مراقبت از کودک کم بینا یا نابینا

متاسفانه برخی از افراد از زمانی که به دنیا می‌آیند، یا قدرت بینایی بسیار ضعیفی دارند یا فردی نابینا هستند. زندگی کردن بدون حس بینایی، بسیار سخت است و شرایط زندگی را برای انسان طاقت‌فرسا می‌کند. اگر شما کودکی کم بینا و نابینا دارید، باید بدانید که نگهداری و مراقبت از کودک با این شرایط نسبت به سایر کودکان، کاملاً متفاوت است. بنابراین باید اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید تا ناخواسته باعث رنجش روحی کودک یا آسیب جسمی به او نشوید. بالاخره شما به‌عنوان والدین یا پرستاری کودک باید مهارت لازم برای مراقبت از کودک کم بینا یا نابینا را داشته باشید. این مطلب راهنمای خوبی در این زمینه برای شما خواهد بود.

تأثیرات نابینایی یا کم بینایی بر رشد کودکان

اولین موضوعی که والدین باید در راستای مراقبت از کودکان کم بینا یا نابینا بدانند این است که متاسفانه این مشکل بر روی روند رشد کودکان تاثیر می‌گذارد. اما دلیل چنین اتفاقی چیست؟

 ضعف در مهارت حرکتی

زمانی که کودک قدرت بینایی بسیار ضعیفی داشته باشد یا به‌طور کامل نابینا باشد، به دلیل اینکه نمی‌تواند با محیط اطراف ارتباط برقرار کند، در نتیجه مهارت‌های حرکتی او به شدت ضعیف خواهند شد. کودک کم بینا یا نابینا ترس از راه رفتن دارد چون می‌ترسد به دلیل اینکه مسیر پیش رو را نمی‌بیند، به زمین افتاده و دچار آسیب شود. از طرف دیگر نمی‌تواند به درستی از دست‌های خود برای لمس کردن محیط اطراف استفاده کرده و فضای اطراف را درک کند. همین موارد منجر به کاهش قدرت و مهارت‌های حرکتی کودک خواهد شد.

  ضعف رشد روحی

از طرف دیگر نابینایی یا کم بینایی، بر روی رشد روحی کودک شما تاثیر می‌گذارد. کودک به دلیل اینکه نمی‌تواند اطرافیان را به خوبی ببیند، دچار ضعف ارتباطی می‌شود. همین مسئله بر روی اعتماد به نفس او تاثیر خواهد گذاشت. کودک کم بینا و نابینا نمی‌تواند بازی کند. در نتیجه به شدت منزوی خواهد شد چرا که بازی، اولیین و مهم‌ترین راه ارتباطی بین کودک با اطرافیان است. کودکی که نمی‌تواند بازی کند، قدرت یادگیری کمتری دارد؛ تعامل اجتماعی او ضعیف‌تر است و به مرور زمان به فردی حساس، افسرده و کم توان تبدیل می‌شود.

همپای سلامت زندگی

نکات مهم برای مراقبت از کودکان کم بینا یا نابینا

با مطالعه قسمت قبل متوجه شدید که کم بینایی یا نابینایی هم بر روی رشد جسمی و هم بر روی رشد روحی و عاطفی کودک شما تاثیر بسیار زیادی می‌گذارد. بنابراین وضعیت چنین کودکی نسبت به کودکان عادی، بسیار متفاوت است. والدینی که یک کودک کم بینا یا نابینا دارند؛ یا پرستاری که قرار است از کودک کم بینا یا نابینا مراقبت کند، باید به این موضوع اشراف داشته باشد و در مراقبت از این کودک نکاتی را رعایت نماید تا به بهبود رشد جسمی و روحی کودک کمک کند:

از مشاورین متخصص کمک بگیرید.

در اولین قدم شما باید به سراغ مشاورینی بروید که تخصص بالایی در زمینه راهنمایی والدین برای مراقبت از کودک کم بینا یا نابینا دارند. در واقع شما به یک متخصص همراه نیاز دارید. مرحله به مرحله که کودک شما رشد می‌کند، نابینایی بیشتر به او فشار می‌آورد و در نتیجه همزمان، آسیب‌های روحی بیشتری را متحمل خواهد شد. پس شما حتماً باید مدام با مشاورین زبده در ارتباط باشید تا به‌صورت ناخواسته باعث ضعف بیشتر شرایط روحی کودک خود نشوید.

برای تحصیلات کودک خود دست به کار شوید.

به هر حال کم بینایی یا نابینایی نباید به یک محدودیت برای فرد جهت یادگیری و تحصیلات تبدیل شود. خوشبختانه در حال حاضر مدارس متعددی در کل کشور راه‌اندازی شده‌اند که مخصوص افراد مبتلا به کم بینایی یا نابینایی هستند. از همان دوران کودکی می‌توانید فرزند خود را به مدرسه ببرید و تحت آموزش قرار دهید. سیستم آموزشی این کودکان نسبت به کودکان عادی، کاملاً متفاوت است. اگر کودک خود را از تحصیل محروم کنید، همین مسئله یک ضربه روحی بسیار مهلکی برای او خواهد بود چون بیشتر احساس ضعف و ناتوانی می‌کند. همچنین شما باید صبورانه در خانه آموزش کودک را در پیش بگیرید؛ داستان‌های آموزشی برای او بخوانید و
کمک کنید که مهارت‌های او تقویت شود.

برای کودک خود بیشتر وقت بگذارید.

درست است که کم بینایی یا نابینایی باعث می‌شود کودک از بسیاری از بازی‌ها محروم باشد ولی این بدان معنا نیست که کودک خود را به‌طور کامل در اتاق حبس کرده و برای او وقت نگذارید. می‌توانید اسباب بازی‌های مخصوص کودکان کم بینا یا نابینا را برای آن‌ها خریداری کرده و برای بازی با کودک خود در طول روز، چند ساعتی وقت بگذارید. حتی می‌توانید کودک را به پارک ببرید. از تاب‌های دارای محافظ استفاده کرده و کودک خود را سوار تاب کنید. بازی کردن باعث تخلیه هیجان کودکان می‌شود. اکنون اگر کودک نابینا باشد، در کنار هیجانات، ضعف روحی او نیز اضافه می‌شود. در چنین شرایط، وضعیت روحی او بسیار متزلزل است. بنابراین بازی کردن کمک می‌کند روحیه کودک شما حفظ شود.

توانبخشی کودک را جدی بگیرید.

یکی از مهم‌ترین نکاتی که والدین در راستای مراقبت از کودکی نابینا یا کم بینا باید با جدیت دنبال کنند، بحث مراجعه به کلینیک‌های توانبخشی است. همانگونه که گفتیم، کودک شما مهارت‌های حرکتی بسیار کندی دارد و همین مسئله بر روی مهارت‌های ذهنی او تاثیر می‌گذارد. بنابراین لازم است از زمانی که متوجه شدید کودک شما نابینا است و اکنون باید راه رفتن را آغاز کند، تحت نظر مراکز توانبخشی باشید. این مراکز مهارت‌های حرکتی کودک شما را تقویت می‌کنند و با استفاده از تجهیزات مدرن و وسایل کمک آموزشی، مهارت‌های ذهنی کودک شما را نیز ارتقا خواهند داد. فراموش نکنید فرد کم بینا یا نابینا، باید از طریق حس کردن، محیط اطراف خود را تشخیص دهد. در مراکز توانبخشی، این امکان فراهم می‌شود که مهارت‌های حسی کودک تقویت شود.

در پایان

همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، مراقبت از کودک کم بینا یا نابینا، به مهارت بسیار بالا و صبوری زیادی نیاز دارد. اگر به فکر استخدام پرستار کودک در منزل هستید و کودک شما دچار کم بینایی یا نابینایی است، در اولین قدم شما باید به سراغ یک مجموعه حرفه‌ای بروید تا بتوانید به پرستاران کاربلد و باتجربه دسترسی داشته باشید. باید پرستارانی را انتخاب کنید که در طول سابقه کاری خود، مسئولیت مراقبت از کودک کم‌بینا یا نابینا را نیز بر عهده گرفته‌اند. برای این منظور می‌توانید با مجموعه همپای سلامت در ارتباط باشید. این مجموعه تخصصی، با قراردادی که بین شما و پرستار منعقد می‌کند، به‌صورت همه جانبه از شما حمایت می‌کند و در صورتی که به مشکلی برخورد کردید، می‌توانید برای پیگیری مشکل، با همپای سلامت در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *