کمبود ویتامین دی در کودکان

آیا می‌دانید کمبود ویتامین‌ها در بدن کودکان چه عوارضی را برای آن‌ها به همراه دارد؟ برای مثال با توجه به نقش مهم و ضروری که ویتامین D برای بدن ایفا می‌کند، شما به‌عنوان والدین کودک باید بدانید که کمبود ویتامین دی در کودکان می‌تواند چه عوارضی را برای آن‌ها به همراه داشته باشد. با مطالعه این مطلب و آگاهی از عوارض کمبود ویتامین دی در کودکان، بیشتر به تغذیه فرزندان خود اهمیت خواهید داد. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

بررسی نقش ویتامین دی در بدن

به‌طور کلی ویتامین دی به‌عنوان یکی از مهمترین ویتامین‌ها برای بدن شناخته شده است که از کودکی باید در رژیم غذایی مورد استفاده قرار گیرد تا دچار کمبود ویتامین دی نشویم. اما دلیل جایگاه این ویتامین چیست:

تقویت استخوان‌ها

مهم‌ترین و اصلی‌ترین نقش ویتامین دی در بدن، بحث حفظ سلامت استخوان‌ها و تقویت بنیه کودک است. با توجه به اینکه ویتامین دی راندمان جذب کلسیم در روده‌ها را چندین برابر افزایش می‌دهد، بنابراین حتماً باید در تمام مراحل زندگی به خصوص در دوران کودکی، رژیم غذایی غنی از ویتامین دی داشته باشیم تا بنیه استخوان‌ها تقویت شده و در میانسالی، دچار پوکی استخوان نشویم.

بهبود خلق و خوی کودک

تحقیقات نشان داده است که ویتامین دی بر روی عملکرد مغز نقش چشمگیری دارد. به همین دلیل از یک سو می‌تواند قدرت تمرکز کودک را بالا ببرد و از سوی دیگر میزان استرس، اضطراب و افسردگی را به شدت کم می‌کند. بنابراین خلق و خوی کودک شما بهبود پیدا خواهد کرد.

تقویت سیستم ایمنی بدن

اگر بدن کودک به میزان کافی ویتامین دی دریافت کند، به دلیل اینکه قوای ایمنی بدن تقویت می‌شود، همین مسئله باعث مقاومت بدن کودک در برابر سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی خواهد شد. این مسئله به خصوص در فصل زمستان، اهمیت بیشتری دارد.

تقویت دندان‌ها

با توجه به اینکه دندان‌های اصلی از دوران کودکی شکل می‌گیرند، بنابراین اگر از همان ابتدا ویتامین دی به اندازه کافی در رژیم غذایی کودک وجود داشته باشد، بنیه دندان‌ها تقویت می‌شود و در بزرگسالی دچار مشکلاتی همانند پوسیدگی شدید دندان نخواهند شد.

علائم کمبود ویتامین دی در کودکان

اگرچه بهترین روش برای تشخیص سطح ویتامین دی در کودکان، انجام آزمایش خون است ولی اگر علائم زیر را در فرزند خود مشاهده کردید، این علائم نیز نشان می‌دهد که کودک در معرض کمبود ویتامین دی قرار دارد و باید هرچه زودتر، آزمایش انجام شود تا متخصص بتواند سطح ویتامین دی را بررسی نماید:

  • ضعف عضلانی
  • خستگی و درد استخوان‌ها
  • رنگ پریدگی
  • کاهش اشتها
  • کمبود یا اختلالات خواب

عوارض کمبود ویتامین دی در کودکان

آیا می‌دانید اگر بدن کودک شما دچار کمبود ویتامین دی شده باشد و این عارضه درمان نشود، چه عوارضی را برای او به همراه خواهد داشت:

  • نرمی و پوکی استخوان، مهم‌ترین عارضه کمبود ویتامین دی در کودکان است. وقتی سطح ویتامین D از حد نرمال پایین بیاید، جذب کلسیم و فسفر توسط بدن به شدت کاهش پیدا می‌کند. همین مسئله باعث نرمی استخوان می‌شود. حتی ممکن است کودک شما را در معرض راشیتیسم قرار دهد.
  • کمبود ویتامین دی باعث ضعف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به بیماری‌های عفونی خواهد شد.
  • همچنین به دلیل اینکه کمبود ویتامین D باعث می‌شود جذب فسفر کاهش یابد، بنابراین بر روی عملکرد مغز تاثیر می‌گذارد و کودک دچار افسردگی و عدم تمرکز خواهد شد.
  • کودکانی که ویتامین دی کافی را دریافت نمی‌کنند، بیشتر از یک کودکان دیگر در معرض دیابت قرار دارند.
  • کمبود ویتامین دی در کودکان به دلیل تاثیری که بر روی قدرت عضلات آن‌ها می‌گذارد، منجر به کاهش توانایی‌های حرکتی آن‌ها خواهد شد.
  • لازم است بدانید که این ویتامین با سیستم تنفسی ارتباط مستقیم دارد. بنابراین کمبود ویتامین دی در کودک می‌تواند او را در معرض ابتلا به آسم و سایر مشکلات تنفسی قرار دهد.

همپای سلامت

دلایل ابتلا به کمبود ویتامین دی در کودکان چیست؟

متاسفانه اطلاعات به‌دست آمده از تحقیقات پزشکی نشان می‌دهد که در چند سال اخیر، آمار ابتلا به کمبود ویتامین دی در کودکان بیشتر از قبل شده است. مهمترین عاملی که در این زمینه تاثیر دارد، کمبود نور خورشید است. زندگی آپارتمانی باعث شده که کودکان به دلیل اینکه نمی‌توانند در فضای باز و زیر آسمان بازی کنند، نور خورشید کافی را دریافت نکرده و در نتیجه ویتامین دی در بدن آن‌ها به اندازه کافی تولید نشود. از طرف دیگر افزایش آلودگی هوا نیز باعث کاهش تابش نور خورشید و در نتیجه کمبود تولید ویتامین دی در بدن کودکان می‌شود. به جز این عامل که مهمترین فاکتور کمبود ویتامین دی در کودکان شناخته شده است، عوامل زیر نیز نقش چشمگیری در کمبود ویتامین دی در بچه‌ ها دارد:

  • تغذیه نامناسب
  • ابتلا به بیماری‌های کلیوی
  • حساسیت به شیر مادر و در نتیجه عدم مصرف شیر مادر
  • تیره بودن پوست بدن و در نتیجه کاهش جذب نور خورشید
  • ابتلا به بیماری‌های مزمن کبدی

راهکارهای درمان کمبود ویتامین دی در کودکان

به محض اینکه علائم کمبود ویتامین دی در کودک مشاهده شد، باید به متخصص مراجعه کنید و آزمایشاتی را انجام دهید تا سطح ویتامین دی سنجیده شود. برای درمان کمبود ویتامین دی، روش‌های زیر بسیار مناسب هستند:

  • عمده‌ترین روش برای درمان کمبود ویتامین دی این است که کودک شما تحت نظر متخصص، داروهایی را مصرف نماید. البته در مصرف دارو و مکمل به هیچ عنوان نباید زیاده‌روی کنید چون ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است و اگر سطح آن در بدن از حداکثر مقدار استاندارد بیشتر شود، به دلیل تجمع در کبد، کودک دچار مسمومیت ویتامین دی خواهد شد.
  • حتماً در رژیم غذایی کودک خود مواد غذایی حاوی ویتامین دی همانند شیر غنی شده با ویتامین دی، زرده تخم مرغ، ماهی و سایر مواد غذایی را لحاظ نمایید.
  • اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید، در طول هفته چند ساعتی کودک را به فضای باز بیاورید. به خصوص در روزهای آفتابی که نور خورشید زیاد است، بیرون رفتن کمک می‌کند سطح ویتامین دی در بدن کودک بالا برود.

در پایان

وقتی در مورد نگهداری و مراقبت از کودک صحبت می‌کنیم، یعنی باید به رژیم غذایی او برای جلوگیری از ابتلا به مسائلی همانند کمبود ویتامین دی در کودک توجه داشت. بنابراین در صورتی که به فکر استخدام پرستار کودک در منزل هستید، حتماً باید پرستار متخصص را انتخاب کنید تا با رژیم غذایی مناسب برای کودک و نگهداری اصولی از او، به جلوگیری از کمبود ویتامین دی یا درمان این عارضه در بدن کودک شما کمک کند. برای استخدام پرستاران حرفه‌ای و متخصص، به همپای سلامت مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با این موسسه تماس بگیرید، رزومه پرستاران را بررسی نمایید و سپس بعد از یک هفته دوره آزمایشی، پرستار مدنظر خود را با عقد قرارداد، استخدام کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *