آرتروز در سالمندان

یکی دیگر از شایع‌ ترین بیماری‌ های موجود در افراد مسن و به‌ ویژه کهنسال، بیماری آرتروز است. بیماری آرتروز با تحت تأثیر قرار دادن مفاصل بدن انسان، سبب ایجاد درد و ناراحتی می شود و علاوه‌ بر افراد مسن، سایر افراد در سنین جوان‌ تر نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. در واقع این بیماری، تحت عنوان بیماری مفصلی شناخته می‌ شود که با از بین بردن غضروف مفاصل، به استخوان‌ ها و بافت همبند مفصل و چربی آسیب می‌ رساند. بیماری آرتروز به‌ طور معمول قسمت‌ هایی از بدن همچون زانو ها، کمر، دست‌ ها و همچنین گردن را درگیر می‌ کند و در صورت عدم توجه و درمان نیز، با گذشت زمان بدتر شده و سبب افزایش درد، کاهش تحرک و سفتی در اندام‌ های حرکتی می‌ شود.

در ادامه به بررسی بیماری آرتروز در سالمندان پرداخته و علائم و راه های درمان و چگونگی نگهداری و مراقبت از سالمند بیمار را نیز مرور خواهیم کرد.

آرتروز در سالمندان چیست؟

آرتروز در سالمندان، تحت عنوان یک بیماری طولانی‌ مدت شناخته می‌ شود که در این بیماری، مفاصل بدن سالمندان ملتهب شده و منجر به آسیب می‌ شوند. براساس علم با گذشت زمان، لایه‌ های غضروفی که از استخوان‌ های ما محافظت می‌ کنند، به‌ مرور فرسوده شده و خوشه‌ های جدیدی از استخوان‌ ها در بدن ایجاد می‌ شود. با از بین رفتن غضروف در بدن، استخوان‌ های مفاصل به یکدیگر سابیده شده و در نهایت سبب ایجاد درد، سفتی، تورم و همچنین کاهش عملکرد در حرکت خواهند شد. به‌ همین دلیل سالمندانی که دچار بیماری آرتروز هستند، در پیاده‌روی و راه رفتن، بالا رفتن از پله‌ ها و یا انجام سایر فعالیت‌ های بدنی و روزانه، با مشکل مواجه شده و به‌ دلیل وجود درد در بدن خود، از بسیاری از فعالیت‌ های روزانه خود امتناع می‌ کنند. همچنین لازم به ذکر است که این بیماری، با پوکی استخوان در سالمندان بسیار متفاوت بوده و عملکرد آن با تضعیف استخوان‌ های بدن سالمندان است که در نهایت سبب شکنندگی و درد در نواحی اتصال استخوان‌ ها به یکدیگر می‌ شود.

از مهم‌ ترین نواحی تحت تأثیر بیماری آرتروز در بدن سالمندان نیز می‌ توان به انگشتان دست، زانو ها، پشت پا، باسن، ستون فقرات، مچ پا، کمر و غیره اشاره نمود.

علت آرتروز در سالمندان چیست؟

افراد با پا گذاشتن به سنین میانسالی و افزایش سن، به‌ دلیل کهولت و کاهش توانایی در اندام‌ های حرکتی، نسبت‌ به مراحل گذشته زندگی خود بسیار کندتر شده و دیگر قادر به انجام فعالیت‌ ها و کار های روزانه خود نسبت‌ به گذشته نخواهند بود. علاوه بر افزایش سن، عوامل دیگری نیز می‌ توانند در ابتلای سالمندان به بیماری‌ هایی همچون آرتروز تأثیر گذار باشند که از جمله مهم‌ ترین آن‌ ها می‌ توان به چند مورد زیر اشاره نمود:

اضافه وزن سالمندان

سالمندانی که دارای اضافه وزن و مشکلات چاقی هستند، فشار بسیار بیشتر و مضاعفی را بر مفاصل خود جهت تحمل وزن وارد کرده و از این‌ رو نسبت‌ به سایر سالمندان، بسیار مستعد برای ابتلا به بیماری آرتروز هستند.

سبک زندگی اشتباه

سبک زندگی درست و وجود تحرک در فعالیت‌ های روزانه، می‌ تواند از ابتلای سالمندان به بیماری آرتروز جلوگیری کند. انجام فعالیت‌ هایی همچون ورزش، پیاده‌روی، خوردن غذای سالم و غیره می‌ تواند در تضمین سلامت سالمندان بسیار مؤثر واقع شود.

نشستن طولانی‌ مدت

نشستن، خوابیدن و یا دراز کشیدن طولانی‌ مدت، یکی دیگر از عوامل ایجاد بیماری آرتروز در سالمندان است. زیرا نشستن طولانی‌ مدت، سبب ایجاد فشار به قسمت تحتانی، ستون فقرات و همچنین عدم عملکرد صحیح زانو ها شده و بنابراین می‌ تواند مفاصل بدن افراد مسن را تحت تأثیر قرار دهد.

سابقه خانوادگی آرتروز

برخی افراد به‌ طور طبیعی در هنگام تولد، دچار بیماری‌ هایی همچون دیابت و یا اختلال مرتبط با هورمون های رشد می شوند که در بزرگسالی و میانسالی، مفاصل آن‌ ها دچار ساییدگی شده و بنابراین مبتلا به بیماری آرتروز می‌ شوند.

نگهداری و مراقبت از سالمند

علائم آرتروز در سالمندان

مهم‌ ترین علائم آرتروز در سالمندان عبارتند از:

ضعف و تورم مفاصل

یکی از مهم‌ ترین نشانه‌ های وجود بیماری آرتروز در سالمندان، ضعف و ناتوانی در مفاصل است. سالمندان زمانی‌ که برای اولین‌ بار به بیماری آرتروز مبتلا می‌ شوند، ممکن است تنها زمانی‌ که مفاصل خود را به حرکت درمی‌ آورند علائم آن را احساس کنند. همان‌ طور که قبلاً نیز به آن اشاره شد، آرتروز یک بیماری پیش‌ رونده است که با گذشت زمان، افراد سالمند می‌ توانند علائم آن را حتی زمانی‌ که حرکت نکرده و یا فعالیت کمتری نیز دارند متوجه شوند.

درد و خشکی مفاصل

احساس درد و ناتوانی در هنگام حرکت مفاصل و شنیده شدن صدا هایی همانند کلیک یا احساس سوزش هنگام حرکت، یکی دیگر از نشانه‌ های بیماری آرتروز در سالمندان است. این بیماری در صورت عدم توجه و درمان، به‌ مرور زمان انعطاف‌ پذیری بدن افراد مسن را کاهش داده و سبب ایجاد درد و خشکی در مفاصل بدن می‌ شود.

ساییدگی استخوان‌ ها به یکدیگر

یکی دیگر از علائم شایع آرتروز در سالمندان، ساییدگی استخوان‌ ها به یکدیگر است. در صورت پیشرفت این بیماری در بدن، سالمندان می‌ توانند به‌ وضوح ساییده شدن استخوان‌ های خود به یکدیگر را در هنگام حرکت احساس کرده و صدای خرد شدن استخوان‌ ها را نیز بشنوند.

درمان آرتروز در سالمندان

بیماری آرتروز در سالمندان، هیچ‌ گونه درمان سریع و یا قطعی نداشته و سالمندان می‌ توانند علائم آن را به‌ طور مؤثر در بدن خود مدیریت کرده و از پیشرفت آن جلوگیری کنند. کاهش علائم بیماری آرتروز در سالمندان، می‌ تواند به آن‌ ها کمک کند تا به فعالیت‌ های روزانه خود ادامه داده و کیفیت زندگی‌ شان را نیز افزایش دهند.

از جمله مهم‌ ترین روش‌ های درمان و کنترل بیماری آرتروز در سالمندان نیز می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

فعالیت بدنی و ورزش

یکی از مهم‌ ترین راه‌ های درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری آرتروز در سالمندان، انجام ورزش و تمرین‌ های منظم در طول فعالیت روزانه است. انجام ورزش و فعالیت‌ های بدنی صحیح و اصولی، مفاصل و ماهیچه‌ های سالمندان را سالم و انعطاف‌پذیر نگه‌ داشته و می‌ تواند درد در مفاصل را بسیار کاهش دهد. کشش عضلانی برای بهبود انعطاف‌پذیری، تقویت عضلات با تمرینات روزانه و فعالیت‌ هایی همچون پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌ سواری و غیره برای برای سالمندان جهت کاهش علائم آرتروز و درد در مفاصل بسیار مؤثر است.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی نیز یکی دیگر از روش‌ های اساسی برای کاهش درد و علائم آرتروز در سالمندان است. در این روش مناطق تحت تأثیر آرتروز در مفاصل، تحت درمان قرار گرفته و یکی از درمان های مؤثر برای سالمندان است.

برای اطلاع از فیزیوتراپی سالمندان در منزل نیز می‌ توانید با مؤسسه همپای سلامت زندگی تماس گرفته و با مشاوران ما در ارتباط باشید.

کاهش وزن

وزن اضافی در بدن، سبب افزایش فشار بر روی بسیاری از مفاصل به‌ ویژه مفاصل کمر، نشیمنگاه و زانو ها شده و از این‌ رو می‌ تواند آرتروز را به وجود آورد. برای کاهش وزن اصولی نیز می‌ توانید از رژیم‌ های غذایی سالم استفاده کرده و تا حد امکان از خوردن چربی های اشباع شده در مرغ و گوشت قرمز و همچنین لبنیات پر چرب که سبب افزایش کلسترول ناسالم در بدن شما و آسیب به غضروف می‌ شوند جلوگیری نمایید.

کفش‌ ها و تجهیزات طبی

استفاده از کفش‌ های طبی و تجهیزاتی همچون عصای پیاده‌ روی، زانوبند یا بریس نیز می‌ توانند بار وارده بر روی باسن و زانو ها را در هنگام حرکت بسیار کاهش داده و در راه رفتن و ایستادن به سالمندان کمک کنند.

دارو درمانی

روش‌ هایی همچون طب سوزنی، تزریق استروئید برای کاهش درد، عمل جراحی و همچنین مصرف دارو نیز می‌ تواند در بهبود بیماری آرتروز در سالمندان بسیار مؤثر باشد.

اصلاح سبک زندگی

رعایت برخی نکات همچون مصرف وعده‌ های غذایی سالم در مدت زمان‌ های مشخص، تحرک در طول فعالیت روزانه، استفاده از توالت فرنگی برای عدم آسیب به زانو ها و غیره نیز می‌ تواند در کاهش علائم آرتروز به سالمندان کمک کند.

در پایان

مؤسسه همپای سلامت زندگی، ارائه دهنده خدمات پرستاری و مراقبت از سالمندان در منزل بوده و با همکاری تیم پرستاری بسیار متخصص و با تجربه، خدمات خود را به‌ طور کاملاً حرفه‌ ای به شما ارائه می‌ دهد. جهت اطلاع از چگونگی استخدام پرستار سالمند در منزل و یا بهره‌مندی از سایر خدمات این مؤسسه، می‌ توانید با ما تماس گرفته و راهنمایی‌ های لازم را از مشاورین دریافت نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *