تغذیه سالمندان و توجه به نیاز های غذایی آن ها، یکی دیگر از نکات بسیار مهم و حائز اهمیت در چگونگی مراقبت و نگهداری از افراد سالمند می باشد. تمامی افراد با پا گذاشتن تدریجی به سنین میان سالی، دچار بسیاری از بیماری ها، درد و همچنین ضعف در نواحی مختلفی از بدن شده و همچنین نسبت به خوردن مواد غذایی و مغذی نیز بسیار بی اشتها می شوند. افراد سالمند و پیر برای انجام کار های روزانه و همچنین حفظ سلامت خود، نیاز به انرژی مورد نیاز و مصرف مواد مغذی داشته و عدم رعایت رژیم غذایی در این افراد، می تواند سبب بروز مشکلات جدی تر و تشدید بیماری های آن ها شود. توجه به تغذیه سالمندان و فراهم آوردن مواد مغذی برای آن ها، علاوه بر کمک به سلامت جسمانی و کاهش روند بیماری در افراد مسن، می تواند در بهبود سلامت روان آن ها نیز بسیار مؤثر بوده و در کنترل وزن آن ها نیز بسیار تأثیرگذار باشد.
تغذیه سالم و مناسب در دوره سالمندی
متخصصین و پزشکان مرتبط در حوزه تغذیه و سلامت، رژیم های غذایی متفاوتی را برای تغذیه سالمندان در نظر گرفته اند که با رعایت این رژیم غذایی، افراد مسن می توانند از انواع مواد غذایی و مغذی در تمامی وعده های غذایی خود استفاده کرده و علاوه بر آن سبب کاهش و کنترل بیماری در جسم و روان خود شوند. یکی از توصیه های مهم پزشکان در رژیم غذایی این افراد، مصرف غذا های کم چرب، کم شیرین و کم نمک در وعده های غذایی می باشد. زیرا مصرف غذا های پر چرب و شور و همچنین خوراکی های شیرین در افراد مسن، می تواند بیماری های فشار خون، دیابت و چربی خون را بسیار افزایش داده و سبب بروز سکته و گرفتگی عروق در آن ها شود.
از دیگر توصیه های مهم پزشکان در تغذیه مناسب برای افراد سالمند نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مصرف روزانه وعده صبحانه
- رعایت تمامی وعده های غذایی و استفاده از غذا های کم حجم و بسیار مغذی
- فعالیت مداوم بدنی جهت هضم مؤثر غذا
- عدم خوردن فست فود و مواد غذایی که حاوی مواد نگهدارنده هستند
- رعایت رژیم غذایی با توجه به تجویز پزشک
مواد غذایی مورد نیاز در افراد سالمند
همان طور که گفته شد تغذیه سالمندان و رژیم غذایی آن ها، بسیار متفاوت تر از سایر افراد است و به دلیل مشکلات جسمانی و بیماری های متعدد در این افراد، باید از وعده های غذایی بسیار کم حجم و مغذی استفاده نمایند. از جمله مواد غذایی مورد نیاز جهت تأمین سلامت جسمانی افراد سالمند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
میوه و سبزیجات
دسته میوه و سبزیجات حاوی فیبر و مواد مغذی بسیار بالایی هستند و می توانند ویتامین هایی چون B، A و C را در بدن افراد مسن تأمین نمایند. میزان استفاده از میوه و سبزیجات در افراد مسن با توجه به بیماری های آن ها بسیار متفاوت است و افرادی که دارای دیابت و مشکل قند هستند، دارای محدودیت های بیشتری نسبت به سایر افراد مسن در مصرف میوه جات می باشند. اما به طور کلی مصرف ۳ واحد سبزیجات و ۲ واحد میوه برای افراد مسن که دارای بیماری های خاص نمی باشند در طول روز توصیه می شود.
پروتئین ها
مواد غذایی همچون گوشت قرمز، لوبیا، تخم مرغ، پسته، گردو، ماهی، بادام، لوبیا و غیره حاوی پروتئین هستند و مصرف آن ها در طول روز می تواند انرژی مورد نیاز برای فعالیت سالمندان و حفظ سلامت آن ها را تأمین نماید. اما مصرف پروتئین ها نیز برای هر یک از افراد سالمند با توجه به بیماری های آن ها، با محدودیت های گوناگونی مواجه بوده و بهتر است با توجه به تجویز پزشک، از مواد غذایی حاوی پروتئین در اندازه مناسب برای سالمندان استفاده شود.
غلات
یکی دیگر از مواد مغذی مورد نیاز برای افراد سالمند، گروه غلات می باشد. مواد غذایی همچون سیب زمینی، نان های سبوس دار، ماکارونی، برنج و غیره دارای غلات کافی هستند و با توجه به رژیم غذایی سالمندان، می توانند انرژی مورد نیاز آن ها را فراهم آورند.
لبنیات
لبنیات شامل ماست، پنیر، شیر، کره، دوغ، کشک و غیره می شوند و حاوی مواد مغذی چون فسفر، پروتئین، کلسیم و غیره می باشند. تجویز پزشکان در مصرف لبنیات افراد میان سال، لبنیات کم چرب است و بهتر است روزانه ۲ تا ۳ واحد از این گروه را در برنامه مواد غذایی خود مصرف نمایند.
مایعات
مایعات یکی از اصلی ترین و مهم ترین گروه ها در رژیم غذایی افراد مسن هستند. مصرف آب در حدود ۶ تا ۸ لیوان در طول روز، می تواند کم آبی موجود در افراد میان سال را جبران نموده و از بیماری هایی همچون زخم بستر، یبوست، عفونت های ادراری و تنفسی و غیره در بدن آن ها جلوگیری نماید.
مشکلات تغذیه در افراد سالمند
افراد در سنین میان سالی و پیری، به دلیل مشکلاتی همچون فشار خون بالا، دیابت، چربی خون، ضعف، مشکلات گوارشی، مشکلات خلق و خو، حساسیت به مواد غذایی و غیره دچار کم اشتهایی و عدم میل به مصرف غذا می شوند. از این رو توجه به تغذیه و رفع نیاز های جسمانی آن ها، نقش مؤثری در سلامت جسمانی و روانی این افراد خواهد داشت. از دیگر عوامل تأثیرگذار بر کم اشتهایی افراد میان سال نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- عوارض جانبی برخی از دارو های مصرفی در این سن و همچنین تداخل دارو ها با یکدیگر
- استفاده از دندان های مصنوعی و کاهش میل غذا در این افراد
- عدم میل به غذا های آب پز و سرخ نشده در افرادی که دچار مشکلات چربی خون و عروقی هستند
- وجود مشکلات روحی و روانی همچون افسردگی
- مشکل در بلع و جویدن مواد غذایی
با توجه به توضیحات ارائه شده در این مقاله، تغذیه سالمندان و توجه به نیاز های غذایی آن ها، در روند بهبود سلامت جسمانی و روانی آن ها بسیار تأثیرگذار بوده و می تواند سبب درمان بسیاری از بیماری های آن ها شود. همچنین افراد شاغل می توانند جهت مراقبت و توجه بیشتر به سالمندان خود، از خدمات پرستاران سالمند مشغول به فعالیت در این حرفه استفاده کرده و علاوه بر رفع نیاز های غذایی آن ها، از دیگر خدمات مراقبت از سالمندان نیز برخوردار شوند.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی، در زمینه ارائه خدمات پرستاری و مراقبت، دارای تمامی مجوز های رسمی و بیش از ۷ سال تجربه در این حرفه است. هدف اصلی این مؤسسه در ارائه خدمات پرستاری، جلب اعتماد و رضایت مشتریان است و با بهرهمندی از نیرو های بسیار متخصص و با تجربه خود، انواع خدمات پرستاری سالمند در منزل، پرستاری کودکان و همچنین پرستاری بیمار در منزل را ارائه می دهد. شما عزیزان می توانید جهت دریافت راهنمایی ها و مشاوره های لازم برای استخدام پرستار سالمند، با مؤسسه همپای سلامت زندگی تماس حاصل نموده و اطلاعات لازم را از کارشناسان این مجموعه دریافت نمایید.
بدون دیدگاه