یکی از عارضههایی که با شروع فصل سرما در کودکان اتفاق میافتد، برونشیت است. کودکان مبتلا به این عارضه دچار سرفههای مکرر و پیاپی میشوند که قطعاً شرایط را برای آنها بسیار سخت خواهد کرد. بهخصوص خشکی و آلودگی هوا، شرایط را برای آنها بدتر میکند. در این مطلب قرار است در مورد دلایل برونشیت در کودکان و روشهای درمان آن صحبت کنیم. اگر کودکی دارید یا قرار است به عنوان پرستار کودک در منزل مشغول به کار شوید، حتماً این مطلب را مطالعه نمایید.
دلایل ابتلا به برونشیت در کودکان چیست؟
بهطور کلی برونشی به دو دلیل اتفاق میافتد. ممکن است کودک شما درگیر آلرژیهای فصلی شده باشد. بنابراین این نوع برونشیت در کودکان ممکن است در هر زمان از سال بروز کند. بهخصوص در بهار و پاییز که آلرژیهای فصلی اوج میگیرد، برونشیت آلرژیک نیز بیشتر اتفاق میافتد. اما عمدتاً برونشیت در کودکان، به علت ابتلا به بیماریهای ویروسی، قارچی یا باکتریایی رخ میدهد. کودک شما دچار یک بیماری عفونی میشود و همین مسئله از طریق تحریک ریهها، باعث سرفههای پیاپی خواهد شد.
انواع برونشیت در کودکان
براساس شدت پیشروی برونشیت در کودکان، این بیماری در دو نوع بروز میکند:
بروشنیت حاد
معمولاً کودکانی که دچار سرماخوردگی یا عفونت ریوی میشوند، در اغلب موارد برونشیت حاد را نیز تجربه میکنند.
برونشیت مزمن
این نوع برونشیت زمانی اتفاق میافتد که لولههای برونش، دچار آسیب یا التهاب شده باشند. بنابراین برونشیت مزمن به یک بیماری بسیار جدی تبدیل میشود.
تحقیقات پزشکی نشان داده است که احتمال ابتلا به برونشیت حاد، بسیار بیشتر از برونشیت مزمن است. معمولا برونشیت حاد در مدت یک هفته بهطور کامل برطرف میشود. اما اگر درمان صورت نگیرد و برونشیت همچنان ادامه داشته باشد، ممکن است کودک شما درگیر برونشیت مزمن شود. در چنین شرایطی درمان بسیار سخت خواهد شد. معمولا برونشیت مزمن زمانی بروز میکند که بیماری عفونی در بدن کودک بسیار پیشروی کرده یا همزمان با عفونت، کودک شما درگیر آلرژی نیز شده باشد.
علائم ابتلا به برونشیت در کودکان
از جمله علائم ابتلا به برونشیت در کودکان به شرح زیر می باشد:
- این بیماری ابتدا با علائم سرماخوردگی شروع میشود. یعنی کودک شما آبریزش بینی، تب و لرز، گلودرد، و احساس خستگی در بدن خود دارد.
- سپس سرفهها شروع میشوند. این سرفهها ابتدا خشک و بی مخاط هستند. اما به مرور زمان که عفونت در بدن بیشتر میشود، همراه با سرفه، خلط سبز یا زرد رنگ از گلوی کودک خارج میشود.
- از طرف دیگر کودک شما در قفسه سینه خود، احساس تنگی نفس، خس خس و درد دارد.
- برونشیت همزمان با پیشروی، باعث میشود تب کودک شما بیشتر شود. اگر کودک در معرض آلودگی هوا، سیگار یا هر نوع ماده آلرژن همانند عطر و ادکلن قرار گیرد، سرفههای او بیشتر میشود.
همه این علائم نشان میدهد که کودک شما درگیر برونشیت شده است.
آیا برونشیت در کودکان خطرناک است؟
بیماری برونشیت هم در کودکان و هم در بزرگسالان اتفاق میافتد. اما اگر کودک شما درگیر بیماری برونشیت شد، باید هرچه زودتر برای درمان او اقدام کنید چون این بیماری برای کودکان خطرناکتر است. اما دلیل چنین موضوعی چیست؟ در دوران کودکی سیستم برونش ریوی کودک بهصورت فعالانه، در حال رشد و توسعه است و عضلات در این قسمت هنوز قدرت کافی برای پاکسازی ترشحات انباشته شده را ندارند. به همین دلیل وقتی کودک شما درگیر بیماری برونشیت میشود، برونشهای ضعیف او دچار التهاب میشوند؛ تهویه ریهها افت کرده و کمبود اکسیژن اتفاق میافتد. این مسئله خطر خفگی را برای کودک شما به همراه خواهد داشت. از طرف دیگر کمبود اکسیژن بر روی فعالیت مغز تاثیر میگذارد و ضعف و بیحالی را شدید میکند.
روش های تشخیص برونشیت در کودکان
با توجه به اینکه هر نوع سرفه نمیتواند بیانکننده ابتلا به برونشیت در کودکان باشد، بنابراین زمانی که شما به متخصص مراجعه میکنید، ابتدا از شما میخواهد آزمایشاتی را انجام دهید. این آزمایشات عبارتند از:
- انجام آزمایش خون جهت شمارش سلولهای ایزوفیل در خون. افزایش سطح این سلولها نشاندهنده ابتلا به عفونت و التهاب در مجاری هوایی است.
- انجام رادیوگرافی یا اشعه ایکس ریه برای بررسی کیسههای هوایی.
- آزمایش خلط برای بررسی عامل تشکیل خلط در بدن کودک. باید مشخص شود که کودک در اثر ویروس دچار برونشیت شده یا اثری از آلرژی مشاهده میشود.
- انجام تست عملکرد ریه ای برای بررسی میزان هوایی که در هر ثانیه از ریهها خارج میشود.
روش های درمان برونشیت در کودکان
به محض اینکه متخصص متوجه شود علت ابتلا به برونشیت در کودک چیست، داروهای مناسب را تجویز میکند. اگر کودک شما درگیر عفونتهای باکتریایی، قارچی یا ویروسی شده باشد، باید داروهای مختص به آن را مصرف نماید. ولی اگر علائم آلرژی دیده شود، آنتیهیستامینها تجویز خواهد شد. در کنار داروهای مصرفی، شما باید چند نکته دیگر را نیز رعایت کنید:
- کودک شما در طول روز باید آب کافی بنوشد.
- مایعات مفید همانند آب پرتقال یا هر نوع آبمیوه طبیعی را در رژیم غذایی کودک خود قرار دهید.
- به هیچ عنوان ترکیبات محرک ریه را در وعدههای غذایی کودک خود استفاده نکنید.
- در محیط نگهداری از کودک نباید آلودگی هوا، بوی دخانیات، عطر و ادکلن یا حتی بوی غذای سرخ شده بپیچد.
- غذاهایی که هضم آنها بسیار راحت هستند را برای کودک سرو کنید. برای مثال سوپ و غذاهای آبکی، بهترین انتخاب هستند.
- حتماً دستگاه بخار را در اتاق کودک خود روشن کنید.
در پایان
اگر تصمیم گرفتهاید برای کودک خود پرستار استخدام کنید، حتماً به سابقه کاری و تخصص پرستار توجه داشته باشید. علت اینکه توصیه میکنیم یک پرستار متخصص و حرفهای را انتخاب نمایید این است که اگر کودک شما دچار بیماریهایی همانند برونشیت شد، پرستار بتواند از طریق علائم، سریعاً مشکل را پیگیری کند. پیشنهاد ما این است که برای استخدام پرستار کودک در منزل با مجموعه همپای سلامت در تماس باشید. این مجموعه حرفهای، پرستاران متخصص، کاربلد و معتمد را به شما معرفی میکند. تمامی مسئولیت پرستار بر عهده مجموعه همپای سلامت است. بنابراین اگر مشکلی پیش آمد، میتوانید از طریق این مجموعه مسئله را پیگیری نمایید.
بدون دیدگاه