با افزایش سن و پا گذاشتن به سنین میانسالی، احتمال محدودیت های فیزیکی و جسمانی بسیار افزایش یافته و وجود عواملی چون کاهش بینایی و شنوایی، عدم تعادل در بدن، آلزایمر، عدم چابکی و یا قدرت بدنی و غیره نیز ممکن است در این افراد تجربه شود. زیرا با افزایش سن، سیستم ایمنی بدن انسان به مرور تحلیل یافته و به همین جهت نیز با ایجاد تغییراتی در اندام های حیاتی بدن، می تواند سبب ایجاد بیماری ها و مشکلات متعددی شود. در این راستا نیز با استراتژی های صحیح و انجام نگهداری و مراقبت های اصولی توسط پرستار و یا درمانگر، افراد مسن می توانند با وجود محدودیت های جسمی خود، یک زندگی رضایت بخش و با کیفیت را تجربه کرده و در انجام فعالیت های روزمره و اجتماعی خود نیز بسیار توانمند شوند. در ادامه این مقاله به بررسی شایع ترین بیماری های دوران سالمندی پرداخته و هر کدام از آن ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
آشنایی با بیماری های شایع در دوران سالمندی
از جمله رایج ترین و شایع ترین بیماری هایی که افراد در دوران سالمندی ممکن است با آن مواجه خواهند شد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بیماری قلبی و عروقی
بیماری قلبی عروقی در واقع اصطلاحی است که برای شرایط مربوط به اندام قلب، سکته قلبی و بیماری های عروقی گفته می شود و یکی از بیماری های شایع در افراد مسن و کهنسال است. براساس داده های گزارش شده، حدود ۱۶ درصد از افراد بالای ۶۹ تا ۷۴ سال، مبتلا به بیماری های قلبی، سکته مغزی و عروقی می شوند و با بالا رفتن سن نیز احتمال ابتلا به این بیماری بسیار افزایش خواهد یافت. عواملی همچون فشارخون بالا، ژنتیک، دیابت و غیره از جمله مهم ترین دلایل پیدایش بیماری قلبی و عروقی در سنین بالا هستند و از جمله مهم ترین علایم این بیماری در افراد مسن نیز می توان به احساس سرگیجه و خستگی، تنگی تنفس، احساس درد در قفسه سینه، تعریق زیاد و غیره اشاره نمود.
آرتروز و بیماری های اسکلتی عضلانی
سیستم اسکلتی عضلانی در بدن انسان، شامل استخوان ها، ماهیچه و مفاصل می شود که با افزایش سن، این اندام ها دچار ضعف شده و سبب ایجاد بیماری هایی همچون مشکلات کمر، آرتروز، پوکی استخوان و غیره خواهد شد. آرتروز یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در افراد میانسال است و می تواند تأثیرات عمیقی را بر کیفیت زندگی و رفاه آن ها داشته باشد. همچنین برخی از مشکلات عضلانی و اسکلتی در افراد مسن، با انجام برخی فعالیت های ورزشی و خوردن دارو قابل درمان هستند و برخی دیگر برای درمان نیازمند عمل های جراحی، فیزیوتراپی و غیره می باشند.
بیماری مزمن کلیوی
یکی دیگر از اندام های تحت تأثیر با افزایش سن، اندام کلیه است. بیماری مزمن کلیوی، مرتبط به کلیه های ناکارآمد و یا آسیب دیده در افراد میانسال است و در مراحل اولیه آن ممکن است افراد احساس بیماری نکنند و در مراحل پایانی نیز برای زندگی و زنده ماندن، به طور حتم نیاز به دیالیز و یا پیوند خواهند داشت. بنابراین توجه ویژه به این بیماری و انجام آزمایش های متعدد در سالمندان، می تواند در پیشگیری و گسترش آن بسیار مؤثر واقع شود. وجود سنگ کلیه و عفونت از جمله مهم ترین نشانه های این بیماری در افراد مسن هستند و وجود دلایلی همچون ژنتیک، فشارخون بالا، دیابت و غیره نیز می تواند این بیماری را در افراد میانسال تشدید کند.
از دیگر علایم بیماری کلیوی در افراد مسن نیز می توان به احساس ضعف و سرگیجه، تکرر و سوزش ادرار، دیده شدن خون در ادرار، درد در ناحیه کلیه، یخ کردن دست و پا، افزایش فشارخون و غیره اشاره نمود.
بیماری های ریوی و تنفسی
براساس گزارش های داده شده، افراد مسن و کودکان نسبت به به دیگر افراد در سنین متفاوت در برابر بیماری های تنفسی آسیب پذیر تر هستند و در حال حاضر نیز در بیشتر شهر های صنعتی داخل کشور و وجود آلودگی هوا، این بیماری در افراد میانسال و کودکان به شدت رو به افزایش می باشد. افراد مسن مبتلا به بیماری ریوی و مزمن تنفسی، ممکن است با عواملی چون سرفه، تولید خلط و یا تنفس دشوار و سخت روبرو شوند و این بیماری می تواند فعالیت های روزانه آن ها را مختل کرده و کیفیت زندگی آن ها را تحت تأثیر قرار دهد. دور نگه داشتن این افراد از هوای آلوده، عدم مصرف دخانیات و کنترل بیماری با استفاده از دستگاه های تنفسی به ویژه در مناطق شهری آلوده، می تواند در روند بهبودی آن ها بسیار مؤثر واقع شده و کیفیت زندگی آن ها را به حد قابل توجهی افزایش دهد.
بیماری آلزایمر یا زوال عقل
آلزایمر و یا زوال عقل، یکی دیگر از شایع ترین بیماری های دوران سالمندی است. این نوع بیماری با اختلال تدریجی عملکرد مغز در این افراد مشخص می شود و به طور معمول نیز با از دست دادن حافظه همراه است. عدم توانایی افراد در صحبت کردن، فکر کردن و همچنین مشکل در اندام های حرکتی، از جمله علایم این بیماری در افراد مسن هستند و حتی می تواند شخصیت و رفتار آن ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. احتمال ابتلا به این بیماری در افراد ۶۵ سال و یا بالاتر بسیار افزایش یافته و از این رو این افراد برای حفظ سلامت جسمانی و روانی خود، نیازمند نگهداری و مراقبت دائمی هستند. انجام فعالیت هایی چون خواندن کتاب، استفاده از ابزارآلات و تجهیزات موجود در این زمینه، کاهش اضطراب و استرس در سالمندان، وجود اطلاعات کافی اعضای خانواده از این بیماری و یا استخدام پرستار سالمند در منزل، از جمله کار هایی هستند که می توانند در بهبود این بیماری در افراد مسن بسیار مؤثر واقع شوند.
بیماری دیابت
بیماری دیابت، یکی دیگر از بیماری های مزمن و شایع در افراد مسن است که با سطوح بالای گلوکز و یا قند در خون این افراد مشخص می می شود. این بیماری به دو دلیل عمده ناتوانی بدن در تولید انسولین و یا عدم توانایی بدن در استفاده مؤثر از انسولین ایجاد می شود و به طور کلی نیز دارای دو نوع دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ می باشد. در دیابت نوع ۱، این بیماری عمدتاً در دوران کودکی در افراد ایجاد می شود و در نوع ۲ نیز با عوامل خطر خانوادگی و ژنتیکی و همچنین افزایش سن در افراد ایجاد می شود. انجام آزمایش های متعدد برای افراد سالمند همچون آزمایش خون و ادرار، می تواند در تشخیص و کنترل این بیماری بسیار مؤثر بوده و مصرف برخی دارو های تجویز شده توسط پزشک، انجام فعالیت های ورزشی، رژیم غذایی مناسب، جلوگیری از ایجاد زخم و نگهداری و مراقبت از آن ها توسط پرستاران نیز از دیگر مراقبت های لازم برای سالمندان مبتلا به دیابت هستند.
بیماری اختلالات روانی و عصبی
افراد در سنین میانسالی، علاوه بر ناتوانی های متعدد در جسم خود، دچار مشکلاتی نیز در سلامت روان خود می شوند و ممکن است با بیماری های شایعی همچون اختلالات روان شناختی، افسردگی، پارکینسون، دو قطبی و غیره دست و پنجه نرم کنند. در حال حاضر نیز بیماری پارکینسون در افراد سالمند، بسیار رو به افزایش بوده و دلیل اصلی آن نیز وجود استرس و اضطراب های شدید و مصرف برخی مواد شیمیایی و حتی مخدر است. وجود علائمی چون افسردگی، اضطراب و استرس های ناگهانی، نگرانی های بی مورد، اختلال در خواب، مشکل در فعالیت های روزانه، مشکل در تکلم و بلعیدن، گریه بیش از حد، مشکلات گوارشی، خلق و خوی عصبی، عدم حفظ تمرکز و غیره از جمله شایع ترین نشانه های وجود بیماری های روانی و عصبی در سالمندان هستند که بهتر است برای کنترل و افزایش کیفیت زندگی سالمندان، از تخصص پزشکان حرفه ای در این زمینه درخواست کمک نمایید.
بیماری های دهان و دندان
سلامت دهان و دندان، به توانایی خوردن، صحبت کردن و معاشرت بدون ناراحتی و یا بیماری مرتبط بوده و این نوع سلامتی نیز عموماً در طول زندگی افراد تحت تأثیر قرار گرفته و به دلایل متعددی همچون خطرات زیستپزشکی، اختلالات عملکردی مرتبط با سن و غیره نیز ممکن است دچار مشکل شود. به همین دلیل است که بسیاری از افراد مسن، دندان های اصلی خود را از دست داده و از دندان های مصنوعی و یا ایمپلنت برای خوردن و یا بهبود زیبایی در صحبت و چهره خود استفاده می کنند. زیرا با افزایش سن، پوسیدگی دندان ها و همچنین بیماری های لثه بسیار افزایش یافته و عدم کنترل آن می تواند بیماری های دیگری را نیز همچون زخم های دهانی، سرطان دهان و همچنین آسیب های تروماتیک به دندان و دهان را افزایش دهد.
بیماری های مشکلات شنوایی
بیماری های مزمن در گوش و شنوایی افراد مسن، می تواند در برقراری ارتباطات، مشارکت های اجتماعی، زندگی مستقل و غیره این افراد بسیار تأثیرگذار باشد. کاهش شنوایی در میانسالی همچنین می تواند با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر نیز مرتبط باشد. عوامل ژنتیکی و یا وجود عفونت، از دیگر شایع ترین دلایل کاهش شنوایی در افراد مسن هستند و براساس گزارش های ارائه شده نیز مردان مسن نسبت به زنان میانسال بیشتر دچار این بیماری می شوند.
بیماری های مشکلات بینایی
یکی دیگر از بیماری های رایج در افراد مسن و میانسال، موجود مشکل در بینایی و بیماری هایی همچون پیرچشمی، آب مروارید، دوربینی و غیره است. دیابت و قند خون بالا نیز از جمله دلایل مهم ایجاد مشکلات بینایی در افراد مسن هستند که با کنترل آن ها می توان از پیدایش این بیماری در افراد مسن به طور قابل توجهی که پیشگیری نمود.
علاوه بر بیماری های شایع بیان شده در افراد مسن و میانسال، بیماری های دیگری نیز همچون التهاب تیروئید، روماتیسم مفصلی، ام اس، بیماری های گوارشی، بیماری های خود ایمنی، انواع سرطان، عدم کنترل مدفوع و ادرار، درد های مزمن فیزیکی، کاهش حواس پنج گانه و غیره از دیگر رایج ترین بیماری های موجود در افراد مسن و سالمند هستند که با شناخت و تشخیص به موقع این بیماری ها در سالمند عزیزتان، می توانید کمک های بسیار شایانی را در پیشگیری و عدم گسترش این بیماری ها انجام دهید.
در پایان
مؤسسه خدمات پرستاری همپای سلامت زندگی، با سال ها سابقه پرافتخار در زمینه ارائه خدمات مراقبتی و نگهداری، مشغول به فعالیت بوده و با تمامی مجوز های رسمی از سازمان های مربوطه، انواع خدمات پرستاری از کودکان در منزل، پرستاری از بیماران در منزل و پرستاری از سالمندان در منزل را به شکل کاملاً تخصصی ارائه می دهد. شما عزیزان می توانید برای مراقبت و نگهداری از سالمند عزیز خود، با این مؤسسه تماس حاصل نموده و از خدمات حرفه ای و تخصصی ما بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه