با افزایش سن و پا گذاشتن به سنین میان سالی، افراد مسن با چالش های متفاوتی همچون عدم تعادل در ایستادن و راه رفتن و عدم تعادل در سالمندان، عدم تمایل به خوردن غذا، تغییر در طعم مواد غذایی و کاهش حافظه مواجه می شوند. در واقع عدم تعادل در سالمندان، یکی از رایج ترین مشکلات در افراد بالای ۶۵ سال است که برای بهبود جسمانی خود، نیازمند مراجعه به پزشک متخصص و مراقبت های بهداشتی و پزشکی می باشند. عوامل بسیار مختلفی سبب عدم تعادل در سالمندان می شود که مهم ترین علل آن، وجود تغییرات مرتبط با سن بدن در دوران میان سالی است.
در ادامه مقاله با مهم ترین دلایل عدم تعادل در سالمندان آشنا شده و هر کدام از آن ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
علائم عدم تعادل در سالمندان چیست؟
افراد مسن و سالمندانی که دچار از دست رفتن تعادل و سایر مشکلات مرتبط با عدم تعادل در دوران میان سالی و پیری می شوند، دارای چند علائم و نشانه های مشخص هستند که مراقبان و نزدیکان فرد سالمند می توانند با اطلاع از این علائم، از بسیاری از حوادث جبران ناپذیر جلوگیری نمایند.
رایج ترین علائم مرتبط با مشکلات تعادلی در افراد مسن نیز عبارتند از:
- احساس سبکی سر و سرگیجه
- احساس افتادن و سرگردانی
- اضطراب و ترس
- حالت تهوع و تاری دید
- تغییر در فشار خون
- احساس ضعف و درد در هنگام حرکت
- تپش قلب و عدم ایستادگی و ثبات
دلایل عدم تعادل در سالمندان
از دست دادن تعادل در دوران سالمندی، یک اتفاق بسیار رایج برای افراد مسن و سالمند است. دلایل و علت های بسیار متفاوتی نیز سبب عدم تعادل در سالمندان می شود و درک چگونگی این اتفاق برای اطرافیان فرد سالمند می تواند جهت بهبود سلامت جسمانی و روانی افراد مسن بسیار تأثیر گذار باشد. از مهم ترین علل عدم تعادل در سالمندان که سبب ایجاد مشکلات گوناگونی در سلامت جسمانی آن ها می شود، می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
اختلال در گوش
اختلال گوش، یکی از رایج ترین و شایع ترین بیماری ها در سالمندان است و می تواند بر عدم تعادل افراد تأثیر گذار باشد. زمانی که گوش دچار اختلال می شود، وضعیتی به نام سرگیجه ایجاد شده و سبب از دست رفتن تعادل به ویژه هنگام برخاستن در سالمندان می شود. از شایع ترین دلایل سرگیجه نیز می توان به عفونت گوش داخلی و یا وجود مایع در گوش اشاره کرد. سرگیجه در سالمندان، به طور معمول سبب احساس چرخش شده و در نوع شدید خود می تواند سبب زمین خوردن در حین راه رفتن و یا برخاستن شود.
علاوه بر از دست رفتن تعادل، سرگیجه می تواند باعث ایجاد استفراغ، تهوع، حرکات سریع چشم، تپش قلب و همچنین سردرد در افراد مسن شود.
فشار خون بالا
یکی دیگر از شایع ترین دلایل عدم تعادل در سالمندان، فشار خون بالا است. فشار خون بالا در سالمندان، سبب ایجاد ضربان قلب غیر طبیعی، سرگیجه شدید، گردش خون ضعیف و همچنین مشکلات عصبی می شود که همگی این عوامل می توانند سبب از دست رفتن تعادل شوند.
مصرف الکل و دخانیات همچون سیگار و همچنین رژیم غذایی نامناسب و عدم تحرک، سبب افزایش فشار خون در سالمندان و در نهایت از دست رفتن تعادل در آن ها می شود.
مشکل در گردش خون
گردش خون ضعیف در سالمندان، یکی دیگر از دلایل عدم تعادل در آن ها است. زمانی که جریان خون در بدن افراد مسن بهینه نباشد، فرد دچار مشکلات تعادلی مرتبط با سرگیجه، نقایص شناختی، ضعف در اندام های حرکتی همچون پا و بی نظمی در فشار خون می شود. همچنین مشکلات گردش خون اگر در مدت طولانی درمان نشوند، می توانند خطر لخته شدن خون در پا ها را افزایش داده و منجر به از دست دادن تعادل شوند.
آریتمی قلبی
سالمندان به دلیل افزایش سن و بسیاری از مشکلات جسمانی و روحی در این دوره از زندگی، ممکن است نسبت به دیگر بزرگسالان جوان بیشتر مستعد ابتلا به آریتمی قلبی باشند. آریتمی قلبی در واقع به معنای ریتم غیر طبیعی قلب است که می تواند سبب احساس ضعف، تپش قلب، اضطراب، درد در قفسه سینه، سرگیجه شدید، غش و در نهایت سبب از دست رفتن تعادل شود. آریتمی قلبی در سالمندان و بزرگسالان نیز اغلب با داروهایی همانند مسدود کننده های بتا (پروپرانولول) درمان می شوند و با کاهش علائم، می توانند از عدم تعادل در سالمندان جلوگیری کنند.
مصرف برخی دارو ها
عوارض جانبی برخی دارو های مصرف شده در دوره میان سالی و پیری، یکی دیگر از علل عدم تعادل در سالمندان است. یکی از مهم ترین این دارو ها، دارو های مدیریت فشار خون هستند. در صورت قطع ناگهانی دارو های فشار خون، مشکلات تعادلی در افراد سالمند به وجود آمده و می تواند سبب صدمات جبران ناپذیری شود.
مشکلات بینایی
عدم تعادل در سالمندان، می تواند تحت تأثیر چالش ها و مشکلات بینایی نیز قرار گیرد. کیفیت بینایی با افزایش سن بسیار کاهش یافته و از این رو بسیاری از سالمندان با دارای بینایی ضعیف هستند. آب مروارید و دژنراسیون ماکولا که از جمله بیماری های مرتبط با افزایش سن هستند، می توانند سبب احساس بی ثباتی در پا های افراد مسن شده و به دلیل نا مطمئن بودن بزرگسالان نسبت به محیط اطراف، منجر به زمین خوردن آن ها شود.
بیماری های مزمن
در بسیاری از سالمندان، وجود بیماری ها و برخی شرایط مزمن می تواند خطر افتادن و عدم تعادل را در آن ها افزایش دهد. بیماری هایی همچون دیابت، پارکینسون، بیماری های قلبی عروقی، زوال مغز، کم کاری تیروئید، مشکلات ستون فقرات، استرس و اضطراب، بیماری های عصبی و غیره از جمله مشکلاتی هستند که می توانند حفظ تعادل در سالمندان را بسیار کاهش داده و سبب زمین خوردن آن ها شوند.
مشکلات اسکلتی عضلانی
مشکلات اسکلتی عضلانی یکی دیگر از دلایل عدم تعادل در سالمندان است که از مهم ترین بیماری های آن نیز می توان به آرتروز اشاره نمود. این بیماری در افراد مسن سبب ایجاد التهاب شده و با اختلال در اندام های حرکتی، می تواند تعادل در سالمندان را بسیار کاهش دهد.
آیا عدم تعادل در سالمندان قابل درمان است؟
در حال حاضر با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در صنعت پزشکی، روش های بسیار متعددی برای برقراری تعادل در سالمندان به وجود آمده است و بنابراین می توان گفت که عدم تعادل در افراد مسن و میان سال با انجام برخی روش ها و مصرف بعضی دارو های خاص قابل درمان می باشد. از مهم ترین روش های افزایش تعادل در سالمندان نیز می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
- رژیم غذایی سالم و استفاده از مواد مغذی و مقوی برای سالمندان
- کاهش مصرف نمک در وعده های غذایی و کاهش فشار خون برای حفظ تعادل
- عدم استعمال دخانیات و نوشیدنی های الکلی برای حفظ ریتم قلب و کاهش مشکلات گوارشی و تنفسی
- انجام معاینات پزشکی سالیانه و پیشگیری از بیماری های عامل عدم تعادل در سالمندان
- مصرف دارو های تجویز شده در دوز ها و زمان های مشخص
- تحرک داشتن و انجام ورزش در طول روز با توجه به بیماری های فرد سالمند
- استفاده از تجهیزات کمک حرکتی همچون عصا، واکر و غیره
بهترین مؤسسه خدمات پرستاری در تهران
شرکت همپای سلامت زندگی، یکی از بهترین و معتبر ترین مؤسسات ارائه خدمات پرستاری و مراقبت در تهران است و دارای بیش از ۷ سال سابقه و تجربه حرفه ای در این زمینه می باشد. تیم پرستاری و مراقبتی این مجموعه، از مهارت و تجارب بالا و همچنین مدارک تخصصی در حرفه خود برخوردار هستند و خدمات مراقبت از کودکان در منزل، مراقبت از سالمندان در منزل و پرستاری از بیماران در منزل را در بالاترین کیفیت ارائه می دهند. کارشناسان ما در مؤسسه همپای سلامت زندگی آماده پاسخ گویی و پشتیبانی ۲۴ ساعته از شما عزیزان هستند و با اعزام پرستاران متخصص، قابل اعتماد و مسئولیت پذیر به منزل، خدمات مراقبتی خود را ارائه می دهند.
در پایان
شما عزیزان می توانید جهت استخدام پرستار سالمند در منزل برای نگهداری و مراقبت از سالمند عزیزتان، با مؤسسه همپای سلامت زندگی در تهران تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه