با نزدیک شدن به فصل تابستان و شروع روز های گرم سال، خطر گرمازدگی در افراد به ویژه در کودکان و نوزادان بسیار افزایش می یابد. ایجاد گرمازدگی در کودکان، یک نوع بیماری تلقی می شود و زمانی اتفاق می افتد که بدن کودکان بیش از حد گرم شده و نمی تواند خود را خنک کند. نوزادان نیز نسبت به کودکان دارای حساسیت بسیار بیشتری در برابر گرمازدگی هستند و این واکنش به دلیل از دست دادن آب و نمک بیش از حد از بدن به دلیل تعریق بسیار زیاد اتفاق می افتد.
بنابراین بسیار حائز اهمیت است که قبل از خروج از منزل، نکات لازم را برای حفظ سلامت کودک خود در روز های گرم و مرطوب تابستانی رعایت کرده و از گرم شدن بیش از حد بدن نوزادان جلوگیری نمایید.
گرمازدگی کودکان چیست؟
گرمازدگی در کودکان، یک نوع بیماری و یک وضعیت تهدید کننده برای سلامت جسمانی آن ها است که در این شرایط، بدن کودکان بیش از حد گرم شده و دیگر نمی تواند دمای خود را حفظ کند. گرمازدگی اغلب در اثر قرارگیری مداوم در معرض نور خورشید و یا انجام فعالیت های بدنی در روز های بسیار گرم اتفاق می افتد. در این شرایط بدن از طریق تعریق بیش از حد، مقدار زیادی آب از دست می دهد که می تواند منجر به ایجاد گرمازدگی در کودکان و یا حتی بزرگسالان شود. اما با این حال شما می توانید با رعایت نکات احتیاطی در هوای بسیار گرم، از گرمازدگی در نوزاد و یا کودک خود جلوگیری کنید.
گرمازدگی نیز زمانی اتفاق می افتد که دمای بدن کودکان از ۳۷ درجه سانتیگراد به بالاتر و حتی به ۴۰ درجه سانتیگراد برسد. گرمازدگی یکی از بیماری های بسیار مهم مرتبط با گرما است که کودکان علاوه بر انجام ورزش و یا فعالیت های بدنی در خارج از منزل و در روز های گرم تابستان، می توانند در خانه و بدون تهویه مطبوع مناسب نیز به آن دچار شوند.
علائم گرمازدگی کودکان چیست؟
همان طور که گفته شد گرمازدگی شرایطی است که در آن فرد به دلیل از دست دادن مایعات و نمک از طریق تعریق زیاد در یک محیط گرم و یا انجام فعالیت بدنی بیش از حد به آن دچار می شود. گرمازدگی در کودکان و نوزادان نیز با علائم و نشانه هایی همراه است که با مشاهده آن ها می توانید سریعاً اقدامات پزشکی لازم را برای بهبود سلامتی کودکان انجام دهید.
مهم ترین این علائم نیز عبارتند از:
- تعریق بیش از حد در مراحل اولیه
- افزایش دمای طبیعی بدن
- گرفتگی عضلات
- پوست رنگ پریده در مراحل اولیه
- احساس سردرد
- تشنگی بیش از اندازه
- سرگیجه و یا غش
- نبض ضعیف یا نبض تند
- حالت تهوع
- درد در سراسر بدن
- پوست برافروخته و خشک در مراحل ثانویه
- عدم تعریق در مراحل ثانویه
- از دست دادن احتمال پاسخ گویی
- تشنج و رفتار غیرمعمول
- خشکی دهان به دلیل کم آبی
پیشگیری گرمازدگی در کودکان
گرمازدگی و بیماری های حاصل از گرما، وضعیتی بحرانی برای سلامت جسمانی افراد هستند که نمی توان آن ها را نادیده گرفت. افراد مسن، نوزادان و کودکان نیز نسبت به دیگران در معرض بیشترین خطر ابتلا به گرمازدگی هستند و از این رو رعایت اقدامات ایمنی برای پیشگیری از افزایش دمای بدن آن ها و ابتلا به گرمازدگی بسیار حائز اهمیت است. از مهم ترین اقدامات لازم برای جلوگیری از گرمازدگی در کودکان نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بدن کودکان خود را با مقدار زیادی آب خنک هیدراته نگه داشته و به آن ها آموزش دهید که پس از هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بازی یا فعالیت بدنی استراحت کرده و آن ها را به نوشیدن آب تشویق نمایید.
- تا حد امکان از بازی و فعالیت بدنی کودکان در خارج از منزل و در روز های بسیار گرم و آفتابی جلوگیری نمایید.
- در روز های گرم تابستانی از لباس های سبک، نخی و همچنین ضد تعریق برای کودکان خود استفاده کنید.
- در صورت امکان از بازی کردن کودکان به ویژه در ساعات اوج آفتاب جلوگیری نمایید.
- برای فرزندانتان انواع نوشیدنی ها و مواد غذایی با طبع خنک را در طول روز های گرم تابستانی فراهم کنید.
- به رفتار کودکان تان توجه کرده و مراقب علائم گرمازدگی باشید.
- در صورت مشاهده اولین علائم گرمازدگی در کودکتان، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
۱۰ راهکار خانگی درمان گرمازدگی کودکان
روش های متعددی برای درمان گرمازدگی در کودکان و نوزادان قابل استفاده هستند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کاهش درجه حرارت بدن
اولین اقدام در صورت مواجهه با ایجاد گرمازدگی در کودکان، پایین آوردن درجه حرارت کودک و یا نوزاد است. در چنین شرایطی سعی کنید لباس های کودک را سریعاً درآورده و درجه حرارت بدن را با استفاده از آب خنک و یا دستمال پارچه ای خنک کاهش دهید.
انتقال کودک به مکان خنک
در صورت مشاهده علائم گرمازدگی در فرزند خود همانند افزایش دمای بدن، بی حالی، سردرد، تهوع و غیره سریعاً کودک را به مکانی خنک و به دور از گرما انتقال دهید.
تماس با اورژانس
در برخی مواقع وضعیت گرمازدگی در کودکان به حد قابل توجهی شدید است که در این شرایط توصیه می شود سریعاً با اورژانس تماس گرفته و از اقدامات پزشکی فوری استفاده نمایید.
فراهم کردن مایعات
در برخی مواقع ایجاد گرمازدگی در کودکان آن قدر شدید نیست که بخواهید با اورژانس تماس بگیرید. در چنین شرایطی می توانید با خنک کردن بدن کودک و همچنین خوراندن مایعات سرد به او، تا حد قابل توجهی علائم گرمازدگی را در بدن کاهش دهید.
حمام آب سرد
یکی دیگر از بهترین راه حل ها برای کاهش نشانه های گرمازدگی در کودکان، استفاده از حمام آب سرد است. این کار در کاهش دمای بدن کودکان به حد قابل توجهی تأثیر گذار بوده و می تواند سبب خنک شدن بدن آن ها شود.
آب گشنیز و برگ نعنا
استفاده از آبمیوه ها و نوشیدنی های سرد همانند آب گشنیز و برگ نعنا با کمی شکر، یکی دیگر از بهترین درمان های خانگی برای کاهش حرارت بدن کودکان است. این نوع نوشیدنی ها در کاهش گرمازدگی بسیار مؤثر هستند و یک داروی عالی برای خنک کردن بدن می باشند.
دانه رازیانه
مخلوط دانه رازیانه با گلاب، سیستم بدن شما را بسیار خنک کرده و می تواند علاوه بر محافظت از بدن در برابر گرما، علائم گرمازدگی را نیز کاهش دهد.
آب نارگیل
آب نارگیل با متعادل سازی طبیعی الکترولیت ها در بدن، می تواند بدن شما را آبرسانی کرده و سبب کاهش علائم گرمازدگی شود.
نوشیدنی تمر هندی
تمر هندی سرشار از ویتامین ها، الکترولیت و مواد معدنی است که خیساندن مقداری از آن در آب جوش و میل کردن آن، می تواند دمای بدن را به حد قابل توجهی کاهش دهد.
سرکه سیب
مخلوط چند قطره سرکه سیب با آب خنک و یا عسل، می تواند به جبران الکترولیت و یا مواد معدنی از دست رفته در بدن کمک کرده و در درمان و رفع گرمازدگی بسیار مؤثر باشد.
مصرف هندوانه
یکی دیگر از میوه های بسیار مؤثر برای کاهش علائم گرمازدگی، مصرف هندوانه خنک است.
شربت آب لیمو و خاکشیر
ترکیب گلاب، آب لیموی تازه و خاکشیر، نوشیدنی با طبع بسیار خنک برای کاهش گرمازدگی در بزرگسالان و به ویژه کودکان است. همچنین شما می توانید با مصرف این نوع شربت در طول روز های تابستانی، از ایجاد گرمازدگی نیز تا حد قابل توجهی پیشگیری نمایید.
آب آلوورا
آلوورا سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها است که می تواند توانایی طبیعی بدن را برای سازگاری با تغییرات دمای خارجی افزایش دهد.
نوشیدن دوغ
نوشیدن دوغ نیز می تواند به حفظ تعادل دمای بدن شما کمک کرده و از گرمازدگی جلوگیری نماید.
ترکیب زرشک و عناب
زرشک و عناب هر دو دارای خواص ضد التهابی و خنک کننده هستند که با ترکیب کردن آن ها می توانید علائم گرمازدگی را در کودکان کاهش دهید.
شربت سکنجبین
شربت سکنجبین یک نوع شربت سنتی است که از ترکیبات نعناع، گلاب و شکر تشکیل شده است و به عنوان یک نوشیدنی خوش مزه، می تواند در درمان گرمازدگی و بهبود علائم آن بسیار مؤثر باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر کودکی را مشاهده کردید که دچار گرمازدگی شده است و فکر می کنید که علائم و نشانه های گرمازدگی در آن بسیار شدید است، بهتر است سریعاً با اورژانس تماس گرفته و درخواست آمبولانس نمایید. در حین انتظار نیز کودک را سریعاً به زیر سایه و یا به مکانی خنک انتقال داده و تا حد امکان لباس های اضافی کودک را درآورید. می توانید از کیسه های یخ و یا حوله های مرطوب و خنک نیز بر روی سر، زیربغل، گردن و همچنین کشاله ران استفاده کرده و تا حد امکان دمای بدن کودک را کاهش دهید. اسفنج کردن و یا اسپری کردن آب نیز می تواند در بهبود کودک از گرمازدگی مؤثر باشد.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی، مجموعه ای معتبر و شناخته شده برای ارائه خدمات پرستاری در منزل است و با همکاری تیم پرستاری بسیار ماهر و متخصص خود، انواع خدمات خود را به طور کاملاً حرفه ای به مراجعین ارائه می دهد. والدین عزیز می توانید برای استفاده از بهترین و با کیفیت ترین خدمات پرستاری از کودکان در منزل، با مؤسسه همپای سلامت زندگی در تهران تماس گرفته و اطلاعات لازم را از مشاورین ما دریافت نمایید.
بدون دیدگاه