند مدام تذکر دهید و او را سرزنش نمایید، بهتر است بر روی ویژگیهای مثبت او تمرکز داشته باشید. برای مثال شاید سالمند نمیتواند امور خانه را به خوبی انجام دهد ولی توانایی عوض کردن لباس خود را دارد. شما باید همین مسئله را برای او بزرگ جلوه دهید. در واقع وقتی سالمند میتواند بخشی از امور خود را به راحتی انجام دهد، شما نباید عدم توانمندیهای او نگاه کنید. بلکه همین قدرت او برای انجام کارها را بیشتر تشویق نمایید.
سالمند را تنها بگذارید.
گاهی اوقات تنها گذاشتن سالمند برای اینکه به رفتارهای خود فکر کند، یکی از بهترین راهکارها برای رفتار با سالمند لجباز است. اجازه دهید سالمند چند ساعتی در اتاق خود تنها باشد و حتی وقتی میخواهید به او غذا بدهید، با او هیچ صحبتی نداشته باشید. همین تنها شدن و عدم صحبت با او باعث میشود که سالمند به فکر فرو برود و در رفتار خود تجدید نظر کند.
در پایان
همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، نحوه رفتار با سالمند لجباز بر روی شرایط او تأثیر بسیار زیادی دارد. بنابراین اگر به فکر استخدام پرستار سالمند هستید، تنها باید به سراغ افرادی بروید که واقعاً متخصص در این زمینه هستند و میتوانند به خوبی با فرد سالمند ارتباط برقرار کنند. پیشنهاد میکنیم برای استخدام پرستار سالمند در منزل، به سراغ تیم همپای سلامت بروید. این مجموعه رزومه کامل پرستاران را در اختیار شما قرار میدهد تا با خیال راحت بتوانید بعد از برقراری تماس با این مؤسسه یک پرستار حرفهای را براساس شرایط سالمند خود، استخدام کنید.
بدون دیدگاه