در حال حاضر یکی از مهم ترین نگرانی های والدین در رابطه با کودکان خردسال خود، وجود نشانه ها و علائم اوتیسم در کودکان و یا علائمی مشابه با این بیماری در فرزندان خود می باشد. وجود برخی تغییرات و چالش های بسیار خاص در کودکان زیر ۵ سال، می تواند گاهی اوقات نشان دهنده بیماری اوتیسم در آن ها باشد. همچنین برخی از علایم اوتیسم نیز می تواند تا قبل از ۱ سالگی در حرکات و رفتار های کودکان خود را بروز داده و تشخیص اینکه کودک از سن ۱۸ تا ۲۲ ماهگی در این طیف بیماری قرار دارد یا خیر، امری بسیار دشوار و تخصصی می باشد.
بیماری اوتیسم چیست؟
بیماری اوتیسم در واقع یک اختلال عصبی رشدی و یک ناتوانی رشدی است که به دلایل گوناگون در مغز کودکان ایجاد می شود. کودکان مبتلا به اوتیسم، دارای تعامل، رفتار و یادگیری به شیوه هایی کاملاً متفاوت از سایر کودکان هستند و ممکن است در تعاملات اجتماعی خود و همچنین ارتباطات کلامی و غیرکلامی با مشکل روبرو شوند.
به طور کلی بیماری اوتیسم، خود را از طریق طیف گسترده ای از علایم و نشانه ها در کودکان نشان داده و در دوران نوزادی و اوایل کودکی ظاهر می شود. بروز این علایم در کودکان، سبب ایجاد اختلال در زمینه های اساسی همچون رشد، یادگیری، بازی کردن، صحبت کردن، تعامل با دیگران و غیره شده و همچنین آثار متفاوتی را نیز بر کودکان خواهد گذاشت. برخی از کودکان که مبتلا به اوتیسم و اختلالات خفیف هستند، در مقایسه با کودکان اوتیستیک که با چالش های بزرگ تری روبهرو می شوند، علایم و نشانه های کمتری را خواهند داشت اما در کل همگی کودکان مبتلا به اوتیسم، دارای حداقل برخی نشانه ها و علایم مشترک هستند.
علت بیماری اوتیسم در کودکان
با توجه به تحقیقات انجام شده در رابطه با بیماری اوتیسم، پزشکان و متخصصین بر این باورند که یکی از دلایل مهم وجود بیماری اوتیسم در کودکان می تواند ژنتیکی باشد. اما برخی دلایل دیگر نیز همچون سن والدین و دارو های تجویزی در دوران بارداری نیز می توانند در وجود این بیماری دخیل باشند. بهعنوان مثال وجود برادر و خواهر و یا والدین مبتلا به اوتیسم در یک خانواده، می تواند احتمال تولد فرزند مبتلا به اوتیسم در این خانواده را افزایش داده و اما این احتمال صد در صدی نبوده و ممکن است فرزند سالم به دنیا بیاید. همچنین بر طبق برخی مطالعات دیگر نیز سن بالای هر یک از والدین و مصرف مواد مخدر می تواند سبب ایجاد اوتیسم در جنین شود.
بررسی علایم و نشانه های اوتیسم در کودکان
علایم و نشانه های اوتیسم در کودکان، می تواند از کودکی به کودک دیگر متفاوت بوده اما برخی علایم رایج می تواند نشان دهنده ابتلای کودک شما به اوتیسم باشد. از جمله نشانه ها و علایم اوتیسم در کودکان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مشکل در برقراری تعاملات اجتماعی
بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم در برقراری تعاملات اجتماعی با دیگران دچار مشکل می شوند و تماس چشمی مناسبی را با سایر افراد برقرار نمیکنند. همچنین این کودکان در پاسخ به نام خود دچار مشکل شده و نمیتوانند علاقه خود را به دیگران نشان داده و یا به سختی آن را نشان می دهند.
رفتار های تکراری
یکی دیگر از علایم بسیار شایع در کودکان مبتلا به اوتیسم، انجام مکرر برخی رفتار ها و بعضی از حرکت های تکراری می باشد. رفتار های تکراری در این کودکان، ممکن است به صورت چرخیدن به دور خود، تکان دادن مکرر پا ها، تکان دادن دست ها، چیدن وسایل و اسباببازی ها در کنار هم به طور مداوم و غیره خود را بروز داده و ایجاد هرگونه اختلال و تغییر در این رفتار ها نیز می تواند سبب بروز خشم و ناراحتی در آن ها شود.
تاخیر در مهارت های گفتاری و زبانی
برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم، دارای تاخیر در مهارت های گفتاری و زبانی خود هستند و برخی کودکان دیگر نیز اصلاً صحبت نکرده و یا جملات و کلمات را به طور کاملاً نامفهوم به زبان می آورند. همچنین کودکان مبتلا به اوتیسم در هماهنگی میان اعضای بدن، رفتار و بیان خود دچار مشکل هستند و در مقابل نیز در تشخیص رفتار و بیان دیگران نیز با مشکل مواجه می شوند. بیان احساسات در کودکان اوتیستیک بسیار متفاوت تر از کودکان عادی است و این کودکان جهت تعامل با دیگران و همچنین بیان احساسات خود، نیاز به آموزش و گفتار درمانی خواهند داشت.
اضطراب و ناراحتی
همان طور که گفته شد کودکان مبتلا به اوتیسم دارای رفتار های تکرار شونده در روزمرگی خود هستند و وجود هر گونه تغییر و یا اختلال در روال زندگی آن ها یا محیط اطرافشان، می تواند سبب اضطراب و ناراحتی در آن ها شود.
وجود مشکلات حسی
کودکان اوتیستیک بر خلاف سایر کودکان، ممکن است به برخی محرک های خاص همانند نور، صدا، برخی رفتار ها و حرکات، بافت ها و غیره بیش از حد حساس و یا کم تر حساس باشند.
عدم پاسخ به حالات دیگران
کودکان مبتلا به اوتیسم تا سن ۱۲ ماهگی، هیچ گونه پاسخ و واکنشی را به نام خود نداده و همچنین دارای درک مناسبی از احساسات و رفتار های دیگران نمیباشند. این کودکان دارای تماس چشمی مستقیم با سایر افراد نمیباشند و ناراحتی و شادی دیگران را تشخیص نداده و بنابراین هیچ پاسخی به آن ها نمیدهند. این کودکان دارای رفتار های روزمره عادی همچون سلام کردن، خداحافظی کردن، بازی با سایر کودکان، علاقه به نوازش و یا بغل، تقلید کارهای دیگران و غیره نبوده و ترجیح می دهند که در دنیای خود به بازی بپردازند.
مشکلات گوارشی
یکی دیگر از علایم موجود در کودکان مبتلا به اوتیسم، وجود مشکلات گوارشی در آن ها است که می تواند سبب تشدید تغییرات خلق و خو در آن ها شود.
از چه سنی علائم اوتیسم در کودکان قابل تشخیص است؟
نشانه ها و علائم اوتیسم در کودکان، از کودکی به کودکی دیگر بسیار متفاوت است و برخی کودکان که دارای علایم خفیف اوتیسم هستند، از سن دو سالگی اوتیسم در آن ها قابل تشخیص است و برخی دیگر که دارای علایم مشخص تری هستند، از سنین پایین تر نیز قابل تشخیص می باشند. به طور کلی تمامی کودکان جهت چکاپ های ماهیانه و سالیانه خود، از سن ۱۸ تا ۲۴ ماهگی توسط پزشکان اوتیسم معاینه می شوند و کودکانی که دارای درصد بالاتری از ابتلا به اوتیسم را دارند، همچون مشکلات ژنتیکی و غیره به طور مداوم و دقیق تری تحت معاینه قرار می گیرند.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت، در زمینه ارائه خدمات پرستاری و مراقبت از بیماران، دارای بیش از ۷ سال تجربه بوده و در این حرفه نیز از تمامی مجوز های رسمی برخوردار می باشد. از جمله خدمات این مؤسسه نیز می توان به خدمات پرستار کودک در منزل، پرستار بیمار در منزل و پرستار سالمند در منزل اشاره نمود. تمامی پرستاران و متخصصین مشغول به فعالیت در این مؤسسه، دارای سوابق کاری طولانی مدت و مدارک حرفه ای هستند و در نگهداری و مراقبت از عزیزان شما، تمامی آموزش ها و دوره های لازم را پشت سر گذاشتهاند. شما عزیزان می توانید جهت بهرهمندی از خدمات این مجموعه، با مؤسسه همپای سلامت تماس حاصل کرده و اطلاعات لازم را از کارشناسان این مجموعه دریافت نمایید.
بدون دیدگاه