سرطان در سالمندان

بر اساس تحقیقات انجام شده با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری سرطان در افراد افزایش می‌ یابد و در واقع می‌ توان گفت که یکی از بزرگ‌ ترین عوامل خطر ابتلا به بیماری سرطان، بالا رفتن سن است. به‌ همین دلیل است که ۲۸ درصد از موارد ابتلا به سرطان را افراد بالای ۷۴ سال تشکیل می‌ دهند. علاوه بر افزایش سن، دلایل و بیماری‌ های زمینه‌ ای دیگری نیز در ابتلا به بیماری‌ های سرطان تأثیر گذار هستند و به‌ طور قطع نمی‌ توان گفت که تنها دلیل ابتلا به آن، افزایش سن می‌ باشد. همچنین از طرف دیگر، بالا رفتن سن نیز به طور حتم دلیل بر مبتلا شدن به بیماری‌ های سرطانی نبوده و تنها برخی از سالمندان ممکن است به‌ دلایل سبک نادرست زندگی، رژیم غذایی غلط و یا مصرف برخی دارو های خاص و بیماری‌ های زمینه‌ ای، مبتلا به بیماری‌ های سرطانی شوند.

سرطان خون در سالمندان

به‌ طور کلی شایع ترین انواع سرطان خون در سالمندان دارای ۳ نوع اصلی است که یکی از آن‌ ها لوسمی مزمن لنفوسیتی است. این نوع سرطان خون به‌ ندرت در افراد بزرگسال ایجاد شده اما یکی از شایع ترین سرطان ها در سالمندان است. لوسمی میلوئیدی مزمن نیز یکی دیگر از شایع‌ ترین انواع لوسمی در افراد سالمند است که حدوداً از سنین ۷۰ سال به بالا در افراد تشخیص داده می‌ شود. یکی دیگر از سرطان‌ های خون رایج در سالمندان نیز لوسمی میلوئیدی حاد است. این نوع سرطان زمانی رخ می‌ دهد که مغز استخوان تعداد بسیار زیادی گلبول سفید AML را تولید می‌ کند. میانگین سنی تشخیص این نوع سرطان نیز ۶۴ سال و به بالا است.

چه چیزی باعث سرطان خون در سالمندان می شود؟

تغییر در DNA سلول‌ های مغز استخوان، اصلی‌ ترین دلیل ابتلای افراد مسن به سرطان خون است و جهش های ژنتیکی نیز اغلب باعث ایجاد آن می‌ شوند. جهش‌ ها در ابتدا باعث ایجاد سرطان در افراد مسن نشده اما می‌ توانند در طول زمان منجر به لوسمی حاد شوند. لوسمی های مزمن نیز بیشتر در افراد سالمند تشخیص داده می‌ شود و به این دلیل است که در مراحل اولیه هیچ علائمی در آن‌ ها ایجاد نمی‌ کنند. سلول‌ های سرطانی به‌ طور معمول با گذشت زمان و با افزایش سن به‌ تدریج ایجاد می‌ شوند و زمانی‌ که افراد مبتلا به لوسمی مزمن می‌ شوند، به‌ طور معمول مسن‌ تر هستند.

علائم سرطان خون در سالمندان چیست؟

از شایع‌ ترین و رایج‌ ترین علائم لوسمی در افراد مسن می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تعریق‌ های شبانه
  • تنگی نفس
  • کاهش وزن
  • از دست دادن اشتها
  • احساس خستگی
  • کبود شدن پوست
  • عفونت های مزمن
  • خونریزی‌ های مکرر از بینی یا لثه
  • رنگ پریدگی
  • احساس پری در شکم
  • متورم شدن شکم
  • بزرگ شدن غدد لنفاوی
  • درد در استخوان‌ ها و مفاصل

رایج ترین انواع سرطان در سالمندان

از شایع‌ ترین و مهم‌ ترین انواع بیماری سرطان که در اثر افزایش سن ممکن است برخی افراد سالمند و مسن به آن‌ ها مبتلا شوند، می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

سرطان سینه

سرطان سینه یکی از شایع‌ ترین سرطان‌ های تشخیص‌ داده‌ شده در زنان مسن است که در اثر افزایش سن، خطر ابتلای آن در زنان بسیار افزایش می‌ یابد. افزایش وزن، مصرف بیش‌ از حد نوشیدنی‌ های الکلی، سبک غلط زندگی، سوابق خانوادگی و غیره نیز در ابتلای زنان مسن به سرطان سینه تأثیرگذار هستند که در صورت انجام معاینات پزشکی دوره‌ ای و تشخیص زود هنگام، می‌ توانید اقدامات لازم را برای پیشگیری و یا کنترل و درمان بیماری انجام دهید.

سرطان ریه

سرطان ریه تحت عنوان دومین سرطان شایع در سالمندان است و یکی از دلایل اصلی مرگ‌ و میر در افراد مسن می‌ باشد. عوامل موروثی و ژنتیکی، مصرف بیش‌ از حد دخانیات و کشیدن سیگار، زندگی در محیط آلوده و غیره می‌ توانند در ابتلای افراد مسن به سرطان ریه بسیار تأثیر گذار باشند. از این‌ رو توصیه می‌ شود در صورت مصرف سیگار، آن را ترک کرده و آزمایشات و معاینات پزشکی لازم را در دوره‌ های زمانی مشخص برای کنترل و یا پیشگیری از بیماری انجام دهید.

سرطان پروستات

سرطان پروستات یکی از شایع‌ ترین و مهم‌ ترین سرطان‌ های ایجاد شده در مردان در سراسر جهان است. سرطان پروستات دومین علت مرگ‌ و میر ناشی از سرطان در مردان است و خطر ابتلا به آن نیز با بالا رفتن سن بسیار افزایش می‌ یابد. سبک غلط زندگی، رژیم غذایی نادرست، سوابق خانوادگی سرطان پروستات، نژاد و غیره نیز در ایجاد سرطان پروستات در مردان بسیار تأثیر گذار هستند. تغییر در رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی، فعالیت بدنی و کنترل وزن نیز از جمله راهکار های مؤثری هستند که می‌ توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند.

سرطان کلورکتال

این نوع سرطان‌ ها به سرطان هایی گفته می‌ شود که در روده بزرگ یا رکتوم ایجاد می‌ شوند. خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ با بالا رفتن سن افزایش یافته و در صورت کاهش وزن ناگهانی و مشاهده خون در مدفوع، می‌ تواند به عنوان علائم اولیه آن در سالمندان تشخیص داده شود. عوامل ژنتیکی و سوابق خانوادگی سرطان روده بزرگ نیز در ابتلا به این نوع سرطان در سالمندان بسیار تأثیرگذار است که برای پیشگیری از آن، توصیه می‌ شود سبک زندگی خود را اصلاح کرده و سالانه چکاپ های دوره‌ ای را انجام دهید.

همپای سلامت زندگی

سرطان پوست

یکی از شایع‌ ترین انواع سرطان در سالمندان، سرطان پوست است. این نوع سرطان با تغییر رنگدانه‌ های پوست ایجاد می‌ شود و در حالی‌ که بر روی پوست شایع‌ تر است، می‌ تواند بر روی چشم و سایر بافت‌ های بدن نیز رنگدانه ایجاد کند. سرطان پوست علاوه بر زنان، در مردان سالمند نیز شایع است که با محافظت از پوست در برابر اشعه نور خورشید با استفاده از کرم‌ های ضد آفتاب، می‌ توان از ابتلا به آن جلوگیری نمود.

سرطان مثانه

سرطان مثانه به‌ طور معمول افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌ دهد و در مردان نیز بسیار بیشتر از زنان است. کشیدن سیگار، افزایش سن، قرارگیری در برابر مواد شیمیایی مضر در طولانی‌ مدت و همچنین سوابق خانوادگی در ابتلا به سرطان مثانه تأثیر گذار هستند و از مهم‌ ترین نشانه‌ های آن نیز می‌ توان به مشاهده خون در ادرار اشاره نمود.

سرطان لنفوم هوچکین

لنفوم هوچکین سرطانی است که در سیستم لنفاوی شروع شده و با تشکیل تومور هایی از نوع گلبول سفید به‌ نام لنفوسیت‌ ها ایجاد می‌ شود. این سرطان در زنان و مردان مسن ایجاد می‌ شود و از مهم‌ ترین علائم آن نیز می‌ توان به بزرگ شدن غدد لنفاوی، کاهش وزن و همچنین احساس خستگی مداوم اشاره نمود. عوامل ژنتیکی، افزایش سن و قرارگیری مداوم در معرض مواد شیمیایی نیز از مهم‌ ترین دلایل ایجاد این سرطان در سالمندان هستند.

سرطان کلیه

یکی دیگر از شایع‌ ترین نوع سرطان در سالمندان، سرطان کلیه است که کارسینوم سلول کلیه به‌ طور معمول می‌ تواند در یک کلیه به‌ صورت یک تومور منفرد ایجاد شود و در صورت عدم کنترل، به بافت های مجاور گسترش یابد. سرطان کلیه با مشاهده‌ خون در ادرار به عنوان اولین علائم سرطان تشخیص داده می‌ شود و عواملی همچون مصرف دخانیات، سوابق خانوادگی، افزایش وزن و غیره نیز در ابتلا به آن تأثیر گذار هستند. قطع مصرف دخانیات، کنترل فشارخون و مصرف رژیم غذایی سالم نیز می‌ توانند در پیشگیری و کاهش خطرات ابتلا به سرطان کلیه در سالمندان بسیار مؤثر باشند.

سرطان آندومتر

سرطان آندومتر یکی از شایع‌ ترین سرطان‌ های ایجاد شده در زنان مسن است. سوابق خانوادگی و عوامل ژنتیکی نیز در سرطان آندومتر بسیار تأثیر گذار هستند.

سرطان پانکراس

سرطان لوزالمعده معده، از این اندام شروع شده و به‌ طور معمول به‌ سرعت به سایر اندام‌ های مجاور نیز گسترش می‌ یابد. خطر ابتلا به سرطان پانکراس نیز با بالا رفتن سن افزایش یافته و از مهم‌ ترین علائم آن می‌ توان به یرقان، کاهش وزن ناگهانی و مشکلات گوارشی اشاره نمود.

از دیگر شایع‌ ترین انواع سرطان در سالمندان نیز می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سرطان تیروئید
  • سرطان کبد و مجرای صفراوی
  • سرطان استخوان
  • سرطان چشم
  • سرطان مغز
  • سرطان تخمدان
  • سرطان واژن
  • سرطان رحم
  • سرطان دهان
  • سرطان معده
  • تومور های گوش

چه چیزی باعث ایجاد سرطان در سالمندان می‌ شود؟

دلایل و فاکتور های بسیار گوناگونی در ابتلای افراد مسن به بیماری های سرطان تأثیر گذار هستند که یکی از مهم‌ ترین آن‌ ها سبک نادرست زندگی و رژیم غذایی غلط است. مصرف بیش‌ از حد نوشیدنی‌ های الکلی، استعمال دخانیات و کشیدن سیگار، مصرف غذاهای پرچرب، مصرف بیش‌ از اندازه فست فود و غیره می‌ توانند خطر ابتلا به سرطان را در سالمندان بسیار افزایش دهند. دیگر عوامل مؤثر در ایجاد سرطان در سالمندان نیز عبارتند از:

  • عوامل ارثی و ژنتیکی
  • ابتلا به برخی از عفونت‌ های خاص
  • زندگی در محیط آلوده
  • قرارگیری مداوم در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید
  • قرارگیری مداوم در برابر مواد شیمیایی سرطان‌ زا
  • افزایش وزن و عدم کنترل چاقی

پرستاری از سالمندان مبتلا به سرطان در منزل

سالمندانی که به بیماری سرطان مبتلا شده اند، به دلیل مصرف دارو های خاص و شیمی درمانی و همچنین تضعیف روحیه، نیازمند مراقبت و توجه بسیار ویژه ای می باشند. یکی دیگر از مهم‌ ترین خدمات ارائه‌ شده در مؤسسه همپای سلامت زندگی، مراقبت از افراد سالمند مبتلا به سرطان در منزل است. تیم پرستاری این مؤسسه در زمینه نگهداری و مراقبت از سالمندان بیمار، تمامی آموزش‌ ها و دوره‌ های لازم را پشت‌ سر گذاشته‌اند و با بهره‌مندی از مهارت‌ ها و تخصص خود، تمامی نیاز های سالمندان در منزل را برطرف نموده و به‌ خوبی و در بالاترین کیفیت از آن‌ ها مراقبت و نگهداری می‌ نمایند. مراقبت و توجه به سالمندان مبتلا به سرطان نیز امری بسیار تخصصی و نیازمند مهارت‌ های اصولی برای بهبود کیفیت زندگی و روحیه آن‌ ها است و به همین جهت توصیه می‌ شود در صورت بهره‌مندی از خدمات پرستاری از سالمندان در منزل، به مؤسسات معتبر و شناخته‌ شده در این زمینه مراجعه نمایید.

در پایان

مؤسسه همپای سلامت زندگی دارای سال‌ ها سابقه و تجربه در زمینه ارائه خدمات پرستاری در منزل است و شما عزیزان می‌ توانید برای مراقبت و نگهداری از سالمند مبتلا به سرطان خود، با مؤسسه همپای سلامت در تهران تماس گرفته و تمامی اطلاعات لازم را در رابطه با چگونگی استخدام پرستار بیمار در منزل از کارشناسان ما دریافت نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *