برخی از افراد با پا گذاشتن به سنین ۳۵ تا ۵۵ سالگی، دچار بحران هایی در زندگی خود می شوند و این بحران می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. با توجه به تحقیقات به عمل آمده، محققان بحران میانسالی را تحت عنوان یک وضعیت نامشخص و پریشانی در جسم و روان یک فرد تعریف می کنند که این بحران می تواند تمامی جوانب فرد را در این سنین تحت تأثیر قرار دهد. زمانی که افراد به سنین میانسالی نزدیک می شوند، به طور حتم بیش از ۱ یا ۲ تغییر بزرگ را در زندگی خود تجربه کرده اند. آن ها ممکن است چندین بار شغل خود را تغییر داده باشند، فرزندانی را بزرگ کرده باشند، از دست دادن را تجربه کرده باشند و مشکلات بزرگی را در زندگی خود پشت سر گذاشته باشند. بنابراین گذراندن ۴ یا ۵ دهه از فراز و نشیب های زندگی، می تواند سبب ایجاد تغییراتی در سنین بالا تر همچون بحران میانسالی شود که می تواند در زنان و مردان کاملاً با یکدیگر متفاوت باشد.
بحران میانسالی چیست؟
بحران میانسالی در واقع به مرحله ای از زندگی یک فرد میان سال، بین ۳۵ تا ۶۵ سالگی گفته می شود که فرد در این دوران احساس می کند که مجبور است با مواردی همچون اعتماد به نفس، مرگ و میر، دستاورد های خود در زندگی، هویت و غیره رو به رو شدع و آن ها را ارزیابی مجدد کند. اصطلاح بحران میانسالی، برای اولین بار در سال ۱۹۶۵ توسط روان شناسی به نام الویت ژاک مطرح شده و او این دوران را به معنای وارد شدن یک فرد از دوران جوانی به دوران میانسالی معنی نموده است. همچنین بحران میانسالی می تواند به عنوان ترس افراد از پیر شدن و یا مرگ نیز تعریف شود و همچنین با وقایع مرگ والدین، اضطراب و استرس، بازنشستگی، طلاق، شکست در وقایع مهم زندگی، ازدواج فرزندان و غیره نیز همراه باشد.
بحران میانسالی نیز همانند سایر مراحل طبیعی در سن افراد، دارای نشانه ها و علایم گوناگونی است و روش های متداولی نیز جهت گذر از این بحران وجود دارد.
در این مقاله نیز قصد داریم تا با نشانه ها و علایم بحران میانسالی در زنان و مردان آشنا شده و روش های گذر از آن را مورد بررسی قرار دهیم.
علایم و نشانه های بحران میانسالی
بحران میانسالی در تمامی افراد به طور یکسان نبوده و توسط ۳ مرحله محرک، بحران و حل موضوع به وجود می آید. مرحله محرک در بحران میانسالی، در واقع عاملی است که سبب ایجاد استرس در این افراد می شود. از جمله عوامل استرس زا که به عنوان محرک در بحران میانسالی شناخته می شوند نیز می توان به از دست دادن شغل و یا بازنشستگی، از دست دادن عزیزان همچون والدین، عدم دستیابی به آرزو ها و غیره اشاره نمود. مرحله بحران در این دوره نیز زمانی اتفاق می افتد که شما فکر می کنید چگونه می توانید با این مسائل دست و پنجه نرم کنید و با آن روبرو شوید. زمانی که تمامی این واقعیات را پذیرفته و می توانید با این مرحله از زندگی خود کنار آمده و با آن به صلح برسید، شما وارد مرحله حل موضوع خواهید شد.
وجود بحران میانسالی نیز در افراد دارای نشانه ها و علائمی است که از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ایجاد تغییرات واضح و ناگهانی در رفتار
- ایجاد تغییرات چشمگیر در الگوی خواب
- تغییر در وضعیت جسمانی و وزن
- تغییرات مشهود در خلق و خو و کناره گیری از جمع
- تغییر در رعایت بهداشت شخصی
- احساس افسردگی و بی حوصلگی
- وجود بیقراری و یا دریافت انرژی بسیار زیاد
- زیر سوال بردن معنا و هدف زندگی
- خیال بافی و احساس گیجی
- احساس غم و اندوه مداوم
- تحریک پذیری مکرر
- افزایش و یا کاهش میل جنسی
- افزایش در اجبار های زندگی
- کاهش میل به زندگی
بحران میانسالی چقدر طول می کشد؟
ایجاد بحران میانسالی در افراد بسیار متفاوت است و برخی از آن ها ممکن است در عرض چند هفته و یا چند ماه بهبود یابند و برخی دیگر نیز ممکن است جهت حل این بحران نیاز به کمک های بسیار حرفه ای داشته باشند.
بحران میانسالی در مردان
بحران میانسالی در مردان در اوایل دهه ۳۰ یا در دهه های ۵۰ و ۶۰ رخ می دهد و با توجه به تجارب فرد در زندگی گذشته خود، این سن می تواند متغیر باشد. بحران میانسالی در مردان به طور معمول با ترس از مرگ همراه است و محرک هایی همچون بازنشستگی، از دست دادن والدین، رفتن فرزندان، مشکلات مالی و غیره می تواند سبب این بحران در مردان شود. همچنین بحران میانسالی در مردان یک مسئله عمومی نبوده و تنها برخی از مردان در سنین بالاتر دچار این مرحله از زندگی خود می شوند.
بحران میانسالی در زنان
ایجاد شدن بحران میانسالی در زنان نسبت به مردان بسیار کم تر است و تنها ۱۳ درصد از زنان در سنین میانسالی دچار این بحران می شوند. محرک های ایجاد بحران میانسالی در زنان نیز بسیار متفاوت تر از مردان است و وجود تغییرات در ظاهر همچون پیدایش چین و چروک در پوست، سفیدی رنگ مو، از دست دادن جذابیت، جوانی و غیره می تواند از جمله محرک های مهم در پیدایش بحران میانسالی در زنان باشد. در صورت عدم کنترل این بحران در زنان، این مرحله می تواند تبدیل به افسردگی شده و بنابراین نیاز به درمان های جدی تری خواهد داشت.
روش های گذر از بحران میانسالی
از جمله روش های گذر کردن از بحران میانسالی و مقابله با این دوره طبیعی از زندگی، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
پذیرفتن احساسات خود
پذیرفتن احساسات خود، یکی از بهترین روش های مقابله با بحران میانسالی است. نادیده گرفتن نا امیدی ها و بروز رفتار هایی که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است، علاوه بر این که اوضاع را بهتر نکرده می تواند این دوره را بسیار بحرانی تر نماید. جهت پذیرفتن احساسات خود در این دوره، بهتر است به موارد زیر پاسخ دهید:
- از گذراندن وقت با چه کسی بیشتر لذت می برم؟
- انجام چه فعالیت هایی برای من خشنود و هدفمند هستند؟
- چگونه می توانم به نیاز های جسمی، روانی و عاطفی خود رسیدگی کنم؟
- در چه لحظاتی بیشتر احساس رضایت و خشنودی می کنم؟
بررسی روابط خود
بررسی روابط می تواند شما را از بحران میانسالی خارج کرده و امید لازم را برای ادامه زندگی را فراهم کند. اگر رابطه شما در ازدواج، رابطه با فرزندان، رابطه با آشنایان و دوستان و غیره دچار بحران شده است، ممکن است احساس تنهایی کرده و وضعیت خود را بسیار بحرانی جلوه دهید. ایجاد این تغییرات در روابط شما، بیانگر تغییر در نیاز های عاطفی شما است و جهت تسکین و رفع عوامل استرس زا در روابط، می توانید از درمان های موجود در این حرفه استفاده نمایید.
متوقف کردن انتقادات درونی خود
افراد در بحران میانرسالی، دستاورد های خود را با دستاورد های دیگران مقایسه میذکنند و این امر یک رفتار کاملاً طبیعی است. وجود انتقادات درونی در این مرحله از زندگی، می تواند بحران میانسالی را بسیار تشدید کند. بنابراین شما می توانید با آگاهی از افکار خود، سبب توقف انتقادات درونی خود شده و با مقابله با آن بسیاری از علایم بحران میانسالی را در خود کاهش دهید.
زندگی شما پایان نمی یابد
استقبال از حرکت به سوی ادامه زندگی و عدم تفکر در رابطه با پایان یافتن آن، می تواند به شما کمک کند تا بتوانید شرایط خود را در بحران میانسالی کنترل نمایید. اجتناب کردن از پیر شدن امری کاملاً غیرممکن است و این بدان معنا نیست که زندگی شما به پایان رسیده است. فعالیت های بسیار زیادی وجود دارند که شما از این لحظه به بعد در زندگی می توانید در جامعه و خانواده خود انجام دهید و با انجام دادن این فعالیت ها مجدداً احساس خوشبختی و نشاط را در خود به وجود آورید.
انجام فعالیت های روزانه
انجام ورزش، راه رفتن و دویدن های صبحگاهی، شرکت در جمع های دوستانه، معاشرت با فرزندان، همسر، همکاران و غیره می تواند در زندگی کردن شما در زمان حال بسیار مؤثر واقع شده و سبب توقف انتقادات و نشخوارهای ذهنی شما شود.
صحبت با عزیزان
بسیاری از افراد به ویژه مردانی که در بحران میانسالی قرار دارند، در هنگام گم گشتگی احساسات و نارضایتی های خود، تلاش می کنند که با دیگران ارتباط برقرار نکنند. زیرا آن ها می ترسند که مردم آن ها را مورد قضاوت قرار دهند و احترام خود را در میان عزیزان خود از دست بدهند. اما به اشتراک گذاشتن احساسات خود با فرزندان، همسر، افراد خانواده، دوستان و غیره می تواند به شما کمک کند تا از این تجربه چالش برانگیز به راحتی عبور کرده و دیگر کم تر احساس تنهایی کنید.
همچنین اگر کسی را ندارید که با خیال راحت بتوانید به او اعتماد کنید، می توانید با پرستاران و درمانگران مشغول به فعالیت در این حرفه صحبت و گفتگو نمایید.
مشارکت در جلسات درمانی
مشارکت در جلسات درمانی و بیان احساسات با درمانگران نیز می تواند در گذر از این بحران بسیار موثر باشد.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی با شماره ثبت ۶۱۴۹۵۶، در زمینه ارائه خدمات پرستاری و مراقبت از سالمندان، کودکان و بیماران مشغول به سال ها فعالیت است و در این زمینه نیز دارای تیم پزشکی و پرستاری بسیار متخصص و با تجربه می باشد. شما عزیزان می توانید جهت استخدام پرستار سالمندان در منزل، با این مجموعه تماس حاصل نموده و راهنمایی ها و مشاوره های لازم را از کارشناسان این مجموعه دریافت نمایید.
بدون دیدگاه