سرطان در کودکان عامل اصلی مرگ و میر در میان کودکان سراسر جهان محسوب می شود. علی رغم پیشرفت های قابل توجه در حرفه پزشکی و همچنین روش های درمانی، مبارزه با بیماری سرطان در کودکان همچنان به عنوان یک فعالیت چالش برانگیز به شمار می آید و این بیماری می تواند سایه تاریکی را بر زندگی کودکان و خانواده های آن ها بیفکند. هر روزه نیز تعداد زیادی از کودکان در سراسر جهان مبتلا به سرطان هایی مانند تومور های مغزی، لوسمی و غیره می شوند که تمامی این بیماری ها کودکان را در شرایط بسیار سخت و طاقت فرسایی قرار می دهند.
درمان سرطان در کودکان نیز به دلایل عوارض جانبی شدید شیمی درمانی و پرتودرمانی، چالش های بسیار زیادی را در مقایسه با درمان دیگر بیماری ها ایجاد می کند و از این رو درمان این بیماری در کودکان نسبت به افراد بزرگسال بسیار دشوار تر است.
برای کسب اطلاع از استخدام پرستار کودک مبتلا به سرطان در تهران، می توانید با موسسه همپای سلامت زندگی تماس حاصل نمایید.
علت سرطان در کودکان چیست؟
در حال حاضر با توجه به تحقیقات پزشکی، علل مشخصی برای ابتلای کودکان به بیماری های سرطان مشخص نشده است اما با این حال حدود ۵ درصد از بیماری های سرطان در کودکان به دلایل ژنتیکی و موروثی مرتبط می شوند. همان طور که ممکن است مطلع باشید برخی ژن های خاص از نسلی به نسل دیگر منتقل می شوند. این ژن ها در نسل های قبلی ممکن است غیر فعال بوده اما توسط برخی محرک ها در نسل بعدی فعال شده و منجر به بیماری هایی همچون سرطان شوند. دلایل دیگری نیز همچون قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد شیمیایی، برخی سندرم ها و بیماری های زمینه ای نیز می توانند خطر ابتلا به بیماری سرطان را در کودکان بسیار افزایش دهند.
علائم سرطان در کودکان
تشخیص بیماری سرطان در کودکان همیشه آسان نیست. علائم سرطان اغلب شبیه به علایم سایر بیماری ها هستند و برخی از کودکان تا زمانی که بیماری سرطان در بدن آن ها پیشرفت نکند، هیچ علائمی را از خود بروز نمی دهند. همچنین هر یک از بیماری های سرطان دارای علائم خاص خود هستند اما از مهم ترین علائم عمومی سرطان در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- سردرد اغلب با استفراغ در صبح زود
- کاهش بی دلیل وزن
- تورم و احساس درد مداوم در مفاصل
- تشکیل توده در شکم، زیر بغل، لگن، قفسه سینه و گردن
- عفونت های مداوم
- حالت تهوع ادامه دار
- خون ریزی، کبودی و یا بثورات بیش از حد بر روی پوست
- تغییر رنگ سفیدی چشم
- رنگ پریدگی پوست
- تب های مکرر و بدون علت
- تغییرات ناگهانی در بینایی
- در صورتی که کودک چنین علائمی را تجربه می کند، بهتر است سریعاً به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
انواع سرطان در کودکان
به طور کلی شایع ترین سرطان ها در کودکان و نوجوانان از سنین ۰ تا نوزده سالگی، سرطان های لوسمی هستند که تحت عنوان سرطان سلول های خونی یا مغز استخوان شناخته می شوند. با این حال ابتلای کودکان به هر یک از انواع سرطان ها با توجه به سن و شرایط جسمانی و ژنتیکی متفاوت است و از جمله سرطان های شایع در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
سرطان خون در کودکان
سرطان مغز استخوان یا سرطان خون، یکی از شایع ترین انواع سرطان های دوران کودکی می باشد. مغز استخوان، مرکز و هسته استخوان های بلند بدن است که در آن گلبول های قرمز و سفید و همچنین پلاکت ها تولید می شوند. در کودکان مبتلا به لوسمی، مغز استخوان تعداد بسیار زیادی گلبول سفید نابالغ را تولید کرده که قادر به مبارزه با عفونت نمی باشند. در نهایت نیز سلول های لوسمی گلبول های سفید سالم را از بین برده و به ویروس ها و باکتری ها اجازه می دهند که بدن را آلوده کرده و کودک را بیمار کنند. همچنین سلول های لوسمی دیگر گلبول های قرمز و پلاکت های سالم را از بین می برند و فعالیت های دریافت اکسیژن و توقف خون ریزی در بدن را با اختلال مواجه می کنند. لوسمی لنفوسیتی حاد و لوسمی حاد میلوئیدی نیز از جمله شایع ترین انواع سرطان خون در کودکان هستند.
لنفوم در کودکان
لنفوم یک سرطان مرتبط با سیستم ایمنی است که بر بافت های لنفاوی و غدد لنفاوی تأثیر می گذارد. سلول های لنفوم در مغز استخوان و سایر اندام های بدن مانند طحال و کبد یافت می شوند و بسته به محل سرطان دارای علائم مختلفی هستند. از جمله انواع لنفوم نیز می توان به بیماری هوچکین با علائم مانند تب، خستگی و کاهش وزن که بیشتر در نوجوانان شایع تر است و لنفوم غیر هوچکین که به طور معمول نسبت به لنفوم هوچکین زودتر ظاهر شده و پیشرفت می کند و بیشتر در کودکان خردسال رایج تر است.
سرطان مغز در کودکان
انواع بسیار مختلفی از تومور های مغزی، ستون فقرات و یا سرطان های سیستم عصبی مرکزی در کودکان وجود دارند و هر کدام نیز از روش های متفاوتی برای درمان برخوردار هستند. سرطان های مغز و ستون فقرات در کودکان، حاصل رشد غیرطبیعی سلول های عصبی نابالغ در مغز یا ستون فقرات هستند. این سلول های غیرطبیعی فضای مشخصی را در مغز یا نخاع اشغال می کنند و می توانند در حرکت، رفتار های طبیعی، تفکر، احساس و غیره اختلال ایجاد کنند. با توجه به نوع سلول های سرطانی درگیر نیز ۴ گروه رایج از سرطان های عصبی در دوران کودکی و نوجوانی وجود دارند که عبارتند از:
- آستروسیتوما
- گلیوماهای ساقه مغز
- تومور های عصبی اکتودرم ابتدایی
- اپاندیموم ها
رابدومیوسارکوم در کودکان
این نوع بیماری سرطان در کودکان از رشد غیرطبیعی سلول های عضلانی نابالغ حاصل می شود. این سرطان می تواند سبب تورم شده و ممکن است در برخی کودکان بسیار دردناک باشد و عملکرد طبیعی بدن در قسمت هایی همچون کشاله ران، سر و گردن، بازو، پا، لگن و شکم را مختل کند. در صورت گسترش این سرطان در بدن می تواند به غدد لنفاوی، مغز استخوان و ریه پیشروی کند. از مهم ترین انواع رابدومیوسارکوم در کودکان نیز می توان به دو نوع جنینی و آلوئولار اشاره نمود که نوع آلوئولار به طور معمول در نوجوانان بیشتر دیده می شود.
نوروبلاستوما در کودکان
یکی دیگر از سرطان های شایع در کودکان، نوروبلاستوما است که در اثر رشد غیرطبیعی سلول های عصبی نابالغ شروع شده و اغلب در غده آدرنال در خارج از اندام کلیه ایجاد می شود. این سرطان می تواند در بافت های عصبی امتداد ستون فقرات نزدیک به گردن و همچنین قفسه سینه و شکم نیز ایجاد شود. سرطان نوروبلاستوما در کودکان می تواند عملکرد طبیعی نواحی آسیب دیده بدن را مختل کرده و به نواحی مانند مغز استخوان، غدد لنفاوی، پوست و کبد نیز گسترش یابد.
نفروبلاستوما در کودکان
تومور ویلمز یا نفروبلاستوما یکی دیگر از شایع ترین نوع سرطان کلیه در کودکان است و اغلب کودکان ۲ تا ۵ ساله را مبتلا می کند. این سرطان از رشد غیرطبیعی سلول های نابالغ کلیه ایجاد شده و می تواند باعث ایجاد توده در شکم کودکان و اختلال در عملکرد کلی شود و به اندام های دیگری مانند استخوان، کبد، مغز، ریه و غدد لنفاوی نیز سرایت کند.
سرطان استخوان در کودکان
سرطان استخوان یکی از شایع ترین انواع بیماری های سرطان در کودکان و نوجوانان است و می تواند در سن های متفاوتی ایجاد شود. این نوع بیماری توده های دردناکی را بر روی استخوان ها تشکیل می دهد و در رشد و ثبات طبیعی استخوان ها تداخل ایجاد می کند. سرطان اولیه استخوان در کودکان ممکن است به ریه ها و همچنین سایر استخوان ها و بافت نرم گسترش یابد و با سرطان متاستازی استخوان نیز بسیار متفاوت است.
روش های تشخیص سرطان در کودکان
اولین روش تشخیص سرطان در کودکان، انجام معاینات فیزیکی و بررسی پرونده پزشکی کودک است. پس از بررسی سوابق و علائم، پزشکان از روش های دقیق تری همچون آزمایش خون، تصویربرداری (شامل سونوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و رادیولوژی) استفاده کرده و در صورت تشخیص سرطان، برای تشخیص نوع سرطان و میزان گسترش آن نیز از روش های نمونه برداری یا بیوپسی، نمونه برداری نخاعی، آزمایش تراکم استخوان و آزمایش ژنتیک استفاده می نمایند.
درمان سرطان در کودکان
به طور کلی تشخیص راه درمان برای سرطان در کودکان با توجه به نوع سرطان و همچنین پیشرفت بیماری بسیار متفاوت است اما به طور کلی از روش های زیر برای درمان سرطان کودکان به کار برده می شود:
- پرتو درمانی که برای حذف سلول های سرطانی از اشعه ایکس استفاده می شود.
- شیمی درمانی که برای از بین بردن سلول های سرطانی از مواد شیمیایی استفاده می شود.
- روش جراحی برای برداشتن تومور.
- پیوند مغز استخوان جهت افزایش سلول های بنیادی سالم در خون کودکان.
پرستاری از کودکان مبتلا به سرطان در منزل
مبتلا شدن کودکان به بیماری های سرطانی، اتفاقی بسیار ناگوار و تلخ به ویژه برای والدین است. این کودکان به دلیل تجربه علائم بسیار سخت بیماری و همچنین استفاده از درمان هایی مانند جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی و غیره نسبت به دیگر کودکان بیمار به مراقبت و توجه بسیار بیشتری نیاز داشته و به طور کاملاً تخصصی باید از این کودکان مراقبت و پرستاری نمود. موسسه همپای سلامت زندگی در تهران، ارائه دهنده انواع خدمات مراقبت و پرستاری از کودکان در منزل در منزل است و با در اختیار داشتن تیم پرستاری بسیار متخصص، ماهر و مجرب، خدمات خود را به طور کاملاً حرفه ای به صورت موقت و تمام وقت به والدین ارائه می دهد.
در پایان
والدین عزیز می توانید برای مراقبت و نگهداری از فرزند یا فرزندان خود در منزل و بهرهمندی از بهترین خدمات پرستاری در تهران، به مؤسسه همپای سلامت زندگی مراجعه کرده و جهت دریافت راهنمایی های بیشتر نیز با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.
بدون دیدگاه