متأسفانه برخی از کودکان زمانی که به دنیا میآیند، بهصورت مادرزادی دچار مشکلات قلبی هستند. بنابراین والدین یا پرستارانی که قرار است از کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی مراقبت کنند، باید نسبت به این موضوع آگاهی کامل داشته باشند که هرگونه بیتوجهی یا مراقبت اشتباه، میتواند به قیمت جان کودک تمام شود. اگر بهعنوان پرستار کودک در منزل مشغول به کار هستید و متوجه شدهاید کودک مبتلا به بیماری قلبی است، باید نکات پرستاری برای کودکان دارای بیماری های قلبی را بدانید تا ناخواسته با سلامتی کودک بازی نکنید. پس حتماً تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
بررسی مشکلات قلبی در کودکان
برخی کودکان از زمانی که به دنیا میآیند درگیر بیماریهای قلبی هستند ولی برخی دیگر در سالهای اولیه زندگی خود درگیر مشکلات قلبی میشوند. بهطور کلی مشکلات قلبی در کودکان به سه دسته تقسیم میشود:
ابتلا به نقص قلبی مادرزادی
تنگی شریان ریوی و تنگی آئورت، از جمله مشکلاتی است که از بدو تولد با برخی از کودکان همراه است.
ابتلا به بیماری های قلبی به دلیل عوامل بیرونی
اگر مادر در دوران بارداری مبتلا به عفونتهای ویروسی شده باشد یا در دوران حاملگی، الکل و مواد مخدر مصرف کند، همین موارد میتواند احتمال ابتلا به مشکلات قلبی در نوزاد را بسیار بالا ببرد.
ابتلا به بیماریهای قلبی در سالهای اولیه زندگی
اما متاسفانه بعضی کودکان در سالهای اولیه زندگی خود بنا به دلایل مختلف، دچار مشکلاتی همانند تنگی آئورت، نقص در دریچه قلب یا مشکلاتی در شریان ریوی میشوند که زمان بروز علائم ابتلا به اختلالات قلبی، بسته به شدت این بیماریها، متفاوت خواهد بود.
علائم ابتلا به بیماری قلبی در کودکان
یکی از مهمترین نکات پرستاری برای کودکان دارای بیماری های قلبی این است که پرستار باید بداند این دسته از کودکان چه علائمی را از نظر ظاهری نشان میدهند. این علائم کمک میکند در صورتی که کودک در لحظه دچار مشکلی شود، سریعاً پرستار بتواند او را به بیمارستان برساند:
- رنگ پوست کودک گاهی به سمت آبی یا کبودی میل میکند.
- کودک به دلیل اینکه نمیتواند تنفس مناسب داشته باشد، احساس خستگی و ضعف دارد.
- همچنین تنفس کودک گاهی سریع و گاهی دشوار میشود.
- قلب کودک را بررسی کنید. نسبت به کودکان سالم اصلاً ریتم منظمی در ضربان قلب کودک احساس نمیکنید.
- کودک نمیتواند فعالیتهای بدنی داشته باشد.
- از دیگر علائم ابتلا به بیماری های قلبی در کودکان باید به تعریق بسیار زیاد و عفونتهای تنفسی مکرر اشاره کرد.
مهمترین نکات پرستاری برای کودکان دارای بیماری های قلبی
به هر حال کودکانی که درگیر بیماریهای قلبی هستند، شرایط عادی ندارند. به همین دلیل پرستاران باید در مراقبت از آنها دقت بیشتری به خرج دهند. حتی پرستار باید تخصص لازم برای مراقبت از کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی را داشته باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، مهمترین نکات پرستاری برای کودکان دارای بیماری های قلبی عبارتند از:
- کودک نمیتواند در طول روز فعالیتهای ورزشی زیاد داشته باشد. بنابراین اگر پرستار، کودک را برای بازی به بیرون میبرد، باید مراقب میزان فعالیتهای او باشد. تحرک زیاد و فعالیتهای ورزشی شدید، میتواند منجر به تغییر نفس و حتی خطرات جدی برای کودک شود.
- از طرف دیگر در این کودکان به دلیل اینکه اکسیژنرسانی مناسب به سلولهای بدن انجام نمیشود، رشد آنها دچار مشکل خواهد شد. بنابراین پرستار باید برنامه غذایی مناسب را برای چنین کودکانی در نظر بگیرد تا اختلالات تغذیهای برای آنها برطرف شود.
- بیماری قلبی موجب افزایش فشار خون در کودک شود. بنابراین پرستار باید بداند که کودک تحت استرس یا هیجان زیاد قرار نگیرد. همچنین کودک نباید خوراکیها یا غذاهای شور را مصرف کند.
- اغلب کودکانی که مبتلا به بیماریهای قلبی هستند، از نظر تنفسی نیز دچار مشکل خواهند شد. بنابراین پرستار کودک باید بسیار مراقب باشد کودک درگیر بیماریهای عفونی نشود و هرگاه قرار است او را به بیرون از منزل ببرد، در صورتی که هوا آلوده است، از کودک بخواهد از ماسک استفاده کند.
- مصرف کردن به موقع داروها، بر عهده پرستار است چون کودک نمیداند باید چه دارویی را در چه زمانی مصرف کند. پس پرستار باید بهطور کامل لیست تمامی داروها را در اختیار داشته باشد و در زمان مشخص، داروها را به کودک بدهد.
- از سوی دیگر پرستار باید تمامی علائمی که نشان میدهد کودک در حال حاضر از نظر تنفسی دچار مشکل شده است را بداند تا هر آن که مشکلی برای کودک به وجود آمد، سریعاً او را به بیمارستان ببرد یا به اورژانس اطلاع دهد.
- در محیطی که کودک مبتلا به بیماری قلبی حضور دارد، نباید عطر یا ادکلنهایی با بوی تند استفاده شود چون همانگونه که گفتیم کودک دچار مشکلات تنفسی است. پس پرستار زمانی که میخواهد به منزل شما مراجعه کند، به هیچ عنوان نباید عطر به خود زده باشد.
- از طرف دیگر پرستار نباید محیط خانه یا اتاق کودک را با شویندههایی با بوی تند تمیز کند چون باعث عوارض ریوی در کودک شما خواهد شد.
- پرستار در تنظیم رژیم غذایی کودک، باید به داروهای او نیز توجه داشته باشد. برای مثال شاید به دلیل رقیق بودن خون کودک، متخصص یکسری داروهای کنترلکننده رقت خون را تجویز کرده است. یا به دلیل اینکه آئورت مشکل دارد، باید فشار خون کودک کنترل شود تا کشیدگی بیش از اندازه در ریشه آئورت رخ ندهد. در نتیجه هر نوع غذا و خوراکی که کودک مصرف میکند، میتواند بر روی روند فشار و رقت خون تاثیر بگذارد و اثر داروها را از بین ببرد. بنابراین پرستار باید حتماً وضعیت غذایی کودک و نوع تنقلاتی که مصرف میکند را با دقت کنترل نماید. بهطور کلی کاهش میزان نمک و چربیهای اشباع در رژیم غذایی کودک، مهمترین کاری است که باید پرستار برای او انجام دهد.
در پایان
اگر کودک شما مبتلا به بیماریهای قلبی است و حتماً میخواهید برای او یک پرستار استخدام کنید، باید مطمئن باشید پرستار تخصص و مهارت کافی برای نگهداری از کودک مبتلا به بیماریهای قلبی را دارد. بهترین کار این است که با مجموعه همپای سلامت در تماس باشید و رزومه پرستاران را بررسی کنید تا با خیال راحت بتوانید سلامت کودک خود را به پرستار حرفهای بسپارید.
بدون دیدگاه