تنبلی چشم در کودکان و یا آمبلیوپیا، یک مشکل چشمی نسبتاً شایع در کودکان است و با توجه به گزارش های ارائه شده نیز از هر ۱۰۰ کودک، ۲ کودک تحت تأثیر این بیماری قرار دارند. در این نوع بیماری در کودکان، به طور معمول یک چشم دچار کاهش بینایی به دلیل رشد غیرطبیعی در اوایل زندگی می شود و در حال حاضر نیز یک مشکل رایج در میان نوزادان و کودکان خردسال است.
آشنایی با تنبلی چشم در کودکان
تنبلی چشم یا آمبلیوپیا، به طور کلی از بدو تولد تا ۷ سالگی در برخی کودکان ایجاد می شود و به طور معمول نیز یک چشم را درگیر کرده و در مواقع نادر می تواند هر دو چشم کودکان را تحت تأثیر قرار دهد. تشخیص زودهنگام تنبلی چشم در کودکان بسیار حائز اهمیت است و اگر این بیماری به موقع مشخص و درمان نشود، می تواند تبدیل به یک مشکل دائمی و بینایی ضعیف در کودکان شود. این بیماری در کودکان نوپا و خردسال زمانی ایجاد می شود که یک چشم به درستی با مغز عمل نکرده و در نتیجه باعث کاهش حد بینایی و آسیب به چشم شود. این بیماری شایع در کودکان، خوشبختانه توسط پزشک متخصص، به راحتی قابل تشخیص و درمان است و اگر به موقع درمان شود، می توان برای همیشه این بیماری را اصلاح کرد.
علت ایجاد تنبلی چشم در کودکان
عوامل گوناگونی سبب ایجاد آمبلیوپیا و یا چند تنبلی چشم در کودکان می شوند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
انحراف چشم یا استرابیسم
زمانی که مردمک چشم های کودک در جهت های مختلفی قرار می گیرند، مغز دو تصویر متفاوت دریافت کرده و برای جلوگیری از دوبینی، ممکن است تصویر چشمی را که مستقیماً به جلو نگاه نمیکند نادیده بگیرد. نادیده گرفتن مداوم تصویر از یک چشم در طول رشد بینایی کودک، می تواند منجر به ضعف بینایی و ایجاد تنبلی چشم شده و بدون تشخیص و درمان به موقع نیز، این کاهش بینایی در طولانی مدت خواهد ماند.
عیوب انکساری
یکی دیگر از دلایل ایجاد این مشکل در چشم کودکان، داشتن عیوب انکساری همانند دوربینی، نزدیک بینی و آستیگمات در اثر ژنتیک است. کودکانی که دچار این نوع بیماری ها هستند، به تدریج یک چشم آن ها در اصطلاح خاموش شده و دارای رشد مناسبی در بینایی نمیباشد.
انسداد دید
به طور کلی هر چیزی که مانع از تمرکز تصاویر بر روی شبکیه شود، چشم را از ارسال سیگنال های بینایی باز داشته و می تواند منجر به آمبلیوپیا و یا تنبلی چشم در کودکان شود. علت این امر نیز به طور معمول کدر شدن قسمت های شفاف چشم و یا وجود آب مروارید در کودکان و نوزادان است و همچنین افتادگی پلک نیز می تواند مانع از ورود تصاویر به چشم شود.
علائم تنبلی چشم در کودکان
تنبلی چشم در کودکان، تحت عنوان بیماری خاموش نیز شناخته می شود و والدین می توانند با اطلاع کافی از علائم اولیه این بیماری در فرزندشان، تنبلی چشم را به موقع درمان کرده و از گسترش آن جلوگیری نمایند. از جمله مهم ترین علائم تنبلی چشم در کودکان نیز می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
- عدم تعادل کافی در انجام فعالیت های ورزشی و بدنی
- تمرکز و دقت بسیار پایین
- دید ضعیف در یک چشم
- بستن مداوم چشم و یا مالیدن چشم ها
- کج شدن بی دلیل سر
- عدم تقارن چشم ها با یکدیگر
- تشخیص ندادن اشیاء دور و نزدیک
- کوچک کردن چشم ها برای دید واضح تر
- انحراف مردمک در یک یا هر دو چشم
درمان تنبلی چشم در کودکان
از جمله مهم ترین روش های درمانی امروزی برای تنبلی چشم در کودکان، می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
استفاده از عینک
عینک ها وسایلی بسیار کاربردی و مهم جهت اصلاح عیوب بینایی هستند و برای هرگونه عیوب انکساری، مشکل تمرکز در چشم، تنبلی چشم و غیره استفاده می شوند.
بستن چشم سالم
در این روش از درمان، از یک قالب برای بستن چشم سالم کودک استفاده می شود تا به مغز کمک کند که سیگنال های دید را از چشم ضعیف تر دریافت کرده و سبب قوی تر شدن آن شود.
عمل جراحی
یکی دیگر از روش های درمان، عمل های جراحی انکساری هستند که برای تعداد بسیار کمی از کودکان که با سایر روش های استاندارد تر موفق به درمان نشدهاند، استفاده می شود.
استفاده از قطره چشم
استفاده از قطره های چشمی مخصوص، مردمک را گشاد می کنند و به مغز کمک می کنند تا سیگنال های بینایی را از چشم ضعیف تر دریافت کنند.
استفاده از عینک های مخصوص
عینک های مخصوص برای درمان این مشکل، دارای تنظیمات متفاوتی برای تمرکز هر چشم هستند و می توانند یکی از گزینه های بسیار عالی برای درمان آمبلیوپیا در کودکان باشند.
بهترین زمان مراجعه به پزشک برای درمان تنبلی چشم در کودکان
تنبلی چشم یک اختلال رایج در کودکان و نوزادان متولد شده است و این بیماری در حدود ۳ درصد از کودکان و در سنین زیر ۷ یا ۶ سال اتفاق می افتد. در بسیاری از مراکز آموزشی همانند مهدکودک و دبستان نیز آزمایش هایی از کودکان در این رابطه گرفته می شود تا از تنبلی چشم و سایر مشکلات بینایی در کودکان جلوگیری شود. علاوه بر آن والدین می توانند برای جلوگیری از این بیماری در فرزند خود، با تمامی علایم تنبلی چشم آشنایی کامل داشته و در طی چکاب های دوره ای کودک خود، آزمایشات بینایی را نیز انجام دهند. وجود سوابق ژنتیکی همانند آستیگمات و یا بیماری آب مروارید نیز می تواند زنگ هشداری برای درمان به موقع تنبلی چشم در کودکان باشد و با مشاهده علائمی چون سرگردانی چشم و عدم تمرکز کودک در حین فعالیت های روزانه نیز بهتر است سریعاً به پزشک چشم پزشک متخصص مراجعه نمایید.
مدت زمان درمان تنبلی چشم در کودکان
به طور معمول بیماری تنبلی چشم در کودکان به ویژه در ایران به دلیل اهمیت دادن والدین به سلامت کودکان خود، در زیر ۷ و یا ۶ سال تشخیص داده شده و درمان های آن نیز به طور جدی پیگیری می شود. طول دوره درمان نیز با توجه به شدت تنبلی چشم در کودکان متفاوت است اما به طور کلی به مدت ۶ ماه تا ۲ سال به طول می انجامد.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی با هدف ارائه خدمات پرستاری و مراقبتی مشغول به فعالیت بوده و با شمارهی ثبت ۶۱۴۹۵۶، دارای تمامی مجوز های رسمی و بیش از ۷ سال تجربه در ارائه خدمات پرستاری از کودکان در منزل، پرستاری از سالمندان در منزل و پرستاری از بیماران در منزل است. شما عزیزان می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر، با مؤسسه همپای سلامت تماس گرفته و تمامی اطلاعات لازم را از مشاورین ما دریافت کنید.
بدون دیدگاه