گوشی هوشمند یک معضل بسیار مدرن برای کودکان خردسال است که با فواید و مضرات متعددی همراه می باشد. حال این سوال مطرح می شود که آیا بهتر است گوشی هوشمند را در اختیار فرزندتان قرار دهید و یا تا جای ممکن او را از دستگاه دور نگه دارید؟ همان طور که مطلع هستید استفاده از تلفن همراه و گوشی های هوشمند به سرعت در حال رشد است و در دوران فراگیری کرونا نیز استفاده از آن به ویژه در میان کودکان خردسال به اوج خود رسیده است. به بیان دیگر می توان گفت که جهان امروزی بدون وجود تلفن های هوشمند قابل تصور نبوده و از کودکان خردسال تا افراد مسن، همه دارای انواع گوشی های هوشمند هستند.
استفاده از گوشی هوشمند برای کودکان، دارای فواید و مضراتی است که در ادامه با آن ها آشنا شده و هر یک را به صورت مجزا بررسی خواهیم کرد. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مضرات گوشی هوشمند برای کودکان
از مهم ترین اثرات گوشی در کودکان و عوارض جانبی و مضرات استفاده از آن برای کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تأثیر منفی بر فعالیت های مغز
بر طبق مطالعات انجام شده، مغز انسان به تشعشعات الکترومغناطیسی بسیار حساس است. از آن جایی که گوشی های هوشمند بر روی امواج الکترومغناطیسی عمل می کنند می توانند تأثیرات نامطلوبی را بر مغز کودکان داشته و سبب کاهش یادگیری و تمرکز در کودکان شوند.
اختلال در خواب کودکان
یکی دیگر از مضرات اصلی استفاده از گوشی های هوشمند توسط کودکان، ایجاد اختلال و تغییر الگوی خواب کودکان است. نور آبی منتشر شده از صفحه نمایش گوشی های هوشمند می تواند در تولید هورمون ملاتونین که مسئول تنظیم خواب است اختلال ایجاد کند. زمانی که کودکان به اندازه کافی نمی خوابند، خلق و خوی آن ها تغییر کرده و توانایی تمرکز و یادگیری نیز در آن ها کاهش می یابد.
کاهش فعالیت بدنی در کودکان
جذابیت بازی ها، انیمیشن و سرگرمی های دیجیتال موجود در گوشی های هوشمند، می تواند منجر به تغییر سبک زندگی کودکان و همچنین کاهش تحرک آن ها در طول روز شود. عدم فعالیت بدنی نیز خطر ابتلا به چاقی و دیگر بیماری ها را در کودکان افزایش داده و می تواند سلامتی آن ها را تحت تأثیر قرار دهد.
کاهش تعاملات اجتماعی
استفاده بیش از حد از گوشی های هوشمند توسط کودکان، می تواند در مهارت های ارتباطی آن ها با دیگر اعضای خانواده و دوستان تأثیر گذاشته و تعاملات اجتماعی آن ها را کاهش دهد. برنامه های تلفن های هوشمند، منجر به منزوی شدن کودکان شده و می تواند با کاهش مهارت های اجتماعی، بزرگسالی آن ها را تحت تأثیر قرار دهد.
تأثیر منفی در سلامت روان کودکان
یکی دیگر از عوارض جانبی استفاده از گوشی های هوشمند در کودکان، تأثیر بر سلامت روانی آن ها است. رسانه های اجتماعی می توانند کودکان را در معرض خطر قرار داده و با کاهش اعتماد به نفس آن ها، افسردگی و اضطراب را در کودکان افزایش دهند. مطالعات انجام شده نشان می دهند که فعالیت در رسانه های اجتماعی توسط کودکان زیر ۱۰ سال، می تواند آسیب های جدی را در رشد مغز آن ها داشته و مشکلات درونی مانند آسیب های اجتماعی، اضطراب، افسردگی و دیگر مشکلات جسمانی را در آن ها ایجاد کند.
مشکلات تمرکز و یادگیری
استفاده بیش از حد از گوشی های هوشمند می تواند سبب ایجاد مشکلات توجه در کودکان شده و یادگیری و تمرکز را در آن ها به حد قابل توجهی کاهش دهد. برنامه های اجتماعی، بازی ها و سرگرمی های موجود در تلفن های هوشمند حواس کودکان را از انجام فعالیت های بدنی، مطالعه، ورزش، بازی با دوستان، گذراندن اوقات با خانواده و غیره منحرف کرده و عملکرد تحصیلی و رشد شناختی آن ها را تحت تأثیر قرار می دهد.
ایجاد مشکلات جسمانی در کودکان
استفاده از گوشی های هوشمند علاوه بر ایجاد بیماری های ذهنی، می تواند در ایجاد بیماری های جسمانی در کودکان نیز بسیار تأثیر گذار باشد. یکی از اصلی ترین مشکلات جسمانی در کودکان در اثر استفاده بیش از حد گوشی های هوشمند، اختلالات بینایی و ضعیف شدن چشم است. در واقع می توان گفت که خطر ابتلا به اختلالات بینایی در کودکانی که به صورت مداوم از گوشی های دیجیتال استفاده می کنند نسبت به دیگر کودکان بسیار بیشتر است. از دیگر مشکلات جسمانی در اثر استفاده از گوشی های هوشمند توسط کودکان نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- گرفتگی عضلات
- سردرد
- مشکل در سیستم عضلانی
- درد استخوان
- گرفتگی اندام های حرکتی
- بی حسی انگشتان
- و غیره
تاثیر منفی در احساسات کودکان
گشت و گذار در رسانه های اجتماعی به دلیل کنجکاو بودن کودکان و همچنین استفاده از برخی بازی های هوشمند می تواند تأثیرات بسیار منفی را در احساسات کودکان بگذارند. همان طور که می دانید کودکان نسبت به بزرگسالان دارای احساسات بسیار آسیب پذیر تر هستند و حتی می توانند صحنه های خشونتآمیز غیر واقعی را واقعی تصور کرده و با انجام بازی های خشن، پرخاش گری و عصبانیت در آن ها افزایش یابد.
فواید گوشی هوشمند برای کودکان
با توجه به مضرات گوشی هوشمند برای کودکان خردسال، نمی توان مزایای یادگیری فناوری گوشی های هوشمند را نیز نادیده گرفت. به عنوان مثال دانش آموزان از مدارس ابتدایی تا دانشگاه، با مجهز شدن سیستم های آموزشی به رایانه های کوچک و گوشی های هوشمند، مهارت های تحقیقاتی و همچنین سواد دیجیتالی را بسیار زودتر از نسل های قبلی یاد گرفته و توسعه می دهند. از دیگر مزایا و فواید گوشی هوشمند برای کودکان نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پشتیبانی آموزشی
یکی از فواید دادن تلفن های هوشمند به کودکان، تقویت مهارت های آن ها در تحصیل است. گوشی های هوشمند به کودکان این امکان را می دهند که از ابزار های مختلفی که در دستگاه تعبیه شده است مانند دوربین، ماشین حساب، ضبط صدا و غیره استفاده کرده و در تحصیل پیشرفت کنند. همچنین تلفن های هوشمند امکان دسترسی به فیلم های آموزشی، تدریس آنلاین و برنامه های گرافیکی را نیز در اختیار کودکان قرار می دهند.
تقویت مهارت های اجتماعی
کودکانی که دارای تلفن همراه هستند، می توانند با برقراری ارتباط با خانواده و دوستان خود، مهارت های اجتماعی خود را بهبود بخشند. اما این نکته قابل توجه است که برنامه های اجتماعی مانند توییتر، اینستاگرام، فیس بوک و غیره می توانند علایق کودک را به تحصیل و گذراندن اوقات با خانواده کاهش داده و عامل بزرگی برای حواس پرتی کودکان و ایجاد تأثیرات منفی بر روی رفتار های آن ها باشند.
دسترسی به کودکان در مواقع اضطراری
یکی دیگر از فواید گوشی های هوشمند برای کودکان، توانایی برقراری تماس در مواقع اضطراری با آن ها است. اگر کودکان تلفن داشته باشند، والدین آن ها همیشه می توانند به آن ها دسترسی داشته و در مواقع نیاز با کودکان تماس بگیرند. همچنین در تلفن های هوشمند با استفاده از برخی برنامه ها می شود کودکان را ردیابی کرد.
سرگرمی برای کودکان
گوشی های هوشمند یکی از مدرن ترین ابزار های سرگرمی برای کودکان خردسال هستند و در حال حاضر اکثر کودکان برای بازی های اینترنتی و همچنین تماشای انواع برنامه های کودک و انیمیشن، از گوشی های هوشمند استفاده می کنند.
روش های مدیریت استفاده از گوشی هوشمند توسط کودکان
اگر از مضرات و اثرات استفاده از گوشی در کودکان خود نگران هستید، می توانید از دستورالعمل های زیر برای مدیریت استفاده از گوشی های هوشمند بهرهمند شوید:
ایجاد محدودیت استفاده از گوشی
والدین می توانند برای فرزندان و کودکان خردسال خود مرز های واضحی را جهت استفاده از گوشی های هوشمند در طول روز ایجاد کنند و از فعالیت های جایگزین مانند مطالعه، فعالیت های خلاقانه، بازی در فضای باز، نقاشی و غیره استفاده کنند.
تقویت ارتباط والدین با فرزندان
یکی دیگر از راهکار های کنترل استفاده از گوشی هوشمند توسط کودکان، تقویت رابطه والدین با فرزندان است. در چنین شرایطی شما می توانید محیط بسیار امن و راحتی را برای کودکان ایجاد کرده و از طریق صحبت با فرزندان، حواس او را جهت استفاده از تلفن های هوشمند منحرف نمایید.
الگوی مناسب برای فرزندان
اگر انتظار دارید که کودکانتان از گوشی های هوشمند در طول روز کمتر استفاده کنند، بنابراین به عنوان یک والدین باید الگو های مناسبی برای آن ها در استفاده از تلفن های هوشمند باشید.
نظارت بر کودکان
در هنگام استفاده کودکان از گوشی های هوشمند، به فاصله گوشی با چشمان کودکان و همچنین نحوه نشستن آن ها نظارت داشته و تا حد قابل توجهی مضرات استفاده از گوشی های هوشمند را کاهش دهید. با محدود سازی زمان استفاده از گوشی های هوشمند نیز می توانید کنترل مناسبی را در کودکان خود برای بازی با تلفن ها ایجاد نمایید.
کنترل سبک زندگی کودکان
امروزه یکی از عادات بسیار نامناسب در تربیت کودکان، استفاده از گوشی های هوشمند جهت سرگرمی و حواس پرتی کودکان و تشویق او به خوردن غذا است. این کار توسط والدین امری بسیار مضر در تربیت کودکان بوده و مفهوم پاداش و سرگرمی گوشی های هوشمند را می تواند برای کودکان بسیار پررنگ کند. مشاورین سلامت توصیه می کنند که در هنگام خوردن غذا، استفاده از تلفن همراه برای کودکان ممنوع بوده و قبل از خواب نیز فرزندان به هیچ عنوان نباید از گوشی های هوشمند برای سرگرمی استفاده کنند.
در پایان
والدین عزیز می توانید برای استفاده از بهترین خدمات پرستاری از کودکان در منزل، با موسسه همپای سلامت زندگی در تهران تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید. تیم پرستاری ما در مؤسسه همپای سلامت آماده ارائه خدمات مراقبتی و پرستاری در بالاترین سطح کیفی به شما عزیزان هستند و خدمات خود را به صورت پاره وقت و تمام وقت برای مراقبت و پرستاری از کودکان در منزل ارائه می دهند.
بدون دیدگاه