صرع در کودکان یکی از شایع ترین اختلالات سیستم عصبی در کودکان است و در حال حاضر نیز بسیاری از کودکان در سراسر جهان به این بیماری مبتلا می شوند. اغلب تشنج های خفیف و ظریف در کودکان نیز ممکن است به دلایل متعدد دیگری رخ دهند که به اشتباه تحت عنوان صرع در کودکان تشخیص داده می شوند. صرع در کودکان شامل علائم و نشانه هایی است که با اطلاع از این علائم، می توانید به راحتی آن را در حالات و رفتار های کودک خود تشخیص دهید.
برخی از تشنج ها نیز ممکن است در عرض ۱ تا ۵ ثانیه و آن قدر سریع رخ دهند که والدین قادر به تشخیص رفتاری کودک نباشند. در ادامه با بیماری صرع در کودکان آشنا شده و علائم، درمان و راهحل های تشخیص آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
صرع در کودکان چیست؟
تشنج، یکی از شایع ترین بیماری ها در کودکان است که اغلب والدین با آن درگیر هستند. تشنج زمانی اتفاق می افتد که یک تغییر ناگهانی در فعالیت های الکتریکی مغز ایجاد شده و دارای انواع متفاوتی است که می تواند تأثیرات گوناگونی را بر سلامت کودکان بگذارد. صرع نیز یک نوع تشنج ایجاد شده در نوزادان و کودکان است و در صورت عدم کنترل و درمان می تواند منجر به مشکلات و عواقب جبران ناپذیری در رشد کودک شود. صرع در کودکان به طور معمول از ۲ ماهگی تا ۱۲ ماهگی شروع شده و تحت عنوان اسپاسم نوزادان نیز شناخته می شود. این بیماری در کودکان به دلایل متعددی همچون اختلالات ژنتیکی و آسیب های مغزی رخ داده و با بروز برخی علائم، به راحتی توسط پزشک متخصص قابل تشخیص و درمان می باشد.
علائم صرع در کودکان
صرع در کودکان همانند سایر بیماری ها، دارای علائم و نشانه هایی است که والدین با اطلاع دقیق از آن ها، می توانند به راحتی بیماری را در کودک خود تشخیص دهند. علائم صرع نیز با توجه به نوع تشنج در کودکان متفاوت است و از بارزترین نشانه های آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- رفتار های غیر معمول کودک در دیدن، بلعیدن، جویدن و غیره
- انجام حرکات غیرطبیعی و تکان دهنده
- تغییرات سریع در احساسات و حرکات پا
- احساس سفت شدگی در عضلات
- خیره شدن غیر طبیعی کودکان
- عدم پاسخ دهی به افراد
- احساس گیجی و کاهش سطح هوشیاری
- افتادن ناگهانی کودکان
- مشکل در تنفس و یا توقف آن
- ایجاد کبودی و تغییر رنگ در لب در حین تشنج
- احساس خوابآلودگی و گیجی پس از تشنج
- حرکات غیرطبیعی بازو ها و اندام های حرکتی
- عدم کنترل مثانه و یا روده
صرع در کودکان چگونه تشخیص داده می شود؟
بیماری صرع در کودکان، می تواند به دلیل مشکلات متعدد سلامتی همچون آسیب های مغزی، اختلالات ژنتیکی، تومور های مغزی و یا سکته مغزی رخ دهد که هر کدام ساختار و یا عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار می دهند. کودکان و یا نوجوانانی که دارای حداقل ۲ تشنج در ۲۴ ساعت و بدون علت مشخص هستند، برای تشخیص بیماری صرع به پزشک مراجعه داده می شوند. زیرا تشنج این کودکان ناشی از بیماری هایی همچون عفونت، تب و یا دیابت نبوده و احتمال تشنج دیگری نیز توسط پزشک تشخیص داده می شود. برای تشخیص و بررسی بیماری صرع در کودکان نیز، پزشک آزمایش های متعددی را انجام می دهد که شامل:
معاینات پزشکی
معاینات پزشکی شامل سوالات متفاوتی در رابطه با تعداد دفعات تشنج در کودک، سوابق ژنتیکی، زمان دقیق بروز تشنج در کودک، وضعیت جسمانی کودک، تغییر در رفتار ها، الگوی تغذیه و غیره از والدین می شود.
آزمایش EEG
این آزمایش شامل تصویربرداری از مغز و فعالیت های الکتریکی مغزی است که تحت عنوان الکتروانسفالوگرام یا EEG نامیده می شود.
آزمایش خون
انجام آزمایش خون و ادرار، یکی دیگر از راه های تشخیص بیماری صرع در کودکان است و پزشک با بررسی بیماری ها و شرایط عمومی بدن، می تواند به تشخیص دقیق تر صرع بپردازد.
تصویربرداری
این نوع آزمایش نیز شامل تصویربرداری از مغز و ام آر آی شده و اطلاعات بسیار مفیدی را در رابطه با نحوه فعالیت مغز کودکان به پزشک ارائه می دهد.
