یکی از موضوعاتی که هر والدینی باید در مورد آن اطلاعات کامل داشته باشد، بحث دلایل خون دماغ در کودکان است. آگاهی از این دلایل کمک میکند که قبل از بروز حادثهای خطرناک و یا جبرانناپذیر برای کودک، حتماً موضوع را پیگیری کرده و به یک متخصص مراجعه کنید. در این مطلب ما قرار است دلایل خون دماغ شدن کودکان و راههای پیشگیری از این اتفاق را برای شما توضیح دهیم. پس حتماً این مطلب را مطالعه کنید و این مقاله را برای هر شخصی که در خانواده شما دارای فرزند کوچک است، ارسال نمایید.
چرا کودکان دچار خون دماغ می شوند؟
شاید فرزند شما از جمله کودکانی است که هر چند روز یکبار دچار خون دماغ میشود و این موضوع شما را نگران کرده است. یا اینکه به تازگی این اتفاق را در او مشاهده میکنید. خون دماغ در کودکان به دو دلیل رخ میدهد:
- یا رگهایی که در داخل بینی وجود دارند دچار پارگی شده و در نتیجه این اتفاق باعث خون دماغ میشود.
- یا اینکه خون دماغ مربوط به قسمت بالاتر از بینی است که البته این اتفاق بسیار نادر است و عمدتاً در بزرگسالان که فشار خون بالایی دارند رخ میدهد.
رایجترین عواملی که باعث فشار بر روی رگهای ریز در داخل بینی و خون دماغ شدن کودکان میگردد عبارتند از:
- دست کردن در بینی
- برخورد جسم خارجی به بین یا ضربه دیدن بینی
- کاهش رطوبت بینی و خشک شدن مخاط داخل بینی
- حساسیت و عفونتهای سینوسی
- ابتلا به سرماخوردگی
- وجود اختلالات آناتومی همانند تومور غیر طبیعی در داخل بینی
- گرمای بیش از اندازه و در نتیجه افزایش فشار خون در ناحیه رگها
- استفاده بیش از اندازه از اسپری بینی
البته در برخی از موارد نادر ممکن است خون دماغ در کودکان به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
- ابتلا به بیماریهای قلبی
- ابتلا به فشار خون بالا
- مصرف داروهای رقیقکننده خون
- مصرف داروهای خاص همانند داروهای بیماری هموفیلی
- در موارد بسیار نادر، ابتلا به سرطان
زمانی که کودک دچار خون دماغ شد چکار کنیم؟
به محض اینکه علائم خون دماغ را در کودک خود مشاهده کردید، باید سریعاً اقدامات زیر را انجام دهید تا خونریزی متوقف شود. پس از آن در صورتی که خون دماغ باز هم تکرار شد، باید کودک را به پزشک ارجاع دهید:
- ابتدا کودک را بر روی یک صندلی بنشانید و کمی او را به سمت جلو خم کنید.
- اکنون دستمال کاغذی یا یک دستمال پارچه نرم بردارید و آن را بر روی قسمت نرم بینی قرار دهید. در این زمان باید فشار کمی بر روی بینی وارد کنید.
- به هیچ عنوان از پنبه برای بستن مجاری بینی استفاده نکنید چون خون در داخل مجاری لخته میشود و وقتی شما پنبه را خارج میکنید، این لختهها همراه با پنبه از بینی خارج خواهند شد. در نتیجه باعث پارگی بیشتر رگها و خونریزی دوباره میگردند.
- باید دستمال را نزدیک به ۱۰ دقیقه بر روی بینی نگه دارید.
- سپس به آرامی حوله را بردارید. اگر خونریزی متوقف شده بود، دیگر نیازی به قرار دادن دستمال یا حوله بر روی بینی نخواهد بود.
- اما اگر خونریزی متوقف نشد و همچنان شدت بالایی داشت، حتماً از کمپرسور سرد بر روی پل بینی استفاده کنید. سرما باعث افزایش سرعت انعقاد خون خواهد شد.
- اما اگر با انجام این اقدامات باز هم شاهد خونریزی و خون دماغ در کودک خود بودید، حتماً باید به کلینیک یا پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود.
چه زمانی برای خون دماغ در کودکان به پزشک مراجعه کنیم؟
آیا همواره وقتی خون دماغ در کودک اتفاق میافتد، ما باید این موضوع را به متخصص یا کلینیک ارجاع دهیم؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر. اگر موارد زیر اتفاق افتاده است، در چنین شرایطی باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. در غیر این صورت خود شما در خانه میتوانید خونریزی را متوقف کنید:
- در صورتی که خونریزی به دلیل ضربه شدید به بینی اتفاق افتاده است.
- اگر کودک شما در طول یک هفته، چند بار دچار خونریزی شده است.
- اگر علیرغم انجام اقداماتی جهت کنترل خونریزی، باز هم شدت خون دماغ بسیار زیاد است و نمیتوانید آن را کنترل کنید.
- در صورتی که کودک شما به تازگی به دلیل مصرف برخی از داروها، دچار خون دماغ شده است و حدس میزنید این خون دماغ شدن مربوط به داروهای مصرفی است.
- بررسی کنید آیا همزمان با خون دماغ شدن، پوست ناحیه بینی و اطراف آن کبود شده است یا خیر؟ در صورت کبودی باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
برای پیشگیری از خون دماغ شدن کودکان چکار کنیم؟
در قسمتهای قبل توضیح دادیم که گاهی اوقات خون دماغ شدن به دلیل شرایط محیطی است که کودک شما در آن حضور دارد یا عدم مراقبت صحیح از خود، منجر به بروز چنین اتفاقی میشود. با برخی از راهکارها شما میتوانید خون دماغ شدن در کودکان را متوقف کنید:
- خشکی هوا تاثیر بسیار زیادی بر روی خون دماغ شدن در کودکان دارد. بنابراین به خصوص در فصل زمستان که وسایل گرمایشی روشن است، حتماً از دستگاه رطوبتساز در اتاق کودک خود استفاده کنید.
- کودک باید یاد بگیرد که به هیچ عنوان دست یا هیچ شئ دیگری را در داخل بینی خود نکند.
- در صورتی که کودک شما به آلرژی مبتلا است، حتما تحت نظر پزشک قرار گیرد تا این آلرژی درمان شود.
- برای مرطوب نگه داشتن مجاری بینی، از قطره بینی تحت نظر متخصص استفاده کنید.
- درصورتی که به دلیل مصرف برخی از داروها خونریزی شروع شده است، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید تا اگر امکان داشت، داروها عوض شوند.
چه داروهایی منجر به خون دماغ شدن کودکان می گردد؟
با توجه به اینکه مصرف برخی از داروها تاثیر مستقیم بر روی خون دماغ شدن در کودکان دارد، بنابراین در این قسمت از مطلب لیست این داروها را در اختیار شما قرار میدهیم:
- داروهای ضد تشنج همانند فنی توئین
- داروهای ضد اختلالات خون همانند داروهای مربوط به بیماری هموفیلی
- داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی همانند آسپرین و ایبوپروفن
- داروهای ضد انعقاد خون همانند وارفارین، آسپرین و هپارین
در پایان
این مطلب توسط متخصصان ما در مجموعه همپای سلامت نگارش شده است. این مجموعه در زمینه استخدام پرستار کودک نقش فعالی دارد. این مسئله بسیار مهم است که پرستاران، آگاهی کامل از شرایط کودکان داشته باشند و اگر کودک شما دچار خون دماغ شد، بتوانند سریعاً این مسئله را مدیریت کنند. اگر به دنبال پرستار کودک هستید، میتوانید با مجموعه همپای سلامت در تماس باشید چون همه پرستاران کودک، دورههای تخصصی را گذراندهاند و به خوبی میتوانند از کودک شما مراقبت کنند.
بدون دیدگاه