یکی از دغدغههایی که برای همه والدین جوان وجود دارد این است که آیا تماشای تلویزیون برای نوزاد مضر است؟ والدینی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند، دوست دارند بهترین شرایط را برای نوزاد خود مهیا کنند تا از نظر سلامتی، آسیب به او وارد نشود. بنابراین در برخی از موارد همانند تماشای تلویزیون، نگران این هستند که آیا میتواند این مسئله برای نوزاد مشکلات و ناراحتیهایی را به همراه داشته باشد یا خیر. در این مطلب از وبسایت همپای سلامت ما قرار است در مورد این موضوع اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دهیم. پس اگر به تازگی صاحب نوزادی شدهاید یا بهعنوان پرستار قرار است از یک نوزاد مراقبت کنید، این مطلب را از دست ندهید.
آیا نوزادان متوجه تصاویر تلویزیونی می شوند؟
شاید شما نوزاد خود را در جلوی تلویزیون قرار دادهاید و به دلیل واکنشهایی که نسبت به صدای تلویزیون نشان میدهد، این تصور برای شما به وجود آمده است که نوزاد به تلویزیون و فیلمی که در حال پخش است علاقه دارد. اما باید بگوییم که از نظر فیزیولوژی بدن، تقریباً باید کودک یک سال و ۶ ماه رشد کرده باشد تا بتواند متوجه تصاویر و نشانههایی شود که بر روی تلویزیون به نمایش در میآیند. در واقع مغز نوزاد باید به اندازهای رشد کرده باشد که به نشانههای تلویزیونی واکنش نشان دهد و حداقل ۱۸ ماه زمان لازم است تا مغز به این مرحله برسد. پس در یک جمعبندی کلی، اگر نوزاد شما زیر ۱۸ ماه سن دارد، به هیچ عنوان متوجه تصاویر و نشانههای تلویزیونی نخواهد شد و اصلاً برای او تفاوتی ندارد که آیا تلویزیون روشن باشد یا خیر.
بررسی مضرات تماشای تلویزیون برای نوزادان
اگر شما یک کودک زیر ۲ سال دارید، باید بدانید که وقتی کودک به تماشای تلویزیون مینشیند، عوارض زیر برای او به مرور زمان اتفاق خواهند افتاد:
- به دلیل اینکه نوزاد شما مدام به تلویزیون خیره است، همین مسئله باعث میشود بینایی نوزاد به شدت تحت تاثیر قرار گیرد. متاسفانه آمار نشان داده است که ابتلا به بیماریهای چشم در افرادی که در دوران نوزادی با تلویزیون، گوشی یا تبلت سر و کار داشتهاند، بیشتر است.
- همچنین کودک شما از مهارتهای حرکتی باز میماند چون مدت زمان زیادی را به تماشای تلویزیون میپردازد و زیاد فعالیت ندارد. به همین دلیل مهارتهای حرکتی و قوای بدنی او به شدت کاهش پیدا میکند.
- از طرف دیگر کنجکاوی و جستجوگری کودک شما تضعیف خواهد شد. کودک فقط زمانی که به بازی مشغول میشود یا با هم سن و سالهای خود در ارتباط است روحیه کنجکاوی دارد. در زمان تماشای تلویزیون این حس و حال از او دور میشود.
- با توجه به اینکه تماشای تلویزیون باعث میشود کودک شما از بازی کردن دور باشد، پس قدرت یادگیری، تحلیل، تفکر و آنالیز شرایط، در کودک شما به شدت کاهش خواهد یافت.
- کودکانی که درگیر تماشای تلویزیون هستند، روابط اجتماعی ضعیفتری را در آینده خواهند داشت چون مدام در خانه مشغول تماشای تلویزیون بوده و با دوستان خود ارتباط ندارند.
- یکی دیگر از مضرات تماشای تلویزیون برای نوزادان، بحث اختلالات خواب است. در این صورت ساعت خواب و بیداری نوزاد شما بهم میخورد و نداشتن خواب کافی باعث میشود رشد کودک به شدت تحت تاثیر قرار گیرد.
- از دیگر مضرات تماشای تلویزیون برای نوزادان باید به کاهش رشد تفکر منطقی، کاهش مهارتهای کلامی، کاهش خلاقیت و افت تمرکز به مدت طولانی اشاره کرد.
آمار جهانی در مورد مضرات تماشای تلویزیون در نوزادان
در یک تحقیق پزشکی بر روی کودکان زیر ۵ سال که روزی ۴ ساعت تلویزیون تماشا میکردند، مشخص شده در چنین افرادی شاخص چاقی به میزان ۵ درصد افزایش یافته است. میزان مصرف آب شیرین به میزان ۹ درصد بیشتر شده؛ میزان فعالیتهای بدنی در کودکان به میزان ۱۳ درصد افت کرده و همچنین متخصصان در این کودکان شاهد کاهش ۷ درصدی فعال بودن کودکان در حین آموزش و تحصیلی بودند. متاسفانه این آمار اصلاً خوشایند نیست و زنگ خطر را به صدا درآورده است. اگر والدین یا پرستاران کودک در منزل برنامه دقیقی برای تماشای تلویزیون کودکان نداشته باشند و به سن نوزاد یا کودک توجه نکنند، این معضلات برای آنها در آینده بسیار مشکلساز خواهد شد.
تأثیرات مثبت تماشای تلویزیون برای کودکان
در کنار مضراتی که در مورد تماشای تلویزیون برای نوزادان توضیح دادیم، باید بگوییم که تلویزیون جنبههای مثبتی را نیز برای کودکان بالای 2 سال دارد. اما متخصصان معتقد هستند میزان مضرات تلویزیون برای نوزادان به مراتب بیشتر از اثرات مثبت تلویزیون است. به همین دلیل اکیداً توصیه دارند کودکان زیر ۲ سال اصلاً تلویزیون تماشا نکنند. بد نیست نگاهی به نقاط مثبت تماشای تلویزیون در نوزادان بیندازیم:
- تماشای تلویزیون برای نوزادانی که صحنهها و نشانههای تلویزیون را درک میکنند، جنبه سرگرمی دارد. پس کمک میکند مادران بتوانند با خیال راحت به امور کاری خانه بپردازند.
- والدین میتوانند از این فرصت برای آموزش کودکان خود استفاده کنند. برای مثال میتوانند ویدیوهای آموزش زبان را در داخل تلویزیون بگذارند تا کودک ببیند و آرام آرام زبان یاد بگیرد.
- همچنین چون در تلویزیون تعداد کلمات زیادی به کار برده میشود، این مسئله باعث پیشرفت زبان کودک خواهد شد.
در پایان
اگر قرار است برای نوزاد خود یک پرستار استخدام کنید، حتماً به دنبال پرستار متخصص باشید. کوچکترین نکته همانند تاثیر تلویزیون بر نوزاد باید توسط پرستار بهصورت تخصصی بررسی گردد. پیشنهاد میکنیم برای استخدام پرستار کودک در منزل، به سراغ یک مجموعه تخصصی همانند همپای سلامت بروید. در این صورت میتوانید با خیال راحت با این موسسه تماس بگیرید و یک پرستار حرفهای و کاربلد را برای نوزاد خود استخدام کنید.
بدون دیدگاه