کولیک نوزاد یک نوع اصطلاح پزشکی است و برای توصیف نوزادانی که در ۳ ماه اول زندگی خود هستند و بدون هیچ دلیلی بیش از حد گریه می کنند، استفاده می شود. در واقع کولیک یا قولنج، به شرایطی گفته می شود که نوزادان زیاد گریه کرده و در دوره های زمانی طولانی و مشخص نا آرام می شوند. این وضعیت علاوه برای نوزادان، برای والدین نیز می تواند بسیار ناراحت کننده و طاقت فرسا باشد. گریه و ناراحتی ناشی از کولیک نیز در هر زمانی ممکن است برای نوزادان اتفاق بیفتد که در ادامه با این شرایط آشنا شده و علائم و درمان آن را بررسی خواهیم کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
کولیک نوزادان چیست؟
همان طور که می دانید همه نوزادان از بدو تولد برای رفع نیاز های خود همانند گرسنگی، گریه می کنند. اما گاهی اوقات نوزادان بدون توجه به آنچه که شما برای رفع نیاز ها انجام می دهید، ممکن است تا ساعت ها گریه و بی قراری کنند که این نوع گریه بسیار شدید در نوزادان بین ۳ هفته تا ۳ ماهگی، کولیک یا قولنج نامیده می شود. اگر چه شرایط کولیک نوزادان برای والدین می تواند بسیار ناراحت کننده باشد، اما قلنج برای برخی از نوزادان بسیار طبیعی است. پزشکان نیز کولیک را زمانی که یک نوزاد سالم بیش از حد انتظار در زمان های مشخص گریه می کند و دارای بیماری و یا مشکلات خاص جسمانی نمی باشد، تشخیص می دهند.
به طور کلی نیز گریه نوزادان بیش از ۳ ساعت در روز، بیش از ۳ روز در هفته و همچنین برای حداقل ۳ هفته متوالی در ماه، به عنوان شرایط کولیک نوزادی شناخته می شود. این شرایط در نوزادان در حدود ۶ تا ۸ هفتگی شدت یافته و به طور معمول نیز از ۸ تا ۱۴ هفتگی خود به خود از بین می رود.
علت کولیک چیست؟
در حال حاضر پزشکان دلیل قاطعی را برای به وجود آمدن کولیک در نوزادان ارائه نداده و مطمئن نیستند که چه چیزی باعث کولیک می شود. اما این نوع قولنج ممکن است در نتیجه مزاج حساس نوزاد و یا نابالغ بودن سیستم های عصبی او رخ دهد. ضعف در سیستم های عصبی، ممکن است سبب راحتی نوزاد در گریه شده و همچنین در توقف آن با مشکل مواجه شود. با رشد و تکامل نوزادان، آن ها بهتر می توانند گریه خود را کنترل کنند و به همین دلیل است که کولیک در نوزادان بین ۸ تا ۱۴ هفتگی خود به خود از بین رفته و نوزادان با تسلط بر سیستم عصبی خود، می توانند در صورت برآورده ساختن نیاز ها همانند رفع گرسنگی، سبب توقف گریه خود شوند.
این نوع مشکل برخلاف تصور بسیاری از والدین، ناشی از درد، مشکلات گوارشی، بیماری، نفخ شکم و یا درد های شکمی نبوده و هنوز علت آن در نوزادان مشخص نشده است.
اما لازم به ذکر است که مشکلات گوارشی و بیماری های نوزاد می توانند در تشدید گریه او بسیار تاثیر گذار باشند.
علائم کولیک نوزادان چیست؟
به طور تقریبی اکثر نوزادان، در زمان تغذیه، توجه والدین، آغوش گرفتن و عدم هیچ گونه بیماری خاص، کمتر گریه می کنند. اما این موارد ممکن است برای نوزادانی که دارای کولیک هستند کارساز نباشند. همچنین نوزادانی که دارای کولیک هستند، از لحاظ رشد جسمی و ذهنی، هیچ تفاوتی با دیگر نوزادان نداشته و همان طور که پیشتر به آن اشاره شد، قولنج آن ها نیز در ۳ یا ۴ ماهگی خود به خود برطرف می شود.
کولیک در نوزادان نیز دارای علائم و نشانه هایی است که والدین با اطلاع از این علائم، می توانند اقدامات لازم را برای آرام کردن فرزند خود انجام دهند. این علائم عبارتند از:
- گریه نوزاد بیش از ۳ ساعت در روز، ۳ روز در هفته و یا بیش از ۳ هفته ادامه می یابد.
- نوزادان در یک بازه زمانی خاص اغلب در عصر ها شروع به گریه می کنند.
- شروع به گریه نوزادان حتی زمانی که گرسنه نبوده و یا به چیزی احتیاج نخواهند داشت.
- گریه نوزادان همراه با جیغ و صدای بلند.
- تداوم گریه حتی پس از آرام کردن نوزاد توسط والدین.
- گریه همراه با مشت های گره کرده و سفت کردن قسمت های پا و شکم.
- جمع کردن شکم و قوس دادن به کمر در زمان گریه.
- رنگ پریدگی اطراف دهان و قرمز شدن صورت به دلیل شدت گریه نوزاد.
والدین عزیز توجه نمایید که علائمی همچون تب، استفراغ، اسهال، خون یا مخاط در مدفوع، از علائم کولیک نبوده و در صورت مشاهده این علائم در نوزاد خود، بهتر است سریعاً به پزشک متخصص کودکان مراجعه نمایید.
کولیک نوزاد چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر نگران گریه بی دلیل نوزاد خود هستید، بهتر است به پزشک متخصص کودکان مراجعه کرده و معاینات لازم را انجام دهید. برای اطمینان از کولیک نوزادی، پزشک معاینات فیزیکی لازم را انجام داده و در رابطه با مشکلات جسمانی احتمالی نوزاد، زمان شروع به گریه، ساعات گریه کردن، نوع گریه، حالت های نوزاد در حین گریه، تغذیه کودک و غیره با والدین صحبت می کند. در صورت عدم علائم خاص همچون تب یا استفراغ در کودک و تعداد دفعات بالای گریه نوزاد در زمان مشخصی از طول روز، پزشک قولنج نوزادی را تشخیص داده و درمان های لازم برای کنترل آن را به والدین تجویز می کند.
درمان سریع کولیک نوزاد
از بهترین روش ها برای درمان سریع کولیک نوزادان، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
اصلاح تغذیه کودک
یکی از بهترین روش ها برای درمان سریع کولیک، اصلاح تغذیه نوزاد است. در این روش سعی کنید نوزاد خود را در تعداد دفعات بیشتر و در حجم کمتر شیر تغذیه کرده و حتماً پس از هر بار شیر خوردن نیز آروغ نوزاد را به طور کامل بگیرید. استفاده از پستانک نیز یک نوع فعالیت آرام بخش برای نوزادان است و با آرام کردن آن ها، می تواند در کنترل کولیک بسیار تاثیر گذار باشد. رژیم غذایی مادر در صورت تغذیه نوزاد از شیر مادر و تغییر شیر خشک نیز از دیگر اصلاحات تغذیه ای برای کنترل کولیک هستند و در صورت استفاده از شیشه شیر نیز توصیه می شود از شیشه هایی استفاده نمایید که کمترین هوا را به دهان نوزاد وارد کند.
در آغوش گرفتن نوزاد
والدین می توانند برای کنترل و درمان کولیک نوزاد خود، او را نزدیک به خود نگه داشته و با در آغوش گرفتن فرزندشان، سبب کاهش گریه و آرام شدن او شوند. در زمان آغوش گیری نیز می توانند نور اطراف نوزاد را کمتر کرده و با تکان دادن در آغوش خود، سبب آرام کردن کودک شوند. خواندن آواز، صدای مادر، ماساژ های شکمی و غیره نیز از دیگر روش های کاهش استرس و کنترل کولیک در نوزادان هستند.
درمان پزشکی
دارو های کاهش دهنده نفخ های شکمی، درد شکمی، روان کننده و غیره از مهم ترین دارو های پزشکی برای درمان کولیک نوزادان هستند که توسط پزشک متخصص تجویز می شوند.
درمان خانگی
برای درمان خانگی قولنج نوزادان، می توانید از روغن های طبیعی همچون زیتون یا نارگیل، برای ماساژ شکمی استفاده کرده و برای آرام کردن نوزادان آن ها را به حمام آب گرم ببرید.
در پایان
موسسه همپای سلامت زندگی، در زمینه ارائه خدمات پرستاری در منزل مشغول به فعالیت بوده و با بهره گیری از تیم پرستاری بسیار متخصص و مجرب، خدمات پرستاری از کودک در منزل، پرستاری از سالمند در منزل و پرستاری از بیمار در منزل را در بالاترین سطح کیفی به شما ارائه می دهد. والدین عزیز می توانید جهت استفاده از خدمات با کیفیت مراقبت از کودکان در منزل، با مؤسسه همپای سلامت زندگی تماس گرفته و اطلاعات لازم را از مشاورین ما دریافت نمایید.
بدون دیدگاه