سرخک در کودکان و نوزادان یکی از بیماریهای ویروسی شناخته شده است که یک دوره سنی از کودکان را درگیر خود میکند. به همین دلیل والدین یا پرستار کودک باید اطلاعات کاملی در مورد علائم سرخک در کودکان و راههای درمان آن داشته باشند. در این صورت وقتی کودک درگیر این بیماری شد، میدانند که باید به چه صورت عمل کنند تا هر چه زودتر عارضههای بیماری و علائم آن برطرف گردد. در این مطلب شما میتوانید اطلاعات کاملی را درمورد سرخک در کودکان به دست بیاورید.
بیماری سرخک در کودکان چگونه انتقال پیدا می کند؟
همانگونه که در ابتدای مطلب توضیح دادیم، سرخک یک بیماری ویروسی است. انتقال این ویروس از طریق تنفس و همچنین از طریق مخاط بدن صورت یمیگیرد. یعنی اگر کسی مبتلا به سرخک باشد و به کودک شما نزدیک گردد، در هنگام صحبت کردن یا سرفه، ویروس میتواند به بدن کودک شما انتقال یابد. تحقیقات نشان داده است که ویروس سرخک میتواند به مدت ۲ تا ۵ ساعت در داخل هوا زنده باقی بماند. بنابراین اگر شخص آلوده وارد محیط شد، تا چند ساعت نباید کودک خود را به آن محیط منتقل کنید. از طرف دیگر تماس با آب دهن، بینی و بهطور کل مایعات بدن، این امکان را فراهم میکند که ویروس به راحتی به بدن فرد سالم انتقال یابد. بنابراین
همانگونه که متوجه شدید، سرخک یک بیماری کاملاً واگیردار است.
بررسی نشانه ها و علائم سرخک در کودکان و نوزادان
اما قطعاً شما از طریق علائمی که در کودک اتفاق میافتد، میتوانید متوجه شوید آیا او درگیر سرخک شده است یا خیر. مهمترین و واضحترین علامت بیماری سرخک، دانهها و جوشهای قرمز رنگی است که بر روی تمامی قسمتهای بدن نمایان میشود. در کنار این علامت، نشانههای زیر نیز به تدریج بروز میکنند:
- ابتلا به تب نزدیک به ۴۰ درجه
- سرفه
- گلودرد
- ابتلا به آبریزش بینی
- قرمز شدن چشمها
- آبریزش از چشمها
در صورتی که این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، باید سریعاً او را به یک متخصص ارجاع دهید. اگرچه خوشبختانه به لطف واکسن واکسیناسیون که انجام میشود درصد ابتلا به این بیماری یا مرگ در اثر ابتلا، بسیار کم شده است. ولی طبق آمار به دست آمده، از هر هزار کودک، ۱ تا ۳ نفر به دلیل ابتلا به سرخک، جان خود را از دست میدهند. به همین دلیل است که حتماً باید یک متخصص وضعیت کودک شما را بررسی کند.
روند ابتلا به بیماری سرخک در کودکان و نوزادان
والدین یا پرستار کودک باید بدانند که بیماری سرخک در طول دوره درگیری کودک، به چه صورت پیش میرود. این بیماری به مدت ۳ تا ۵ روز بعد از رویت علائم، به پایان میرسد. بنابراین ما در این قسمت از مطلب تصمیم گرفتهایم روند پیشروی این بیماری را در طول دوره ابتلا، برای شما توضیح دهیم:
دو تا سه روز اول بعد از شروع علائم بیماری سرخک در کودکان
پس از دو تا سه روز بعد از اینکه تب، آبریزش بینی و گلو درد در کودک آغاز شد، جوشها و لکههای سفید رنگ مایل به آبی در داخل دهان کودک دیده میشود. همین لکهها در داخل دهان، غذا خوردن و آشامیدن آب را برای کودک بسیار سخت خواهند کرد. به همین دلیل متخصص از شما میخواهد در طول دوره بیماری تا زمانی که این لکهها برطرف گردد، غذاهای نرم و آبکی را برای کودک خود سرو کنید.
سه تا پنج روز بعد از شروع علائم سرخک در کودکان
خارش و قرمزی پوست، از جمله علائم رایج در کودکان مبتلا به سرخک است. معمولاً خارش از روز چهارم آغاز خواهد شد و از روز چهارم به بعد، لکهها و جوشهای قرمز رنگ مسطح بر روی پوست صورت، دست و تمامی قسمتهای بدن دیده میشوند. در قسمت قبل توضیح دادیم که این بیماری واگیردار است. بنابراین وقتی کودک شما دست آلوده به سرخک را بر روی قسمتی از بدن که هنوز آلوده نشده است میگذارد، سریعاً بیماری سرایت میکند. در این بازه زمانی همزمان با افزایش تعداد جوشها، تب کودک بالا میرود و ممکن است به ۴۰ درجه برسد. احتمال تشنج وجود دارد. پس باید سریعاً اقدامات لازم برای کاهش تب را انجام دهید.
پنج روز تا یک هفته بعد از شروع علائم بیماری سرخک در کودکان
این بیماری در روز پنجم اوج میگیرد و بعد از آن شاهد کاهش علائم بیماری هستید. معمولا در عرض یک هفته، بیماری به اتمام میرسد ولی در اغلب مواقع، ممکن است تا ۱۰ روز این بیماری طول بکشد و پس از آن اثری از آن باقی نخواهد ماند.
برای درمان سرخک در کودکان چکار کنیم؟
سوالی که قطعاً برای والدین یا برای پرستاران کودک مطرح میشود این است که آیا برای درمان سرخک در کودکان راهکاری وجود دارد یا خیر؟ تنها راهکار این است که صبر کنید دوره بیماری به اتمام برسد. داروی خاصی برای کودک تجویز نمیشود. متخصص فقط داروهای تقویتی، داروهای کاهنده تب و درد و داروی برطرفکننده گلودرد را برای کودک شما در نظر میگیرد. برای اینکه درمان سریعتر پیش برود، باید به چند نکته مراقبتی توجه داشته باشید:
- حتما داروهایی که متخصص تجویز کرده است را به موقع برای کودک خود استفاده کنید.
- کودک باید در طول روز مایعات فراوان بنوشد.
- کودک باید تا جایی که امکان دارد، استراحت کند.
- کودکی که مبتلا به سرخک شده است، به هیچ عنوان نباید آسپرین مصرف کند چون احتمال ابتلا به سندروم ری در او بسیار زیاد است.
عوارض بیماری سرخک در کودکان و نوزادان
در موارد نادر ممکن است کودک شما در جریان ابتلا به سرخک، به بیماریهای زیر نیز مبتلا شود:
- اسهال و استفراغ
- خروسک
- عفونت گوش
- ذات الریه
- تورم و عفونت مغز که به ندرت اتفاق میافتد.
در پایان
اگر قرار است پرستار کودک استخدام کنید، حتماً از دانش و تخصص او مطمئن شوید. پرستار کودک باید اطلاعات کامل درمورد بیماریهای ویروسی و بیماریهای شایع دوران کودکی داشته باشد. برای این منظور بهترین راهکار، مراجعه به موسساتی همانند همپای سلامت ارائه دهنده باکیفیت ترین خدمات پرستاری در منزل است. در این موسسات پرستاران متخصص و کاربلد حضور دارند. با بررسی رزومه کاری پرستاران میتوانید مطمئن شوید که پرستاران حرفهای به شما معرفی میشوند. پرستاران تحت نظر موسسه همپای سلامت، دورههای آموزشی را سپری کردهاند. حتی شما میتوانید از پرستار بخواهید که یک مدت زمان کوتاهی به صورت آزمایشی از کودک شما مراقبت کند تا از عملکرد او مطمئن شود. جهت برقراری تماس با این موسسه به صفحه تماس با ما در وبسایت آن مراجعه نمایید.
بدون دیدگاه