علت صرع در کودکان چیست؟
همان طور که پیش تر به آن اشاره شد، صرع در کودکان می تواند به دلایل بسیار متعددی رخ دهد و در حال حاضر نیز هیچ دلیل قطعی برای پیدایش این بیماری در کودکان وجود ندارد. در بسیاری از مواقع صرع در کودکان، به علت دلایل ژنتیکی تشخیص داده می شود و از دیگر دلایل ابتلای کودکان به این بیماری نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- آسیب به مغز به دلیل کمبود اکسیژن به ویژه در هنگام تولد
- مشکل در ساختار مغز کودکان
- آسیب ناشی به مغز حاصل از وجود عفونت و یا زخم
- تشنج ناشی از تب که در کودکان خردسال اتفاق می افتد و تنها ۱ کودک از هر ۲۰ کودکی که تشنج ناشی از تب داشته است به صرع مبتلا می شود
- کاهش سطح منیزیم، گلوکز و یا کلسیم در خون
- دلایل و عوامل ژنتیکی و سوابق خانوادگی
انواع صرع در کودکان
صرع در کودکان دارای انواع مختلفی است و به چند دسته تقسیم بندی می شود. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
صرع کانونی
این نوع صرع در کودکان، به معنای شروع فعالیت تشنج در یک قسمت از مغز و پخش آن به سایر نقاط است.
صرع عمومی
این نوع تشنج در کودکان، در تمامی قسمت های مغز و به طور یک باره شروع شده و آن را تحت تأثیر قرار می دهد.
اسپاسم نوزادی
اسپاسم نوزادی، نوع دیگری از تشنج در کودکان است که می تواند در ماه های اولیه زندگی آن ها رخ دهد.
صرع ناشی از تب
این نوع صرع در تمامی کودکان رخ نداده و تنها تعداد بسیار کمی از نوزادان و کودکان، به مدت ۲۴ ساعت پس از تب، تشنج شان تبدیل به صرع می شود.
صرع رولاندیک
صرع رولاندیک، یکی از شایع ترین انواع صرع در کودکان است و در حین بیدار شدن و یا به خواب رفتن در آن ها رخ می دهد. این صرع می تواند یک طرف بدن کودکان را تحت تأثیر قرار داده و سبب اختلال در گفتار آن ها شود.
صرع میوکلونیک
این نوع صرع اغلب در نوجوانان اتفاق افتاده و شامل تغییرات ناگهانی در عضلات و پرش های دست می شود.
صرع چه تأثیری بر سلامت کودکان و نوجوانان دارد؟
تاثیر بیماری صرع بر روی کودکان و نوجوانان، با توجه به سن، نوع صرع و نحوه واکنش آن ها به درمان متفاوت می باشد. برخی از کودکان مبتلا به صرع، می توانند با مصرف دارو های خاص، این بیماری را کنترل نموده و سبب جلوگیری از افزایش آن شوند. در برخی دیگر از کودکان و نوجوانان نیز ممکن است مدیریت صرع بسیار دشوارتر باشد که بنابراین نیاز به درمان همیشگی خواهند داشت. عدم درمان و کنترل صرع در کودکان و سنین پایین، می تواند سبب ناتوانی های رشدی همانند اختلالات بیش فعالی، طیف اوتیسم، ناتوانی های ذهنی، اختلالات روانی همانند اضطراب و افسردگی و همچنین سایر بیماری های مرتبط با مغز و تشنج شود. بنابراین والدین باید در صورت مشاهده هر یک از علائم اولیه صرع در کودک، باید سریعاً به پزشک مراجعه کرده و اقدامات لازم را برای پیشگیری و درمان این بیماری انجام دهند.
صرع در کودکان چگونه درمان می شود؟
درمان بیماری صرع در کودکان نیز با توجه به تأثیرات این بیماری در بدن، به نوع تشنج بستگی داشته و برخی از کودکان در صورت ابتلا به تشنج، نیازی به درمان نخواهند داشت. در صورت تشخیص بیماری صرع در کودکان، از روش های متعددی برای درمان استفاده می شود که مهم ترین آن ها شامل:
دارو های ضد تشنج
دارو های ضد تشنج، یکی از بهترین روش های درمانی برای کنترل و از بین بردن این بیماری هستند که توسط پزشک متخصص تجویز می شوند.
رژیم کتوژنیک
این رژیم شامل ارائه یک برنامه غذایی خاص توسط پزشک است که می تواند در کاهش علائم و نشانه های بیماری صرع در کودکان بسیار تأثیرگذار باشد.
عمل جراحی
این روش از درمان در صورت عدم تأثیر دارو ها برای کنترل بیماری استفاده شده و جهت جدا کردن بافت مغزی آسیب دیده که باعث تشنج می شود استفاده می گردد.
کاشت ایمپلنت
یکی دیگر از روش های درمانی صرع در کودکان، استفاده از ایمپلنت در مغز است. این فناوری پیشرفته در مدیریت بیماری صرع در کودکان بسیار کمک کرده و سبب تنظیم عملکرد سلول های مغزی می شود.
در پایان
موسسه همپای سلامت زندگی با شماره ثبت ۶۱۴۹۵۶، خدمات مراقبت و نگهداری از کودکان، بیماران و سالمندان در منزل را به طور کاملاً حرفه ای و تخصصی ارائه داده و با در دست داشتن مجوز های رسمی، یکی از بهترین و فعال ترین موسسات خدمات پرستاری در این حرفه است. شما می توانید جهت دریافت راهنمایی ها و مشاوره های لازم برای استخدام پرستار در منزل، با مؤسسه همپای سلامت تماس حاصل نموده و با مشاورین ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه