موضوع بسیار مهمی که والدین دارای فرزند کوچک باید حتماً در مورد آن اطلاعات کاملی داشته باشند، موضوع کم آبی در بدن کودکان است. شاید تصور کنید کودک به دلیل اینکه زیاد فعالیت ندارد، بنابراین دچار کم آبی بدن نمیشود. اما این تصور کاملاً اشتباه است. متأسفانه کم آبی بدن نوزاد و کم آبی بدن کودک، عوارضی به همراه دارد که میتواند باعث به خطر افتادن سلامت شود. پس حتماً این مطلب را با دقت مطالعه نمایید.
منظور از کم آبی بدن کودکان چیست؟
آب بخش عمدهای از بدن انسان را تشکیل میدهد. در واقع اگر شما ترکیبات موجود در هر سلول را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که نزدیک به ۸۰ درصد از محتوای سلول را آب تشکیل میدهد. بنابراین وقتی میزان آب بدن پایین بیاید، بدن به شدت تحت فشار قرار میگیرد. به هر حال نوزادان گریه میکنند؛ براساس تعداد دفعاتی که شیر میخورند، حجمی از آب بدن بهصورت ادرار یا مدفوع از بدن آنها خارج میشود و حتی عرق کردن نیز باعث خروج آب از بدن نوزاد خواهد شد. برای کودکان نیز همین موارد برقرار است. به خصوص کودکانی که شروع به راه رفتن میکنند، به دلیل اینکه متابولیسم بدن آنها بیشتر میشود، مصرف آب نیز افزایش خواهد یافت. باید نوزاد و کودک که در طول روز آب کافی مصرف نماید تا آب از دست رفته، جبران شود. در غیر این صورت کودک دچار کم آبی خواهد شد. همین مسئله میتواند باعث کاهش سطح اکسیژن بدن، کاهش هوشیاری، گرمازدگی و حتی تشنج گردد.
بررسی علائم کم آبی بدن در کودکان
شاید این سؤال برای شما به وجود آمده باشد که چگونه میتوانیم متوجه شویم آیا کودک دچار کم آبی بدن شده است یا خیر. بهطور کلی علائم علائم کم آبی بدن کودکان به شرح زیر هستند:
- بررسی کنید آیا بیش از ۶ ساعت کودک شما خروجی ادرار نداشته است؟
- رنگ و بوی ادرار را بررسی کنید. زرد شدن ادرار و بوی تند، نشاندهنده کم آبی بدن کودک است.
- اطراف دهان و لبهای کودک خشکیده میشود.
- کودک احساس بیحالی دارد.
در صورتی که کم آبی برطرف نشود و همچنان بدن کودک دچار کمبود آب باشد، علائم شدت گرفته و شما نشانههای زیر را شاهد خواهید بود:
- دست و پای کودک سرد میشود.
- احساس سرگیجه و هذیانگویی دارد.
- خواب آلودگی به سراغ او میآید.
- بیش از حد بهانهگیر میشود.
- چشمهای او حالت گود رفته به خود میگیرند.
عوارض کمبود آب در بدن کودکان
آیا میدانید اگر کودک دچار کمبود آب شود و این مسئله سریعاً درمان نشود، چه اتفاقاتی ممکن است برای او رخ بدهد:
- مهمترین تاثیر کمبود آب در بدن کودکان این است که کودک دچار افت فشار خون میشود و همین مسئله میتواند منجر به سرگیجه و یک شوک عصبی برای او گردد.
- همچنین کم آبی بدن به مرور زمان باعث اختلال عملکرد کلیهها میشود. بنابراین کودک دچار عفونتهای ادراری و نارسایی کلیوی خواهد شد.
- با توجه به اینکه کودکان در سن رشد قرار دارند، بنابراین کم آبی بدن تاثیر بسیار زیادی بر روی رشد فیزیکی و ذهنی آنها خواهد گذاشت.
- آب مهمترین مادهای است که باعث تنظیم غلظت سدیم و پتاسیم در داخل بدن میگردد. بنابراین وقتی بدن کودک دچار کم آبی میشود، این تعادل الکترولیت بهم خورده و کودک دچار مشکلاتی در عملکرد قلب و عضلات میشود.
چگونه از کم آبی بدن کودکان جلوگیری کنیم؟
شما با چند راهکار بسیار ساده میتوانید از کم آب شدن بدن نوزادان و کودکان جلوگیری کرده و مانع از بروز عوارض جدی برای آنها شوید:
تغذیه مناسب برای کودک داشته باشید.
اگر فرزند نوزادی دارید، باید بهصورت منظم به او شیر بدهید. به خصوص در فصل گرما باید شیردهی در فاصله زمانی کوتاه مدتی انجام شود تا آب بدن تأمین گردد. برای کودکان نیز نوشیدن آب کافی در طول روز، تهیه آبمیوههای تازه و غذاهای آبکی، در تامین آب بدن کودک، بسیار مفید هستند.
شرایط محیط را برای کودک مناسب کنید.
اشتباهی که برخی از والدین مرتکب میشوند این است که در فصل زمستان، دمای اتاق را بیش از اندازه بالا میبرند تا از سرماخوردگی نوزاد و کودک جلوگیری کنند. اما همین افزایش دما باعث میشود که کودک تعریق زیادی داشته باشد و در نتیجه بیشتر دچار کم آبی بدن میشود. پس شما باید دمای محیط و رطوبت محیط را به اندازه استاندارد نگه دارید.
کودک باید آب کافی بنوشد.
عمده کودکان در جریان بازی کردن، فراموش میکنند که آب کافی بنوشند و همین مسئله منجر به بروز عوارض جدی در فصل تابستان برای آنها خواهد شد. بنابراین شما بهعنوان والدین یا پرستار کودک باید دقت کنید کودک در چه زمانی آب مینوشد و سپس در فاصله کوتاه مدت، دوباره آب در اختیار او بگذارید.
برای درمان کم آبی بدن کودکان چکار کنیم؟
همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، کم آب شدن بدن کودک میتواند عوارض جدی را برای او به همراه داشته باشد. اگر شرایط به حدی حاد شده است که کودک شما دچار اسهال، استفراغ، سرگیجه یا از دست رفتن هوشیاری شده باشد، باید سریعاً درمان را آغاز کنیم. براساس شرایطی که کودک شما دارد، متخصص یک یا چند روش درمانی را تجویز خواهد کرد:
- ممکن است نیاز باشد کودک شما در حال حاضر در بیمارستان بستری شود تا تحت تزریق سرم قرار گیرد. این روش تاثیر بسیار سریع برای برطرف شدن مشکل کم آبی بدن کودک خواهد داشت.
- دارو درمانی نیز تاثیر بسیار زیادی بر روی بهبود عوارض ناشی از کمبود آب بدن کودک دارد. برای مثال ممکن است به دلیل کم آبی بدن، کودک دچار آسیبهای روده شده و همین مسئله اسهال را به همراه دارد. بنابراین باید داروهایی مصرف گردد تا فرآیند ضدعفونی شدن رودهها انجام شود و همچنین آسیبهای وارد شده، ترمیم گردد.
- در کنار این دو روش، مراقبت خانگی نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. باید در وعده غذایی کودک، مایعات زیادی قرار دهید. همچنین محیط خانه نباید زیاد گرم باشد.
در پایان
در صورتی که تصمیم گرفته برای کودک خود یک پرستار استخدام کنید، این مسئله بسیار مهم است که پرستار کودک در منزل، تسلط کامل به حرفه خود داشته باشد. برای مثال همین مسئله کم آب شدن بدن کودکان شاید به ظاهر ساده باشد ولی اگر پرستار به رژیم غذایی کودک توجه نداشته باشد، میتواند باعث سوءهاضمه یا کم آب شدن بدن کودک گردد. بنابراین در زمان استخدام پرستار کودک در منزل، حتماً به سراغ موسسات معتبر همانند همپای سلامت بروید تا بتوانید به پرستاران حرفهای و متخصص در این زمینه دسترسی داشته باشید.
بدون دیدگاه