چاقی در کودکان

چاقی یکی از معضلاتی است که محدود به یک بازه سنی خاصی نمی‌شود. برای مثال چاقی کودکان در چند سال اخیر آمار بیشتری را به خود اختصاص داده است. اما اغلب والدین این موضوع را جدی نمی‌گیرند. آیا شما می‌دانید دلایل چاقی کودکان چیست؟ آیا می‌دانید چه عوارضی را برای آن‌ها به دنبال دارد؟ برای اینکه نسبت به وزن فرزند خود و سلامت حساسیت بیشتری به خرج دهید، این مطلب را با دقت مطالعه نمایید تا از عوارض چاقی کودکان مطلع شوید.

آیا همواره اضافه وزن به معنای چاقی است؟

اشتباهی که برخی از افراد والدین مرتکب می‌شوند این است که به محض اینکه وزن کودک کمی از حالت نرمال نمودار بالاتر می‌رود فکر می‌کنند کودک آن‌ها چاق شده است. در صورتی که بین اضافه وزن با چاقی تفاوتی وجود دارد. برای اینکه مطمئن شوید آیا کودک شما علائم چاقی را نشان می‌دهد یا خیر، باید شاخص توده بدنی یا  BMI  اندازه‌گیری شود. سپس بر اساس قد و وزن کودک، متخصص به این نتیجه می‌رسد که آیا کودک شما دچار چاقی شده است و یا اینکه فقط کمی اضافه وزن دارد.

بررسی دلایل چاقی کودکان

اولین موضوعی که باید در مورد آن صحبت کنیم این است که چرا کودکان دچار اضافه وزن و در نهایت چاقی می‌شوند. عواملی که در این زمینه دخیل هستند عبارتند از:

ژنتیک

طبق تحقیقات انجام شده، کودکانی که والدین آن‌ها سابقه چاقی دارند بیشتر از کودکان دیگر در معرض اضافه وزن و چاقی قرار می‌گیرند.

رژیم غذایی نامناسب

اگر رژیم غذایی کودک حاوی مقدار زیادی چربی و قند باشد، کودک سریع‌تر دچار اضافه وزن می‌شود. برای مثال کودکانی که فست فود و شیرینی‌جات زیادی مصرف می‌کنند، بسیار چاق می‌شوند و این چاقی به راحتی قابل کنترل نخواهد بود چون ترک کردن خوراکی‌های خوشمزه واقعاً برای کودکان سخت است. متاسفانه در سال‌های اخیر به دلیل اینکه تنقلات و فست‌فودها افزایش یافته است، تمایل بچه‌ها به این نوع خوراکی‌ها نیز بیشتر شده است.

ورزش نکردن

باید این واقعیت را بپذیریم که در جامعه فعلی میزان تحرک کودکان پایین آمده است چون تمایل کودکان به بازی‌های کامپیوتری بیشتر شده است. اما در گذشته، کودکان زمان زیادی را برای دوچرخه سواری و فوتبال سپری می‌کردند و همین موضوع به مصرف کالری و کاهش وزن کمک می‌کرد.

شرایط روحی

حتماً برای شما جالب خواهد بود اگر بگوییم کودکانی که در معرض استرس، اضطراب و کسالت قرار دارند بیشتر دچار چاقی می‌شوند چون این گونه عوامل روانشناختی تمایل کودکان به پرخوری را افزایش می‌دهد.

مصرف برخی از داروها

اگر کودک شما بنا به دلایلی مجبور است برخی از داروها همانند پروپرانول، لیتیوم و… را مصرف کند همین داروها باعث افزایش وزن خواهد شد.

پرستاری از کودکان

بررسی عوارض چاقی در کودکان

اگر چاقی کودک خود را جدی نگیرید، کودک به مرور زمان دچار مشکلات زیر خواهد شد:

ابتلا به دیابت نوع 2

کودکانی که خوراکی‌های شیرین به مقدار زیادی مصرف می‌کنند و تحرک کمی دارند، در معرض خطر به ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند.

ابتلا به کلسترول و فشار خون بالا

مصرف بیش از اندازه فست فودها باعث می‌شود کودک شما دچار فشار خون بالا گردد. در واقع مصرف غذاهای چرب و فست‌فودها به دلیل تنگ و سخت کردن دیواره رگ‌ها، باعث افزایش فشار خون و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی یا سکته خواهد شد.

ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی

بیماری کبد چرب به دو نوع کبد چرب الکلی و غیر الکلی تقسیم می‌شود. کودکانی که رژیم غذایی مملو از چربی  دارند به دلیل رسوب چربی در کبد، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی قرار می‌گیرند. این بیماری منجر به زخم و آسیب به بافت کبد خواهد شد.

درد مفاصل

مسلماً افزایش وزن باعث فشار زیاد به مفاصل، باسن و زانوها و در نتیجه درد در ناحیه لگن، زانو و کمر خواهد شد.

ابتلا به مشکلات تنفسی

آیا تا به حال کودکی که دچار اضافه وزن و یا چاقی شده است را از نزدیک مشاهده کرده‌اید؟ با کمی تند راه رفتن نفس او به شماره می‌افتد. به طور کلی اضافه وزن و به خصوص چاقی، باعث می‌شود که کودکان دچار بیماری‌های همانند آپنه انسدادی خوابند شده و اختلالات تنفسی به سراغ آن‌ها می‌آید. این اختلالات در طول خواب شروع می‌شوند.

تاثیرات روانی بر کودکان

مسلماً وقتی کودکان همکلاسی و یا دوست خود را که دچار چاقی و یا اضافه وزن شده است را مسخره می‌کنند، همین مسخره کردن بر روی شرایط روحی او تاثیر می‌گذارد. کودک چاق به مرور منزوی می‌شود و اعتماد به نفس خود برای حضور در جمع را از دست خواهد داد.

چگونه از چاقی کودکان جلوگیری کنیم؟

از جمله روش های جلوگیری از چاقی در کودکان عبارت است از:

  • رژیم غذایی مناسب را برای کودکان خود در نظر بگیرید. تا جایی که ممکن است فست‌فودها، غذاهای فرآوری شده و تنقلالات را از رژیم غذایی کودک خود حذف کنید.
  • یک برنامه ورزشی منظم را برای او در پیش بگیرید. برای مثال کلاس‌های ورزشی تابستانه برای کودک ثبت نام کنید تا میزان تحرک او در طول روز بالا باشد.
  • تا جایی که امکان دارد غذاهایی همانند پیتزا و ساندویچ‌ها را در خانه آماده کنید چون در این صورت کیفیت غذاها بالاتر است، کمتر از روغن استفاده می‌شود و از طرف دیگر غذا از نظر منابع غذایی، سالم‌تر خواهد بود.
  • کودک شما باید خواب کافی داشته باشد. کم خوابی باعث اشتهای کاذب و گرسنگی خواهد شد.
  • شما باید در بازه‌های زمانی منظم برای مثال حداقل سالی یکبار، کودک خود را به نزد پزشک ببرید تا معاینات انجام شود و وضعیت وزن او مورد بررسی قرار گیرد.
  • اگر کمی کودک دچار اضافه وزن شده است، برای او جایزه تعیین کنید تا به شوق جایزه میزان مصرف خوراکی‌ها را کم کند و قبل از اینکه دچار چاقی شود، سریع وزن او به حالت نرمال بازگردد.
  • کودک شما باید کمتر با موبایل و بازی‌های کامپیوتری بازی کند و بیشتر باید به سراغ فعالیت‌های بدنی و بازی‌های هیجانی برود.

در پایان

اگر کودک شما دچار چاقی شده و اکنون با مطالعه عوارض چاقی در کودکان نگران شده‌اید، بهتر است خونسردی خود را حفظ کنید و در اولین قدم کودک خود را به نزد متخصصان حرفه‌ای ببرید تا وضعیت BMI او بررسی گردد و سپس یک برنامه غذایی و ورزشی برای او در نظر گرفته شود تا هر چه زودتر چاقی درمان گردد. می‌توانید برای این منظور از مجموعه حرفه‌ای همپای سلامت کمک بگیرید. در اولین فرصت با این موسسه تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *