درمان فشار خون پایین در منزل

برای اینکه خون بتواند در داخل رگ‌ها جریان داشته باشد، باید فشاری از قلب به خون وارد گردد. خون در زمانی که در داخل رگ‌ها جریان پیدا می‌کند، فشاری به دیواره‌ها وارد می‌کند که به آن فشار خون می‌گویند. کاهش یا افزایش فشار خون، می‌تواند عوارض خطرناکی را به دنبال داشته باشد. متأسفانه بعضی از افراد دچار افت فشار خون می‌شوند. ممکن است این اتفاق درون خانه اتفاق رخ بدهد. بنابراین بحث درمان فشار خون پایین در منزل، یکی از موضوعات بسیار مهمی است که به خصوص پرستار سالمند در منزل باید در مورد آن اطلاعات کامل داشته باشد. پس تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

منظور از فشار خون پایین یا هایپوتنشن چیست؟

در ابتدای مطلب توضیح دادیم که نیروی وارده به دیواره رگ‌ها در اثر جریان خون، تحت عنوان فشار خون نامیده می‌شود. مسلماً فعالیت‌های روزانه، دویدن، استراحت کردن، نوع رژیم غذایی، عصبانیت و… همه این عوامل بر روی فشار خون تاثیر می‌گذارند. اگر میزان فشار خون از حد 60/90 میلیمتر جیوه کمتر شود، در چنین شرایطی فرد دچار هایپوتنشن یا افت فشار خون شده است. در این زمان جریان خون به اندازه کافی به قسمت‌های مختلف بدن نمی‌رسد و عمده مشکلاتی که برای فرد به دنبال افت فشار خون رخ می‌دهد، سرگیجه، ضعف، خستگی و در صورت شدید شدن افت فشار خون، غش کردن است.

بررسی انواع فشار خون پایین

براساس اینکه چه عاملی منجر به افت فشار خون شده باشد، به‌طور کلی فشار خون پایین به سه دسته تقسیم می‌شود:

افت فشار خون بعد از خوردن غذا

در چنین شرایطی فرد یک تا دو ساعت بعد از خوردن غذا، دچار افت فشار خون می‌شود. این اتفاق بیشتر در افراد مسن و سالمند رخ می‌دهد. به همین دلیل این افراد باید تعداد وعده‌های غذایی را زیاد و حجم هر وعده را کاهش دهند. از طرف دیگر باید میزان مصرف کربوهیدرات را کمتر کنند و در طول روز آب بیشتری بنوشند.

افت فشار خون وضعیتی

این نوع افت فشار خون زمانی اتفاق می‌افتد که فرد از حالت نشسته یا خوابیده، به‌صورت ناگهانی می‌ایستد. یا اگر فرد استراحت طولانی مدتی داشته باشد و اکنون بخواهد بایستد، همین مسئله نیز می‌تواند منجر به افت فشار خون شود.

افت فشار خون به دلیل تحریکات عصبی

این نوع فشار خون پایین زمانی اتفاق می‌افتد که ارتباط بین قلب و مغز از حالت عادی خارج شده و یک ارتباط نادرست شکل می‌گیرد. برای مثال وقتی که فرد بیش از اندازه عصبی می‌شود، ضربان قلب تغییر می‌کند؛ تنفس او به شماره می‌افتد و همه این عوامل دست به دست هم می‌دهد تا فشار خون تغییر کند.

بررسی نشانه ‌های فشار خون پایین یا هایپوتنشن

ما از کجا می‌توانیم مطمئن شویم فرد دچار افت فشار خون شده است؟ فرض کنیم کسی در خانه شما احساس سرگیجه پیدا می‌کند. شما چگونه می‌توانید مطمئن شوید فشار خون او بالا رفته یا پایین آمده است تا بتوانید یک روش درمانی درست را در پیش بگیرید؟ متاسفانه گاهی اوقات عدم آگاهی در این زمینه باعث می‌شود افراد با یک اقدام نادرست، باعث عوارض جدی همانند مشکلات قلبی یا تغییرات شدید فشار خون در فرد شده و کار به بستری شدن در بیمارستان بکشد. اگر نشانه‌های زیر را مشاهده کردید، مطمئن شوید که افت فشار خون اتفاق افتاده است:

همپای سلامت زندگی

  • احساس خستگی و ضعف
  • رنگ پریدگی
  • بی‌قراری
  • تاری دید
  • حالت تهوع و استفراغ
  • عدم تعادل در راه رفتن
  • غش کردن
  • تنفس‌های سریع اما سطحی
  • سرگیجه
  • عدم تمرکز
  • احساس تنبلی و بی‌حالی

درمان خانگی فشار خون پایین 

بعضی از افراد ذاتاً فشار خون پایینی دارند. بنابراین این افراد باید یک سری راهکارهایی را برای کنترل فشار خون و جلوگیری از افت فشار خون اجرا نمایند. شما با روش‌های زیر می‌توانید نسبت به درمان فشار خون پایین در خانه اقدام کنید:

  • در طول روز حتماً آب زیاد بنوشید. مصرف آب کافی منجر به افزایش حجم خون خواهد شد. همین امر باعث می‌شود فشار خون به حالت نرمال نزدیک گردد.
  • میزان مصرف کربوهیدرات‌های فرآوری شده را در رژیم غذایی خود به شدت پایین بیاورید چون این کربوهیدرات‌ها به زمان زیادی برای هضم شدن نیاز دارند و همین مسئله می‌تواند باعث افت فشار خون شود.
  • برای ورزش کردن به سراغ ورزش‌های ملایم و آهسته بروید زیرا ورزش‌های سریع باعث می‌شود که فشار خون شما سریعاً افت کند.
  • الکل را کنار بگذارید و برای مصرف نوشیدنی‌ها، به سراغ مایعات غیر الکلی بروید.
  • درست است که نمک می‌تواند فشار خون شما را بالا ببرد ولی قبل از مصرف هرگونه مواد غذایی حاوی نمک، باید ابتدا با متخصص قلب و عروق مشورت کنید.
  • در طول روز به خصوص در فصل سرما، حتماً جوراب فشاری بپوشید. این جوراب‌ها از طریق فشاری که به پا وارد می‌کنند، منجر به افزایش جریان خون خواهند شد و در نتیجه خون سریع‌تر به مغز خواهد رسید.
  • تعداد وعده‌های غذایی را زیاد و حجم هر وعده را کم کنید چون وقتی حجم وعده‌های غذایی شما زیاد باشد افت فشار خون سریعاً اتفاق می‌افتد چون دستگاه گوارش باید تلاش بیشتری برای هضم این حجم از ماده غذایی داشته باشد.
  • می‌توانید از نوشیدنی‌های حاوی کافئین استفاده کنید ولی برای مصرف این نوشیدنی‌ها نیز باید با متخصص قلب و عروق مشورت کنید.
  • با توجه به اینکه افت فشار خون در افراد دارای کم خونی بیشتر رخ می‌دهد، بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی آهن نیز تاثیر بسیار چشمگیری بر روی نرمال شدن فشار خون دارد.

در پایان

در این مطلب متوجه شدید که اغلب سالمندان دچار تغییرات ناگهانی فشار خون می‌شوند. اگر قرار است پرستار سالمند در منزل استخدام کنید، حتماً باید مطمئن شوید که پرستار به کمک‌های اولیه مسلط است تا در صورتی که سالمند دچار افت یا افزایش فشار خون شد، سریعا بتواند اقدامات لازم را برای جلوگیری از عوارض ناگوار انجام دهد. برای استخدام پرستار سالمند پیشنهاد می‌کنیم با موسسه همپای سلامت در ارتباط باشید. این مجموعه رزومه پرستاران را در اختیار شما قرار می‌دهد. به مدت یک هفته می‌توانید عملکرد پرستار را کنترل کرده و سپس در صورتی که تایید کردید، قرارداد منعقد خواهد شد. جهت برقراری تماس با این موسسه به صفحه تماس با ما در وبسایت آن مراجعه نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *