اعتماد به‌ نفس کودکان

وجود اعتماد به‌ نفس در سنین پایین، یکی از مهم‌ ترین ارکان زندگی برای سلامت روانی و عاطفی کودکان است. والدین نقش بسیار مهم و اساسی را در رشد و پرورش اعتماد به‌ نفس در فرزندان و کودکانشان ایفا می‌ کنند و با ایجاد آن، می‌ توانند شجاعت لازم را به کودک خود برای امتحان کردن مسائل و چیز های جدید در زندگی ترغیب کنند. بر اساس نتایج و آزمایش‌ های انجام‌ شده نیز کودکانی که دارای اعتماد به‌ نفس هستند، احساس مثبتی از خود ارزشمندی داشته و می‌ توانند در آینده و بزرگسالی، در مقابل مشکلات خود واکنش‌ های بسیار مثبت‌ تری را نشان داده و بر آن غلبه کنند. بنابراین رشد اعتماد به‌ نفس در کودکان توسط والدین و یا افراد بزرگسال، در ایجاد محیطی امن برای کودکان و سلامت روانی آن‌ذها بسیار حائز اهمیت است که در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.

اهمیت اعتماد به‌ نفس در کودکان

اعتماد به‌ نفس در کودکان، جنبه بسیار مهمی برای سلامت روانی و عاطفی آن‌ ها است. در واقع اعتماد به‌ نفس به‌ معنای اعتماد افراد به توانایی‌ ها و خود است و کودکانی که دارای اعتماد به‌ نفس بالایی نسبت‌ به سایر کودکان هستند، روابط بسیار مثبت‌ تری را می‌ توانند با والدین و اعضای خانواده، مربیان، کودکان و غیره ایجاد کرده و عملکرد مناسب‌ تری را در تحصیل و زندگی آینده خود داشته باشند. بنابراین پرورش این حس در کودکان، عمیقاً در رشد و توانمندی آن‌ ها بسیار تأثیر گذار است و می‌ تواند نقش مهمی را در موفقیت‌ های کودک در تمامی مراحل زندگی ایفا کند.

از جمله مهم‌ ترین تأثیرات حس اعتماد به‌ نفس در کودکان نیز می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • افزایش تمایل به ریسک‌ پذیری در تمامی مراحل زندگی
  • افزایش توانایی مدیریت و غلبه بر شکست و اشتباهات
  • افزایش مهارت‌ های اجتماعی مناسب
  • افزایش توانایی دوست‌ یابی به‌ ویژه در آینده
  • حس راضی بودن از خود و عدم جلب رضایت دیگران
  • نگرش مثبت و دید خوش‌ بینانه به خود
  • ایجاد استقلال و توانمندی در کودکان
  • افزایش مهارت حل مسئله در کودکان
  • افزایش تاب‌آوری در برابر ناملایمات و چالش‌ های زندگی در فرزندان

روش‌ های افزایش اعتماد به‌ نفس در کودکان

از جمله مهم‌ ترین تکنیک‌ های افزایش اعتماد به‌ نفس در کودکان، می‌ توان به موارد زیر اشاره نمود:

در مقابل اشتباهات فرزندتان، واکنش تند نشان ندهید

کودکان مسائل را بسیار متفاوت‌ تر از بزرگسالان درک می‌ کنند و با توجه به درک خود، واکنش‌ های متفاوتی را در شرایط گوناگون از خود بروز می‌ دهند. به‌ همین جهت آموزش و آگاهی والدین در رابطه با برخورد خود با فرزند در برابر اشتباهات و خطا های او بسیار حائز اهمیت است و این‌ که چگونه با فرزندانتان ارتباط برقرار می‌ کنید، می‌ تواند سبب کاهش و یا از افزایش اعتماد به‌ نفس در آن‌ ها شود. در چنین مواقعی حتی زمانی‌ که فرزندتان از گوش دادن خودداری می‌ کند، والدین پرورش‌ دهنده باشید و با ایجاد رابطه‌ ای راحت با فرزندتان، اشتباهات او را برایش توضیح داده و سرکوب و سرزنش آن‌ ها به‌ شدت خودداری نمایید.

به‌ عنوان والدین، الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید

فرزندان در سنین پایین و خردسالی، برای یادگیری مهارت‌ ها و روابط اجتماعی خود، به رفتار و برخورد والدین و افراد مسئول در زندگی خود نگاه می‌ کنند. بنابراین وظیفه شما به‌ عنوان یک والدین در ایجاد الگوی مثبت برای فرزندتان بسیار حائز اهمیت است. هرچه دیدگاه والدین به زندگی مثبت تر بوده و در برابر مشکلات و ناملایمات زندگی، از خود واکنش بهتری را نشان دهند، بنابراین الگوی مناسب‌ تری برای فرزندان خود جهت افزایش حس اعتماد به‌ نفس در آن‌ ها هستند.

فرزند خود را برای امتحان چیز های جدید تشویق کنید

یکی دیگر از مهم‌ ترین مسائل در رابطه با تکنیک‌ های افزایش اعتماد به‌ نفس در کودکان، تشویق فرزندان برای امتحان کردن چیز ها و مسائل جدید در زندگی روزمره است. این تکنیک به کودکان اجازه می‌ دهد تا خطرات سالم را پذیرفته و شما به‌ عنوان والدین باید عقب ایستاده و اجازه دهید فرزندتان مسئولیت فرصت بدست آمده را پذیرفته و با افزایش توانایی، ریسک پذیری و قدرت مسئولیت‌ پذیری، از شکست نجات یافته و با حل مشکل خود، اعتماد به‌ نفس را در خود افزایش دهد.

مقاومت فرزندتان را در حل مشکلات تحسین کنید

یکی دیگر از روش‌ های اصلی ایجاد اعتماد به‌ نفس در کودکان، شامل فضا دادن به آن‌ ها برای حل مشکلات و عقب‌ نشینی والدین است. شما می‌ توانید به کودک خود اجازه ریسک‌ پذیری و تصمیم‌ گیری را داده و در تمامی مراحل زندگی او را مورد تحسین و تمجید قرار دهید.

اجازه دهید فرزندتان برای حل مشکل، شکست بخورد

برخی از والدین برای پرورش و رشد فرزندان خود، بر این باورند که اگر کودک خود را برای کسب موفقیت در آینده، تحت فشار قرار دهند، می‌ توانند نتایج بسیار فوق‌العاده‌ ای را دریافت کنند. اما واقعیت این است که کودک در صورت حل نکردن مشکل خود و مجبور به تحمل شرایطی که والدین برای او به وجود آورده‌اند، نمی‌ تواند در آینده مستقل شده و از این‌ رو دارای اعتماد به‌ نفس پایینی است. بنابراین برای انجام کار های فرزندتان او را تشویق کرده و به‌ هیچ‌ عنوان او را به انجام کاری مجبور نکنید. تا حد امکان نیز از تأثیرات منفی که حاصل اشتباهات فرزندتان در درازمدت بر روی او است، جلوگیری کرده و بهترین راه‌ حل را پیدا کنید.

پرستاری از کودکان

تشویق کودکان به سمت علایق آن‌ ها

تشویق کودکان توسط والدین برای رفتن به‌ دنبال علایق خود، به تقویت اعتماد به‌ نفس در آن‌ ها بسیار کمک می‌ کند. زمانی‌ که فرزندتان به چیز مثبتی علاقه نشان می‌ دهد مانند ورزش، خواندن کتاب، کشیدن نقاشی و غیره او را در این حرفه تشویق نمایید. این عمل توسط والدین، اعتماد به‌ نفس را در فرزندشان افزایش داده و علاوه‌ بر ایجاد حس موفقیت در کودکان، والدین می‌ توانند از طریق این علایق با کودکان خود ارتباط برقرار کرده و با آن‌ ها سرگرم شوند.

برای فرزندتان هدف‌ گذاری کنید

همان‌ طور که پیش‌ تر به آن اشاره شود، اجازه دادن به کودکان جهت انتخاب و تصمیم‌ گیری در زندگی‌شان، می‌ تواند در ایجاد حس اعتماد به‌ نفس در آن‌ ها بسیار مؤثر باشد. بنابراین برای حس اعتماد به‌ نفس و بررسی عواقب تصمیمات توسط فرزندتان، به آن‌ ها اجازه انتخاب کار های ساده‌ ای همچون انتخاب رنگ لباس، مرتب کردن اتاق، چیدن میز شام و غیره را داده و حس ارزشمندی را در آن‌ ها افزایش دهید.

از فرزند خود در برابر تلاش‌ های او قدردانی و تمجید کنید

زمانی‌ که فرزندتان چیز جدیدی را امتحان کرده و واکنش مثبتی را در مقابل آن از خود بروز می‌ دهد، حتی اگر موفق نشود، باید کودکتان را تشویق نمایید. این عمل به فرزندتان کمک می‌ کند که بر ترس خود برای انجام کار های جدید به‌ ویژه در آینده غلبه کرده و حس اعتماد به‌ نفس را در خود تقویت کند. همچنین کودکتان برای انجام کار های جدید نیز اشتیاق بیشتری یافته و احساس صمیمیت و امنیت بیشتری در کنار والدین خواهد داشت.

فرزند خود را هرگز مقایسه نکنید

یکی از بزرگ‌ ترین معضلات و اشتباهاتی که در تربیت کودکان وجود دارد، مقایسه کردن آن‌ ها با سایر هم‌ سن‌وسالان و دوستان است. به‌ طور کلی هر فرد از سنین کودکی تا بزرگسالی، دارای استعداد ها و محدودیت‌ های منحصر به‌ فردی است و با در نظر گرفتن شرایط زندگی نیز هیچ دو انسانی به‌ طور کامل در توانایی‌ ها و حل مشکلات خود دارای واکنش‌ های یکسان نیستند. مقایسه فرزندتان با سایر کودکان، سبب آسیب به عزت‌ نفس او شده و باعث می‌ شود به‌ مرور آن‌ ها دچار عقده حقارت شوند. بنابراین به‌ جای مقایسه فرزندتان با دیگران، حس رقابت سالم را در آن‌ ها ایجاد کرده و به‌ جای ایجاد خشم، اضطراب و استرس عاطفی در آن‌ ها، سبب رشد بهتر و تقویت توانایی آن‌ ها شوید.

با فرزند خود وقت گذرانده و به حرف های او توجه کنید

یکی دیگر از بهترین تکنیک‌ های افزایش اعتماد به‌ نفس در کودکان، وقت گذراندن والدین با آن‌ ها و گوش کردن به حرف های فرزندان است. زمانی‌ که کودکان در طول شبانه‌روز اوقات خاصی را با والدین خود سپری می‌ کنند، ایجاد حس امنیت در آن‌ ها سبب افزایش اعتماد به‌ نفس در کودکان شده و توجه والدین و سایر افراد بزرگسال همانند مربیان و اعضای خانواده به حرف‌ ها و داستان‌ های آن‌ ها نیز می‌ تواند نقش بسیار مهمی را در اعتماد به‌ نفس کودکان ایفا کند.

فرزند خود را مستقل پرورش دهید

براساس مطالعات انجام‌ شده، فرزندانی که از سنین کودکی به‌ صورت مستقل تربیت می‌ شوند، از اعتماد به‌ نفس بیشتری نسبت‌ به سایر کودکان برخوردار بوده و به‌ دلیل عدم وابستگی شدید به والدین، می‌ توانند در آینده کار های خود را به‌ تنهایی انجام داده و موفق‌ تر شوند.

به‌ هیچ‌ عنوان به فرزند خود برچسب نزنید

برچسب زدن به کودکان و به‌ کار بردن از الفاظ و کلمات منفی، می‌ تواند تأثیر مستقیمی در کاهش اعتماد به‌ نفس آن‌ ها داشته باشد. بنابراین به‌ عنوان والدین سعی کنید نقاط ضعف و اشتباهات کودک خود را با بیان جملات مثبت و بهترین عملکرد برای افزایش اعتماد به‌ نفس در آن‌ ها تصحیح کنید.

از فرزند خود تمجید و یا تعریف بیش‌ از حد نکنید

تشویق و تعریف بیش‌ از حد کودکان، سبب ایجاد حس اعتماد به‌ نفس کاذب در آن‌ ها شده و این می‌ تواند در بزرگسالی آن‌ ها تأثیرات بسیار منفی را در زندگی و غلبه بر مشکلات ایجاد کرده و سبب آسیب‌ پذیری آن‌ ها شود.

انتظارات معقولی از فرزند خود داشته باشید

کودکان با توجه به علایق و عملکرد خود، دارای توانمندی های گوناگونی هستند و به‌ همین جهت هر یک از آن‌ ها استعداد های خاصی را در برابر حل مشکلات و سایر مسائل بروز می‌ دهند. بنابراین از فرزندان خود به‌ ویژه در سنین کودکی، انتظارات معقولی داشته و از تأثیر اثرات منفی در آن‌ ها جلوگیری کنید.

در پایان

مؤسسه همپای سلامت زندگی، ارائه دهنده انواع خدمات پرستاری از کودکان، بیماران و سالمندان در منزل است و دارای سال‌ ها سابقه حرفه‌ ای در این زمینه می‌ باشد. این مجموعه با همکاری تیم پرستاری بسیار متخصص و با تجربه خود، خدمات پرستاری از کودکان در منزل را ارائه می‌ دهد و والدین عزیز می‌ توانید برای دریافت هر گونه راهنمایی‌ ها و مشاوره‌ های لازم، با مؤسسه ما تماس حاصل نموده و با مشاورین در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *