با بالا رفتن سن و پا گذاشتن به سنین میان سالی، به دلیل عدم تحرک و وجود برخی بیماری ها، رژیم غذایی در افراد بسیار تغییر کرده و نیازمند مواد مغذی بسیار بیشتری نسبت به دیگران هستند. زیرا در این سنین، روند هضم غذا در بدن بسیار کند تر می شود و سالمندان را ملزم می کند تا از مواد مغذی مورد نیاز بدنشان در وعده های غذایی استفاده کنند. تغییر در رژیم غذایی، سبک سالم زندگی و انجام فعالیت های روزانه همچنین می تواند در کیفیت زندگی سالمندان و بهبودی بسیاری از بیماری های آن ها، تأثیرات چشمگیری گذاشته و سبب بهبود متابولیسم بدن آن ها شود.
اهمیت غذای مقوی برای سالمندان بیمار
مطالعات انجام شده در مؤسسات پزشکی نشان می دهند که افراد مسن و پیر، در این سنین اغلب با از دست دادن اشتهای خود مواجه می شوند که این خود به تنهایی می تواند انتخاب و تنوع مواد غذایی را بسیار محدود تر کرده و سبب مصرف کم تر غذا های سالم شود. همچنین وجود برخی بیماری ها نیز می تواند طعم و بوی مواد مغذی را برای سالمندان تغییر داده و در نتیجه سبب امتناع آن ها از خوردن مواد غذایی مقوی شود. با در نظر گرفتن تمامی این تغییرات، افراد مسن به ویژه سالمندان بیمار، به یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی نیاز خواهند داشت. زیرا کیفیت رژیم غذایی، تأثیرات بسیار چشمگیری را در وضعیت جسمانی، سلامت استخوان، سلامت چشم، سلامت قلب، وضعیت شناختی و همچنین سیستم ایمنی آن ها خواهد داشت. بنابراین زمانی که صحبت از تغذیه سالمندان می شود، مهم است که به جای مصرف مکمل ها، به تغییرات رژیم غذایی آن ها پرداخته و از مواد مغذی و قوی جهت بهبود سلامت جسمانی آن ها استفاده کنید. زیرا مصرف بیش از حد مکمل ها ممکن است با خطراتی برای سلامتی سالمندان همراه باشد و علاوه بر نرساندن مواد مغذی به بدن آن ها، سبک زندگی سالمندان را نیز نامتعادل کند.
مواد غذایی مورد نیاز برای سالمندان بیمار
مصرف غذا های مغذی برای سالمندان، یکی از بهترین راه ها برای سالم ماندن افزایش کیفیت زیستن در سال های طلایی زندگی است. زیرا این نوع مواد غذایی و مقوی، می توانند بدن سالمندان را بسیار پر انرژی نگه داشته و خطر ابتلا به بیماری های مزمن همچون دیابت را در آن ها کاهش دهند. از مهم ترین مواد غذایی مقوی برای سالمندان بیمار نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مصرف ماهی
ماهی ها سرشار از اسید های چرب امگا ۳ هستند و مصرف آن ها در طول هفته برای سالمندان، می تواند از بیماری هایی همچون سکته مغزی، سکته قلبی و اختلالات خلقی جلوگیری کند. ماهی های قزلآلا، ماهی تن، سالامون و غیره سرشار از فسفر، کلسیم و ویتامین دی هستند که استخوان ها را قوی تر کرده و به بهبودی پس از آسیب نیز بسیار کمک می کنند.
مصرف کدو حلوایی
کدو حلوایی منبع فوقالعاده ای از لوتئین است و حاوی آنتی اکسیدان هایی برای محافظت از بینایی سالمندان می باشد. این سبزی همچنین سرشار از ویتامین های A و C است و مواد مغذی قدرتمندی برای مبارزه با عفونت و التهاب در افراد مسن می باشد. در داخل کشور نیز کدو حلوایی به وفور یافت شده که با روش های مختلف طبخ، می توانید از آن در وعده های غذایی سالمند عزیزتان استفاده کنید.
مصرف گوجه فرنگی
گوجه فرنگی برخلاف بسیاری از سبزیجات، سرشار از لیکوپن است و می تواند از سالمندان در برابر بیماری های سرطان سینه، روده بزرگ، پروستات و ریه محافظت کند. گوجه فرنگی همچنین دارای کلسیم و ویتامین K است و برای قوی نگه داشتن استخوان ها ضروری می باشد.
مصرف کلم پیچ
کلم پیچ ها سرشار از ویتامین A هستند و به صورت پخته یا خام می توانند در وعده های غذایی سالمندان استفاده شوند. مصرف این سبزی برای سالمندان، می تواند اختلالات بینایی که حاصل از افزایش سن است را بسیار کاهش داده و به دلیل وجود کلسیم و ویتامین K، استخوان ها را سالم و قوی نگه دارند.
مصرف زغال اخته
زغال اخته حاوی آنتوسیانین است که می تواند در سلامت مغز سالمندان بسیار تأثیر گذاشته و مصرف روزانه آن، سطح کلسترول را در افراد مسن بسیار کاهش می دهد.
مصرف گلابی
یکی دیگر از مواد مغذی مورد نیاز برای سالمندان، مصرف گلابی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با استخوان همانند پوکی استخوان می باشد. فیبر موجود در پوست گلابی، سبب کاهش سطوح گلوکز و کلسترول در خون سالمندان شده و به دلیل بافت نرم خود، بسیار مناسب برای تغذیه سالمندان است.
نوشیدن مایعات
کم آبی در بدن سالمندان، خطر ابتلا به بیماری هایی همچون عفونت های ادراری، یبوست، مشکلات تنفسی، زخم بستر و غیره را در آن ها بسیار تشدید می کند. از این رو توصیه می شود تمامی سالمندان به ویژه سالمندان بیمار، روزانه از ۶ تا ۸ لیوان آب در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
مصرف تخم مرغ
تخم مرغ ها سرشار از مواد مغذی همچون ویتامین D، سلنیوم و ویتامین B12 هستند و مصرف آن ها در وعده های غذایی سالمندان، می تواند در تقویت حافظه، کنترل آلزایمر و تنظیمات خلق و خوی آن ها بسیار تأثیرگذار باشد.
گروه غذایی مقوی برای سالمندان بیمار
از مهم ترین گروه های غذایی مقوی و سالم برای سالمندان بیمار نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مواد غذایی پروتئین دار شامل گوشت قرمز، تخم مرغ، آجیل، ماهی، لوبیا و غیره برای کنترل وزن و جبران کمبود پروتئین در سالمندان
- لبنیات شامل ماست، شیر، بستنی، دوغ، کشک و غیره که حاوی چربی و پروتئین هستند برای جبران کمبود فسفر و کلسیم در سالمندان
- ویتامین ها که شامل ویتامین ب ۱۲ در تخم مرغ، شیر و غیره و ویتامین دی در نور خورشید که برای جلوگیری از پوکی استخوان در سالمندان توصیه می شوند
- سبزیجات و میوه ها که حاوی فیبر، آهن و انواع ویتامین ها هستند
- اسید چرب در انواع ماهی و مکمل های روغن ماهی جهت جلوگیری از بیماری سرطان، بیماری قلبی و آرتریت در سالمندان
بهترین رژیم غذایی برای سالمندان بیمار
بهترین رژیم غذایی برای سالمندان به ویژه افراد مسن بیمار، غذاهای پخته شده، نرم و و زود هضم هستند. زیرا با افزایش سن، عملکرد متابولیسم در بدن بسیار کاهش یافته و به دلیل تحرکات کم تر در طول رز، هضم مواد غذایی در بدن سالمندان بسیار دیر تر انجام می شود. بنابراین بهتر است در تمامی وعده های غذایی سالمندان، از بهترین و مغذی ترین مواد غذایی استفاده شده و آن ها را به صورت پخته و یا نیم پز آماده نمایید. حذف شکر و استفاده از شیرین کننده های طبیعی نیز برای سالمندان جهت بهبود وضعیت جسمانی آن ها توصیه می شود و برای جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی و کلسترول نیز بهتر است از روغن های طبیعی همچون روغن های زیتون استفاده نمایید.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی، یکی از بهترین موسسات ارائه دهنده خدمات پرستاری در منزل بوده و دارای نیروی پرستاری بسیار متخصص، مجرب و ماهر در این حرفه است. شما عزیزان می توانید برای استخدام پرستار سالمند در منزل و دریافت راهنمایی ها و مشاوره های لازم، با مؤسسه همپای سلامت تماس گرفته و با مشاورین ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه