یکی از بزرگ ترین چالش های پدران و مادران به ویژه والدینی که به تازگی صاحب اولین فرزند خود شده اند، بی خوابی نوزادشان است و اگر از هر پدر یا مادری بپرسید که در سال اول تولد کودک خود چه چیزی برایشان سخت تر بوده است، احتمالاً به کمبود خواب نوزاد اشاره می کنند. اغلب نوزادان در اولین سال تولد خود، دچار بی خوابی و یا بدخوابی هستند و تکرار این سناریو می تواند برای والدین ماه ها و در برخی موارد حتی سال ها نیز ادامه داشته باشد. عوامل بسیار متعددی سبب بی خوابی نوزادان و کودکان خردسال می شوند که والدین با آگاهی از این دلایل، می توانند با ایجاد برنامه ریزی مناسب، خواب فرزند خود را تنظیم کرده و علاوه بر کمک به بهبود رشد کودک، خود نیز به اندازه کافی در طول شبانه روز استراحت کنند.
در این مقاله می خواهیم با دلایل بی خوابی نوزادان و کودکان آشنا شده و راه حل های مناسب برای بهبود خواب نوزادان را مورد بررسی قرار دهیم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
میزان خواب مورد نیاز برای نوزادان
نیاز به خواب نوزادان بسته به سن، شرایط جسمانی و بیماری آن ها متفاوت است. نوزادان تازه متولد شده بیشتر اوقات خود را در خواب سپری می کنند و خواب آن ها نیز بسیار کوتاه است و تنها در مواقع گرسنگی و یا تعویض پوشک ممکن است از خواب بیدار شوند. به طور کلی نیز نوزادان در اوایل تولد خود، حدود ۸ تا ۹ ساعت در روز و حدود ۸ ساعت در شب می خوابند و با رشد کودک، مقدار کل خواب آن ها به تدریج کاهش یافته ولی در شب افزایش می یابد. با توجه به مطالعات انجام شده نیز حدود ۲/۳ از نوزادان می توانند تا سن ۶ ماهگی به طور منظم در طول شب بخوابند اما بقیه نوزادان تا حدود ۳ ماهگی ممکن است در طول شب، به دفعات از خواب بیدار شده و بنابراین دچار بی خوابی شوند.
چرخه خواب نوزادان نیز بسیار متفاوت از بزرگسالان است و کودکان تازه متولد شده، زمان بسیار کمتری را در خواب با حرکات سریع چشم می گذرانند و از این رو دارای چرخه کوتاهتری هستند. میزان خواب مورد نیاز در طول شبانه روز برای نوزادان تا سن دو سالگی نیز شامل شرح زیر است:
- نوزادان ۰ تا ۳ ماهگی به زمان ۱۴ الی ۱۷ ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارند
- نوزادان ۳ تا ۶ ماهگی به زمان ۱۲ الی ۱۵ ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارند
- نوزادان ۶ ماه تا یک سالگی به زمان ۱۴ ساعت در طول شبانه روز نیاز به خواب دارند
- کودکان ۱ تا ۲ سالگی به زمان ۱۳ ساعت در طول شبانه روز نیاز به خواب دارند
علائم بی خوابی در نوزادان
همان طور که گفته شد نوزادان و کودکان بیشتر از بزرگسالان به خواب نیاز دارند و خواب آن ها با توجه به سن کودکان متفاوت است. بی خوابی در کودکان نیز در واقع به هر گونه مشکل در به خواب رفتن کودکان و یا خواب بسیار سبک آن ها گفته می شود و دلایل متعددی نیز در اختلال خواب آن ها تأثیر گذار هستند. از مهم ترین علائم بی خوابی نوزادان نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- امتناع از خواب به دلیل جدایی از والدین
- بهانهگیری و به اصطلاح نق زدن نوزاد
- وجود مشکلات سلامتی و رفتاری در کودک
- بیدار شدن و گریه کردن چندباره در طول شب
- خواب سبک در طول شب و پریشانی در روز
علت بی خوابی نوزاد
به طور معمول نوزادانی که دچار بی خوابی و یا اختلال در خواب شبانه روز هستند، معمولاً با گریه از خواب بیدار شده و تا زمانی که والدین آن ها را بلند نکرده و به آغوش نمی گیرند، به خواب نمیروند. این نوزادان دارای خواب سبک هستند و مکرراً به ویژه در طول شب از خواب بیدار می شوند. دلایل و علت های متعددی نیز در بی خوابی نوزادان ایفای نقش می کنند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
دندان درآوردن
یکی از مهم ترین دلیل بی خوابی نوزاد، دندان درآوردن است. زمانی که دندان نوزادان در مرحله ای از رشد آن ها از زیر لثه شروع به بیرون آمدن می کند، درد آزاردهنده ای را برای نوزادان به وجود می آورد و می تواند یکی از مهم ترین دلایل بی خوابی آن ها باشد. در چنین شرایطی والدین کودک می توانند با مشورت پزشک متخصص، از دارو های مسکن مخصوص کودکان استفاده نموده و سبب بهبود کیفیت خواب و همچنین کاهش درد در فرزند خود شوند.
قولنج یا دل پیچه
یکی دیگر از دلایل بی خوابی در نوزادان، قولنج و یا دل پیچه است و می تواند به دلیل مصرف شیرخشک و بلعیدن هوا از شیشه شیر توسط نوزاد باشد. نوزادانی که دچار قولنج می شوند، به سختی به خواب می روند و برای حل این مشکل والدین می توانند از پزشکان متخصص مشورت گرفته و از شربت ها و روش های مؤثری در این رابطه بهرهمند شوند.
حساسیت غذایی
اغلب نوزادان به مصرف برخی از شیر های خشک و یا شیر های پاستوریزه حساسیت نشان می دهند و این خود می تواند یکی از دلایل شایع در بی خوابی آن ها باشد.
گرسنگی
یکی از دلایل مهم بی خوابی نوزادان، گرسنگی آن ها به ویژه در طول خواب شبانه است. نوزادان از بدو تولد تا دو سالگی، در مرحله بسیار حساسی از رشد جسمانی خود هستند و بنابراین نیاز به مصرف شیر مادر در طول شبانه روز خواهند داشت.
کمبود ویتامین
کمبود برخی ویتامین ها در نوزادان و کودکان، از دیگر دلایل بی خوابی در آن ها است که ر جهت رفع آن می توانید به پزشک متخصص کودک مراجعه نمایید.
سرماخوردگی و بیماری
اغلب کودکان و نوزادانی که دچار هرگونه آلرژی و یا سرماخوردگی می شوند، به دلیل گرفتگی بینی، سرفه، مشکلات تنفسی و همچنین آب ریزش بینی، دارای خواب راحتی نبوده و دچار بی خوابی می شوند.
مشکلات گوارشی
نفخ، کولیک، یبوست، عدم هضم شیر و یا مکمل های غذایی و غیره از دیگر دلایل مهم بی خوابی نوزادان شمرده می شوند.
کافئین در شیر مادر
زمانی که مادر قبل از شیردهی، هرگونه مواد غذایی کافئین دار همانند قهوه، کاکائو و غیره را مصرف کند، این کافئین از طریق شیر به نوزاد منتقل شده و می تواند سبب بی خوابی نوزاد شود.
بهترین درمان بی خوابی نوزاد
از بهترین روش های درمان بی خوابی در نوزادان و کودکان می توان به چند مورد زیر اشاره نمود:
- یک برنامه ریزی مناسب برای ساعت خواب و بیداری نوزاد و کودک خود تنظیم کنید
- نشانه های نیاز به خواب فرزند خود را شناخته و با مشاهده آن ها، شرایط لازم را برای خواب راحت کودک ایجاد نمایید
- برای خواباندن فرزند خود، جای مشخصی را در منزل تعیین کرده و از جابجایی او در حین خواب آلودگی جلوگیری نمایید
- قبل از خواباندن نوزاد، از سیر بودن فرزند خود اطمینان حاصل نمایید
- قبل از خوابیدن، پوشک کودک را تعویض نموده و سبب بهبود در کیفیت خواب فرزند خود شوید
- از روش هایی همچون حمام کردن نوزاد قبل از خواب، ماساژ دادن، ایجاد دمای مناسب در محیط، تاریک کردن اتاق و غیره نیز می توانید برای بهبود کیفیت خواب کودک استفاده نمایید.
در پایان
مؤسسه همپای سلامت زندگی، یکی از بهترین و معتبرترین مؤسسه های ارائه خدمات مراقبتی و پرستاری در منزل است و دارای تیم پرستاری بسیار متخصص و مجرب می باشد. والدین عزیز می توانید جهت اطلاع از چگونگی استخدام پرستار کودک از همپای سلامت، با این مجموعه تماس حاصل نموده و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه