گوش درد یکی از بیماری های بسیار شایع در میان کودکان خردسال است. دلایل بسیار متعددی نیز سبب ایجاد درد گوش در کودکان می شوند که شایع ترین علت آن نیز عفونت است. اغلب گوش درد ها در کودکان بدون هیچ درمانی و با گذشت زمان برطرف می شوند. اما با این حال در صورت جدی تر شدن علائم، نیاز به کمک های پزشکی و مراجعه به متخصص خواهند داشت. اگر کودک شما به دلایل سرماخوردگی و یا دیگر عوامل، دچار عفونت گوش شده است، توصیه می شود سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کرده و اقدامات لازم را برای درمان درد گوش فرزند خود انجام دهید.
گوش درد در کودکان چیست؟
گوش درد یکی از مشکلات بسیار شایع در کودکان است و معمولاً زمانی اتفاق می افتد که چرک و یا مایع ناشی از عفونت در پشت پرده گوش و یا کانال گوش تجمع یابد. این مایع و یا چرک به پرده گوش فشار آورده و با ایجاد برآمدگی می تواند سبب درد در گوش کودکان شود. با توجه به مطالعات انجام شده نیز بسیاری از افراد در سنین کودکی حداقل یک بار به عفونت گوش میانی مبتلا شدهاند و این احتمال در سنین دو سالگی نیز بسیار بالاتر از دیگر کودکان است. عوامل متعددی نیز همچون انواع آنفولانزا و سرماخوردگی سبب ایجاد عفونت گوش در کودکان می شوند.
علائم گوش درد در کودکان چیست؟
بسیاری از نوزادانی که مبتلا به گوش درد و یا عفونت حاد گوش میانی می شوند، علائمی همچون تب بالا و اختلال در خواب را تجربه می کنند. این نوزادان بدون هیچ دلیلی گریه کرده و تحریک پذیری آن ها نیز افزایش می یابد. سرفه، استفراغ، آب ریزش بینی و اسهال نیز از دیگر علائم گوش درد در نوزادان هستند. در صورت عدم توجه به گوش درد نوزادان، این مشکل ممکن است شنوایی کودکان را کاهش داده و با گسترش عفونت، سبب آسیب های جدی به پرده و شنوایی نوزادان شود. نوزادان و کودکانی که از درد گوش رنج می برند و قادر به برقراری ارتباط کلامی نیستند، ممکن است گوش های خود را بکشند. همچنین عفونت حاد گوش میانی می تواند سبب ایجاد عوارض جدی تری همچون پارگی پرده گوش شده و سبب خروج خون و یا مایع از گوش شود.
در چنین شرایطی ساختار های مجاور نیز عفونی شده و سبب ایجاد علائمی همچون درد در گوش، سرگیجه، ناشنوایی، سردرد، مشکلات عصبی و غیره می شوند. به طور کلی از جمله علائم گوش درد در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش اشتها در کودکان
- کاهش شنوایی
- اختلال در خواب
- خشک شدن دهان
- سرگیجه و سردرد
- گریه بی وقفه در نوزادان و کودکان
- متورم شدن گوش
- کشیدن گوش توسط نوزادان
- تب خفیف تا متوسط
- قرمز شدن گوش
- تحریک پذیری کودکان و نوزادان
- خروج مایعات و ترشح از گوش
- بی قراری نوزادان و کودکان
- اختلال در تعادل
- عدم واکنش به صدا
علت گوش درد در کودکان چیست؟
نوزادان و کودکان خردسال نسبت به کودکان بزرگ تر بیشتر دچار گوش درد و عفونت گوش میانی می شوند. زیرا گوش نوزادان لوله های کوچک تری (شیپور استاش) دارد که وظیفه اصلی آن متصل کردن گوش میانی به گلو است. زمانی که کودکان سرما می خورند، میکروب های گلو به سمت گوش میانی پیش رفته و می توانند سبب ایجاد عفونت شوند. عفونت های حاصل از سرما خوردگی و آنفولانزا نیز در لوله های کوچک تر گوش، راحت تر ایجاد شده و به همین دلیل است که کودکان کوچک تر از یک تا دو ساله، نسبت به دیگر کودکان بیشتر مبتلا به درد گوش می شوند.
یکی دیگر از دلایل گوش درد در کودکان، عفونت گوش خارجی به دلیل رطوبت بیش از حد در کانال است. به عنوان مثال شنا در استخر می تواند سبب تجمع رطوبت در گوش خارجی و ایجاد درد در کودکان شود.
از دیگر دلایل گوش درد در کودکان نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تورم لوزه
- سرماخوردگی و آنفولانزا
- آلرژی و حساسیت ها
- عفونت های حاصل از دندان درد
- ابتلا به برخی عفونت های پوستی
- اختلال در عملکرد گوش میانی
- درد گوش به دلیل افزایش ارتفاع
عوامل خطر گوش درد در کودکان
از مهم ترین عوامل خطر گوش درد و ایجاد عفونت گوش در کودکان، می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
- سن کودکان بین ۶ ماه تا ۲ سال به دلیل اندازه کوچک و شکل شیپور استاش
- سیستم ایمنی ضعیف
- ابتلاء کودکان به سرماخوردگی و عفونت گوش در محیط های گروهی مانند مهدکودک، پارک، مدارس و غیره
- نوزادانی که به صورت درازکش از شیشه شیر می نوشند نسبت به نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، بیشتر دچار عفونت گوش می شوند
- عوامل فصلی مانند پاییز و زمستان خطر ابتلا به سرماخوردگی و فصل تابستان خطر ابتلا به آلرژی را در کودکان افزایش می دهند
- قرار گرفتن در معرض دود سیگار و سطوح بالای آلودگی هوا
- وجود شکاف کام و تفاوت در ساختار استخوان و عضلات در برخی کودکان
عوارض گوش درد در کودکان
اکثر عفونت های گوش در کودکان عوارض طولانی مدت ایجاد نمی کنند اما اگر این عفونت بار ها و بار ها اتفاق افتاده و درمان های مؤثر برای آن انجام نشود، می تواند منجر به عوارض جدی زیر شود:
- اختلالات شنوایی در کودکان
- تأخیر در گفتار و رشد
- کاهش و یا قطع شنوایی در کودکان
- گسترش عفونت در بدن
- ایجاد عفونت ماستوئید و برآمدگی استخوانی پشت گوش
- پارگی پرده گوش در کودکان
درمان گوش درد در کودکان
برای درمان گوش درد در کودکان، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی ابتدا پرونده پزشکی کودک را بررسی کرده و به دنبال علت اصلی گوش درد در کودکان هستند. به عنوان مثال اگر عفونت دلیل اصلی درد گوش کودک شما باشد، پزشکان از دارو های مسکن و آنتی بیوتیک برای درمان گوش درد استفاده می کنند. در روش های خانگی نیز می توان از کمپرس های گرم مانند حوله گرم، قطره گوش و مسکن های ایبوپروفن و استامینوفن بدون تجویز پزشک استفاده نمود.
در صورت مشاهده علائم شدید مانند تب بالا و گریه های بی وقفه نوزادان و کودکان نیز توصیه می شود سریعاً به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
چه زمانی باید برای گوش درد کودکان به پزشک مراجعه کرد؟
به طور معمول گوش درد در کودکان در مدت زمان کوتاهی از بین رفته و نیازی به مراجعه به پزشک متخصص نخواهد بود. اما در صورتی که گوش درد بیش از ۳ روز به طول انجامیده و علائمی همچون تب، گریه بی وقفه، خروج ترشحات از گوش و غیره در کودک ظاهر شود، باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
از دیگر موارد بسیار مهم مراجعه به پزشک نیز می توان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- خارج شدن ترشح از گوش
- تب مداوم
- احساس تب و لرز در کودکان
- بیذحالی
- گیر کردن یک جسم خارجی در گوش
- قرمز و متورم شدن گوش
- گریه مداوم نوزادان و کشیدن گوش
در پایان
والدین عزیز می توانید برای مراقبت و پرستاری از فرزندان در منزل، از خدمات پرستاری از کودکان مؤسسه همپای سلامت زندگی بهرهمند شوید. ما در مؤسسه همپای سلامت، خدمات مراقبت و نگهداری از کودکان در منزل را با بهرهمندی از تیم پرستاری مجرب و متخصص در بالاترین کیفیت به شما ارائه می دهیم. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و استخدام پرستار کودک در منزل نیز می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
بدون دیدگاه